Kipróbáltuk: Fujifilm X-T1 teszt

0

Kezelőszervek

Több kezelőszerv került az X-T1-re, mint elődeire, hiszen a két vezérlőtárcsán kívül záridő, érzékenység és expo korrekció beállító tárcsát is kapunk. Közülük az első kettőt a közepükön lévő biztonsági gomb lenyomásával fordíthatjuk el.

A felvételi üzemmódok kiválasztása mit sem változott a korábbi modellekhez képest. Mindkét említett tárcsán és az objektív rekeszgyűrűjén (vagy külön) gombján megtaláljuk az ‘A’ állást, mellyel az adott funkció automata módba tehető. Ha mindent A-ra állítunk, teljesen automata módban működik a gép, ha viszont a tárcsákat és gyűrűket kimozdítjuk ebből az üzemmódból és bármely értéket állítunk vele félautomata (rekesz- vagy záridő előválasztás), vagy teljes manuális módban használhatjuk a gépet.

Funkció gombból hatot kapunk – két különállót és a négy iránygombot – melyekhez 17 funkció bármelyike hozzárendelhető. A menüben felcserélhető a vezérlőtárcsák feladata, és meghatározhatjuk az objektív élességállító gyűrűjének beállítási irányát is.

Fent

(1) ISO tárcsa: az érzékenység beállítására szolgál (1/3 lépésközökkel). Egy L és két H (kiterjesztett érték, valamint az automata (A) mód is megtalálható rajta.

(2) Üzemmód gyűrű, mellyel a következő módok állíthatók: BKT (automata sorozatok), CH (gyors sorozat), CL (lassú sorozat), S (egyképes mód), multiexpozíció, ADV (képeffektus), panoráma mód
(3) Dioptriakorrekciós kerék: a keresőkép élességének beállításához
(4) Vakupapucs: hagyományos középpontos, vagy Fujifilm TTL külső rendszervakuk csatlakoztatására szolgál

(5) VIEWFINDER gomb: az elektronikus kereső és a hátsó LCD átkapcsolására szolgál. Szemérzékelő módba állítva az átkapcsolás automatikus, ha a keresőbe nézünk.

(6) Záridő beállító tárcsa: a záridő kiválasztását rábízhatjuk a gépre is (A-állás), de tetszés szerint 1 – 1/4000 mp tartományban állíthatjuk, egész lépésekben. Köztes értékekhez (1/3 Fé) az elülső vezérlőtárcsát kell használnunk. Ez a beállítotthoz képest +/-2/3 Fé tartományban engedi módosítani a záridőt.
T (time): ha 1 mp-nél hosszabb záridőt szeretnénk, ebben az állásban szintén a vezérlőtárcsával érhető el a 2-30 mp közötti tartomány. A lépésköz 1/3 Fé.
B (bulb): az expo gomb nyomva tartásáig, de legfeljebb 60 percig tarthat az expozíció
A: program-automatika, vagy rekesz előválasztás módba kerülünk.

(7) Fénymérési mód tárcsa a következő állásokkal: Multi, Középre súlyozott, Szpot
(8) Bekapcsoló gyűrű: az ON/OFF állással a gépet kapcsolhatjuk be és ki.

(9) Exponáló gomb: az álló és mozgóképek (videó módban) expozíciójának/felvételének indítására szolgál.
Félig lenyomva a fénymérés és/vagy az automata élességállítás aktiválódik.
(10) Fn/Wi-Fi gomb: programozható funkciógomb. Alapértelmezett feladata a Wi-Fi funkció bekapcsolása, de más opció is hozzárendelhető: BKT/Adv beállítás, Makró mód, Mélységélesség előnézet, Automata érzékenység, Önkioldó, Képméret, Képminőség, Dinamikus tartomány, Film szimuláció, Fehéregyensúly, AF mód, Fókuszterület, Egyéni beállítás változtatása, Arcérzékelés, RAW, rekesznyílás beállítása, Wi-Fi.

(11) Videó gomb, a mozgókép felvétel elindításához és leállításához.
(12) Expozíció korrekció tárcsa: a gép által beállított expozíciót +/-3 Fé tartományon belül, 1/3 Fé lépésközökkel felülbírálhatjuk.

