Kipróbáltuk: Canon PowerShot S70 teszt

0

Felépítés

A fényképezőgép bekapcsolásához az optikát is védő tolóajtót kell elhúznunk. Ekkor az optika előre mozdul, s a gép felvétel állapotba kerül. Ha csak az elkészült fotókat szeretnénk megnézni, akkor a hátsó panelen lévő lejátszás gombot kell megnyomnunk, s ekkor a gép bekapcsol.

Az átnézeti keresőt dioptria korrekciós lehetőséggel nem látták el. A kereső nem pontosan az optikai tengely felett található, ez vízszintes irányú parallaxis torzítást is eredményez. Közeli témák esetén a kompozíció pontos beállításához tehát feltétlenül az LCD-t használjuk. A kémlelőnyílás még éppen jó helyen található, orrunk nem akad bele nagyon a gépbe, fejünket kissé ferdén tartva gond nélkül bele tudunk nézni a keresőbe.

Az optikai kereső képe nagylátószög esetén 81%-os, tele állásban 82%-os lefedettségű.

A keresőben látott kép meglehetősen kicsi, mindössze 13 fokos szög alatt látszik. Ez megegyezik azzal a látószöggel, amit egy 55 cm-es TV képernyőjének 1,8 méter távolságból adódó látványa okoz.

felvétel információk

hisztogram

A gép hátulján található 1,8″ méretű LCD felbontása 118.000 pixel, felületét sajnos nem vonták be tükröződésmentesítő bevonattal. Ettől függetlenül napfényben is viszonylag jól látható, bár a fényerő csak 2 értékben változtatható. Az LCD képének lefedettsége mind nagylátószög, mind tele állásban 100%-os.

Az LCD-n felvétel módban a legfontosabb információk jól látható formában jelennek meg, jó részük ikon formában.
lejátszás információk

belenagyítás

A vaku kis méretű, távolsága az optikától 4 cm. Üzemmódjai a következők: automatikus, kikapcsolt, derítés. A vörösszem csökkentést menüben kapcsolhatjuk ki vagy be, a vörösszem csökkentését nem vaku elővillanások, hanem az AF segédfény erős fénye biztosítja. Ez hatékonyabb megoldás, mint az elővillantás.
. Éjszakai témamódnál a vaku automatikusan hosszú szinkron üzemmódban működik. A vaku teljesítménye kézzel korrigálható -2 és +2 Fé közötti tartományban, vagy 1/3, 2/3 és teljes teljesítményre állítható be. A vaku feltöltése sajnos nem túl gyors, teljesen kisütött vaku esetén akár 8,5 mp-ig is eltarthat az újratöltés. Általában azonban 4-5 mp-ig töltődik a vaku normál körülmények között (közepes tárgytávolság, ISO 50 érzékenység, nyitott blende).Az állványcsavar helye az S50-nél majdnem a gép sarkán, de még pontosan az optikai tengely alatt volt. Sajnos az S70-nál még közelebb került a sarokhoz, így az optikai tengely vetületétől 2 cm-re helyezték el. Ez nem kedvez sem az állványra helyezett gép súlyelosztásának, sem pedig panoráma képek készítésénél. Viszont ezzel elérték, hogy az elődmodellel szemben állványra helyezett gépnél is cserélhető marad mind a memóriakártya, mind pedig az akkumulátor.

A csatlakozók a fényképezőgép bal oldalán találhatók, egy gumilap mögött. Ide helyezték az USB és az A/V kimeneteket. A mikrofon a gép elején, a hangszóró a gép tetején van.

A fényképezőgép sajnos nem túl kényelmes fogású, bár az elcsúsztatható előlapon kialakítottak egy kisebb kiemelkedést, amely megkönnyíti a gép stabil fogását. Nyáron a gép a fém váz miatt könnyen csúszóssá válik, ha kezünk megizzad. Ez könnyen elő is fordulhat, mert a gép működése során elég jelentősen melegszik is.

Az akkumulátort és a kártyát rejtő fedlapot a gép aljára helyezték. A fedlap kinyitása után az akkumulátor még nem esik ki, azt egy további retesz tartja benne a gépben. Külön adapter-csatlakozó nem található a fényképezőgépen, ám az akkumulátor mellett egy kis vájat vezet ki a külvilágba, ide illeszthető az akkumulátor formájú csatlakozó, amely az AC adapterből indul.

Ha kevés fény áll rendelkezésre a fókusz beállításakor, az AF segédfény-forrás biztosítja a megfelelő megvilágítást. Ennek hatótávolsága kb. 1,5-2 m. Az AF segédfény-forrás az optika felett található, amely egyben a vörösszem-effektus csökkentésére is szolgál.