Kipróbáltuk: Epson Stylus SX600FW teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum hasonló lett, mint az S20 esetén, nem rossz, de van ennél szebb is. A betűk szélei kissé recések (ami csak közelről észrevehető), a fekete viszont kellően erőteljes, nem csak sötétszürkés, mint a Stylus Photo nyomtatók esetén.
A színek általában jók, a sárga gyönyörű élénk, de a sötétkék nem ideális, s a bordó meg sem közelíti az eredeti színt. A piros szín viszont itt jól eltalált, se nem túl narancsos, se nem túl bíbor árnyalatú.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Epson Premium fényes papírra végeztük, 10×15 cm-es és A4-es méretekben. A fotókat maximális dpi módban nyomtattuk.
Színes fotónál közelről itt is jól láthatóak a tintacseppek, a felbontás még csak átlagos.
A színekkel nincs gond, a vörös nem „narancsosodik” ki, a színtelítettség megfelelő, de a sötét tónusok nem jól jönnek vissza. Egy fokkal most is jobb a helyzet, mint az SX405-nél, a különbség azonban minimális, még most is gondot okoz az igazán sötét területek kivilágosodása, a gradációs görbe torzulása, amely kontraszthiányhoz vezet mind napsütésben, mind árnyékban való megtekintés esetén.

A fekete-fehér fotókon is érezhető a sötétebb tónusok kivilágosodása illetve az, hogy nincs igazi fekete. Ezen túlmenően bíbor-lila fátyolos a kép, ami az SX405-nél erőteljesebben jelentkezik (egymás mellé ezt és egy másik gyártó nyomtatát, jól látható különbségre számíthatunk).

A DuraBrite Ultra tinták valóban nem a fotónyomtatásra termettek.

Epson Premium Glossy fotópapír

Vízállóságot most külön nem néztünk, mivel mind a papír, mind a tinta azonos az S20-nál megismerttel, így a vízállóság is azonos lesz. A DuraBrite Ultra tinta és a papír kombinációja tökéletes vízállóságot biztosított (30 mp-es folyóvíz alá tartás), egyetlen szín sem folyt meg még egy kicsit sem, s a papír anyaga sem szívta fel a vizet, száradás után egyenes maradt.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~19MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 4 mp
A4 színes dokumentum 7 mp
10×15 cm fotó max. dpi 2 perc 35 mp
A4 fotó max. dpi 5 perc 45 mp
A4 fekete-fehér másolás 10 mp
A4 színes másolás 20 mp
A4 szkennelés 1200 dpi-vel 3 perc

A dokumentum nyomtatás jelentőset gyorsult az SX405-höz képest, az ott mért negyed perc helyett az SX600FW-nél mindössze 4-7 mp szükséges egy lap kinyomtatásához. Ez bizony igen szép teljesítmény.
A fotónyomtatás is sokat gyorsult, maximális DPI mellett is 2,5 perc alatt kész egy 10×15 cm-es fénykép, s az A4-es nyomattal sem dolgozik többet a nyomtató 6 percnél.
A másolás sebessége is jó, a 10-20 mp a mezőny egyik legjobb értéke. A lapolvasásra sem kell túl sokat várni, csupán 3 perc és már kész is egy A4-es lap beolvasása 1200 dpi-vel! Kiváló érték!

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Epson Stylus SX600FW nyomtató
 • 4 db tintatartály: T1011 fekete, T0712 cián, T0713 bíbor, T0714 sárga
 • AC kábel
 • Telefon kábel
 • UTP kábel
 • Epson Media Pack (Premium Plus Glossy papírokból 2 db A/4, 3 db 13×18, 5 db 10×15 cm)
 • Üzembehelyezési útmutató, kezelési kézikönyv
 • CD-ROM a szoftverekkel és a kezelési útmutatóval

Értékelés

Az Epson Stylus SX600FW elbűvölt. Igaz, az első szerelmes pillantás már a Photokinán megesett, de a négyszemközti találkozás határozottan elmélyítette egymás iránti vonzalmunkat. Az SX600FW nem egy egyszerű irodai mindenes, hanem bizony igazi főnyeremény. No de elég a szuperlatívuszokból, maradjunk a tényeknél. Az Epson Stylus SX600FW egy szép, formás külsőbe öltöztetett, FAX készülékkel egybeépített, automatikus lapadagolóval rendelkező multifunkciós nyomtató, vezeték nélküli és vezetékes hálózati támogatással, villámgyors nyomtatási és szkennelési sebességgel.
A dokumentumok írásképe jó, csak igen közelről, vagy nagyítóval fedezni fel rajta hibákat. A színek is megfelelőek, a fotónyomtatás minősége pedig általános felhasználásra elegendő. Persze igazi laborminőséget nem fogunk kapni az SX600FW-vel, ha ilyenre vágyunk, akkor Stylus Photo nyomtatót kell keresnünk.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a gép ára bruttó 45-50e Ft, akkor azt hiszem mindenki számára érthetővé válik lelkesedésem. Ilyen áron, ilyen minőséget és ilyen szolgáltatásbőséget más gyártó nemigen kínál.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • 4 színű DuraBrite tintarendszer színenként külön tartállyal
 • tökéletesen vízálló fotók Premium Glossy papíron
 • igen gyors dokumentum nyomtatás, gyors lapolvasás
 • kártyaolvasó
 • WiFi és vezetékes LAN támogatás
 • automatikus lapadagoló a szkennerhez
 • FAX-funkció
 • félautomata fejigazítás
 • dokumentum nyomtatás lehetne szebb (betűk szélei recések)
 • fotónyomtatás még nem laborminőségű, de már használható hobbi/irodai célokra
 • CD/DVD-re nem nyomtathatunk

A nyomtatót az Epson Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!