Hátul

(1) Törlés gomb: lejátszás módban az éppen megjelenített (vagy az összes) fotó és videó törlésére szolgál.
(2) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt fotók és mozgóképek visszajátszásának be- és kikapcsolására használható. Újra lenyomva, de az Expo gomb félig lenyomásával is kiléphetünk lejátszás módból.

(3) AE-L: a gép által mért/javasolt expozíciós értékek rögzítésére szolgál.

(4) Hátsó vezérlőtárcsa: az autofókusz pont beállításakor a kiválasztott fókuszmező 5 fokozatú nagyítására használhatjuk.
Q-menüben a kiválasztott opció értékeinek megváltoztatására szolgál.
Focus Assist módban egy plusz fokozatot nagyíthatunk az elforgatásával.
Visszajátszásnál elforgatva a megjelenített kép részleteibe nagyíthatunk vele, 20 lépésben. Balra forgatva kis nézőképes oldalak jeleníthetők meg.
A menüben a menüpontok közötti lépkedésre is használható.
(5) AF-L: a beállított élesség rögzítésére, vagy állókép módban az AF-rendszer aktiválására szolgál.
(6) Focus Assist gomb: manuális élességállításnál az előre beállított fókusz segítséget aktiválja, egyben kinagyítja a kép közepét. Automata élességállítás esetén csak képnagyítást végez.
(7) Q-gomb: lenyomva behívható az élőkép helyére a gyorsmenü, melyben a készülék legfontosabb beállításait érhetjük el egy képernyőn.
(8) Navigációs és vezérlő gombok: felvételi módokban minden iránynak külön funkciója van. Alapesetben:
Bal: Film szimulációs módok előhívása.
Jobb: Fehéregyensúly módok.
Fel: Makró mód bekapcsolása.
Le: A 7×7 AF-pont egyikének kézi kiválasztása.
Q-menüben az opciók közötti lapozásra használhatók.
Menüben a menüpontok közti navigáció a feladatuk.
Lejátszáskor a tárolt képek és videók közti lapozás a feladatuk (jobb és bal irány). Ugyanebben a módban a fel iránygombbal jeleníthetők meg a képernyőn az adott fotó részletes felvételi adatai.
(9) MENU/OK: Segítségével kapcsolható be és ki a menü.
Az OK gombbal véglegesíthető egy beállított érték, AF pont beállításnál pedig a mező kiválasztás
(10) DISP/BACK: Felvétel és lejátszás módban az OVF/EVF-en és LCD-n megjelenő adatok között válthatunk vele.
Ha a menüben használjuk, visszaléphetünk az eggyel korábbi oldalra.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: az autofókusz pont beállításakor a kiválasztott fókuszmező 5 fokozatú nagyítására használhatjuk.
Q-menüben a kiválasztott opció értékeinek megváltoztatására szolgál.
T záridő módban +/-2/3 tartományban módosíthatunk a tárcsán beállított záridő értéken.
Visszajátszásnál nagyított nézetben is lapozhatunk vele a képek között, így nagyítva ellenőrizhető az egymás utáni képek élessége. Normál képlapozásra is alkalmas.
A menüben a menüpontok közötti lépkedésre is használható.
(2) Fn gomb: programozható funkciógomb. A következő funkciók rendelhetők hozzá: BKT/Adv beállítás, Makró mód, Mélységélesség előnézet, Automata érzékenység, Önkioldó, Képméret, Képminőség, Dinamikus tartomány, Film szimuláció, Fehéregyensúly, AF mód, Fókuszterület, Egyéni beállítás változtatása, Arcérzékelés, RAW, rekesznyílás beállítása, Wi-Fi.

(3) Objektív kioldó gomb: lenyomva, majd az objektívet jobbra fordítva leoldhatjuk a vázról. Felcsatolásánál nem kell használnunk a gombot.

(4) Fókuszmód kapcsoló: az élességállítás alap üzemmódjai között váltogathatunk a segítségével, melyek a következők: S (egyszeri autofókusz), C (folyamatos autofókusz), és M (kézi élességállítás).