Kipróbáltuk: Canon PowerShot S70 teszt

0

Kezelőszervek

Mint említettük, a fényképezőgép kezelőszerveinek elhelyezését átgondolták, a zoom vezérlésére ill. a menüben történő mozgásra, valamint a SET gomb helyettesítésére szolgáló korábbi négyirányú kapcsoló helyett az elterjedtebb négyirányú nyilakból álló, középre helyezett SET gombos megoldást választották. A módosításnak már ideje is volt, hiszen már több generáció óta kellett a felhasználóknak használniuk ezt a furcsa és nehezen megszokható megoldást. A gombokat elsősorban a gép hátuljára helyezték, a gép tetejére csak az exponáló gomb és az üzemmód tárcsa került:


felső kezelőszervek

(1) Exponáló gomb

(2) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 13 állás közül választhatunk:

– kamera állás: ekkor készíthetünk mozgóképeket, VGA, 320×240-es (QVGA), vagy 160×120-as felbontásban.

– Panoráma mód: a panoráma mind a négy irányban elkészíthető, ezen kívül poszter alakban is létrehozhatunk nagyméretű képeket, 4 „kisebb” felvételből.

– Ezt követően 5 téma mód közül választhatunk, melyek a következők: hosszú záridő, sport, éjszakai portré (hosszú vakuszinkron), tájkép, portré.

– Auto állás: ekkor a fényképezőgép teljesen automatikus működésű, csak a képméret, a vaku és a makró mód ki/bekapcsolása valamint az önkioldó állapota változtatható. Sem az érzékenység, sem a fénymérés, sőt még az expozíció-kompenzáció értéke sem állítható be.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.

– Tv (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt a vezérlőnyilak segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. 1/1250 mp-nél nagyobb zársebesség csak F4 vagy szűkebb rekesznél használható.

– Av (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F5,3, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítását teljes egészében a fotós végzi el, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható, de a zársebesség előválasztásnál említett szabály itt is érvényes.

– C mód (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban előre beállított értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is.


A váz hátlapján található a legtöbb nyomógomb, ezek részletesen a következők:


hátsó kezelőszervek

(1) Vaku üzemmódot választó nyomógomb: lejátszáskor az indexképes megjelenítés kiválasztására, vagy a képbe történő belenagyításból a normál nézethez való visszatérésre szolgál.

(2) Makró mód: makró módot be- ill. kikapcsoló gomb: lejátszáskor a képek közötti gyors léptetésre szolgál, ilyenkor 10 képenként mozoghatunk.

(3) Zoom vezérlésére használható kétirányú gomb.

(4) Lejátszás nyomógombja: ennek megnyomására felvétel módból lejátszás módba jutunk, vagy kikapcsolt gép esetén a gép is bekapcsolható.

(5) Közvetlen nyomtatás vagy képáttöltés indítására szolgáló gomb.

(6) Négyirányú vezérlőnyilak: felvétel üzemmódban a rekesz ill. zársebesség kiválasztására, valamint a menükben történő mozgásra használható, lejátszáskor a képek közötti léptetésre szolgál.

(7) SET gomb: felvételkor a fókuszkeret elmozgatása kezdeményezhető, vagy a menüben valamely kiválasztott érték fogadható el a segítségével, lejátszáskor a hangmegjegyzés elindítására vagy a törlés jóváhagyására használhatjuk. Kézi élességállítást kiválasztva az automatikus élességállítás kapcsolható be egy pillanatra.

(8) DISPLAY: felvételkor a képernyőre kerülő információk mennyiségét állíthatjuk be a segítségével, vagy akár ki is kapcsolhatjuk az LCD-t az akkumulátor kímélése céljából. Lejátszás módban a megjelenített információk mennyiségének változtatása, illetve a hisztogram bekapcsolása a funkciója.

(9) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk a segítségével. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.

(10) FUNC gomb: csak felvétel állásban használható. Hatására a fotózás paraméterei változtathatók meg, a megjelenített funkció menüben többek között az érzékenység, a fehéregyensúly, a sorozat mód, különböző színeffektek ill. a képméret és minőség adhatók meg.

(11) MF állás: megnyomásával kézi élesség állításba térhetünk át vagy onnan vissza. Az élességet e gomb folyamatos nyomva tartása mellett a vezérlőgombok felfelé vagy lefelé nyilának segítségével állíthatjuk be. Ilyenor a kijelzőn kétszeresre nagyított kép jelenik meg a képernyő 1/4-ed részén, amely sajnos a többi Canon géphez hasonlóan kissé pixeles. A kinagyított kép mellett tárgytávolság skála is látható. Arra is van lehetőség, hogy az előző élesség állítás eredményét az MF gombbal rögzítsük. A lejátszás üzemmódban a gomb megnyomásával kérhető egy kép törlése.

(12) Fénymérés módját kiválasztó gomb: segítségével kiértékelő, középpontosan súlyozott, szpot módok közül választhatunk. Lejátszás esetén a kiválasztott képhez készíthetünk hangmegjegyzést az MF gomb megnyomása után, képenként max. 60 mp terjedelemben. Ha egy képhez már készítettünk hangfelvételt, lehetőségünk van a felvétel folytatására is.