Kipróbáltuk: Fujifilm X-T1 teszt

0

Különlegességek

Időjárásálló váz

A váz egyik nagy újdonsága a külső szemlélő számára láthatatlan, illetve csak apró gumiszigetelések képében érhető tetten a kártyafoglalatnál, vagy a szorosan záródó csatlakozófedélnél. A gép, elődeitől eltérően nem csak strapabíró magnéziumvázat, de időjárásálló belső szigeteléseket is kapott, mellyel az első a X-szériás FinePix modellek között. A kb. 80 helyen szigetelt váz ellenáll, pornak, víznek (esőnek, ködnek, párának) és -10 C fokos hidegnek is.

A készülékhez időjárásálló objektíveket is tervezett a gyártó, melyek a közeljövőben WR jelöléssel látnak majd napvilágot.

Wi-Fi, Geotagging

Egy ilyen minőségi géptől szinte el is várható a vezeték nélküli kapcsolat megléte. Az X-T1 a IEEE 802.11b / g / n szabványnak megfelelő Wi-Fi szolgáltatást kapott, melynek segítségével könnyedén áttölthetjük fotóinkat bármilyen hasonló mobil eszközre (például okostelefonra, vagy tabletre), sőt még távvezérelhetjük is a gépet.

Ehhez először is a mobilra kell telepítenünk a Fujifilm három szoftvere közül bármelyiket. Mi Android rendszer alatt próbáltuk ki. Ehhez háromféle szoftvert kínál a cég:

  • Camera Application – általános képmegosztó és áttöltő, valamint geotagging szoftver
  • PhotoReceiver – gyors, azonnali képáttöltő szoftver, mely a fotó elkészülte után azonnal átküldi azt a mobil eszközre.
  • Camera Remote – elsősorban a fényképezőgép vezeték nélküli távvezérlésére használható szoftver.

Az X-T1-en egy külön Wi-Fi aktiváló gomb található (vagy bármely Fn gombhoz hozzárendelhető ez a funkció), melynek segítségével viszonylag gyorsan felépíthető a vezeték nélküli kapcsolat. A kapcsolat sajnos nem teljesen stabil, időnként a szoftver főmenüjébe visszalépve hajlamos leállni.

képmegosztás

távvezérlés

Az egyik legérdekesebb funkció kétségtelenül a távvezérlés, mely folyamatos, a valóságtól csupán néhány tized másodperccel lemaradt élőképet is kínál. A mobil képernyőjén szinte minden fontosabb beállítást is megtalálunk, így például a gép tárcsáitól függetlenül megváltoztathatjuk a rekeszértéket, érzékenységet vagy a záridőt. A távvezérlő szoftverből akár a kész képek lejátszását, vagy videofelvételt is kezdeményezhetünk. Az élőkép fölött számos felvételi adat is megjelenik, mint a fókuszmód, a vaku és akkumulátor állapota, a filmszimulációs mód, vagy épp a hátralévő/menthető képek száma.

A mobil szoftver külön menüpontja alatt geotagging szolgáltatás is indítható, melynek segítségével helyadatainkat hozzárendelhetjük a mentett képekhez.

Időeltolásos sorozat

A Fujifilm X-T1 új szolgáltatása az időeltolásos expozíció. Ennek révén előre meghatározott időközönként egy-egy képet készíthetünk, melyek később gyorsított mozgóképpé fűzhetők össze. Sajnos a gép nem teszi ezt meg helyettünk, cserébe elég nagy szabadságot és felbontást kapunk az utófeldolgozásnál, így akár 16 megapixeles videók is készülhetnek.

A menü ‘Felvétel beállítása időközökkel’ pontja alatt találjuk az összes beállítást, mely a képek közötti várakozási idővel kezd. 1 mp és 24 óra között bármilyen értéket megszabhatunk 1mp lépésekben. Ezután állítható be a készítendő képek száma, mely 1 és 999 között bármennyi lehet. Egy külön pont alatt várakozási idő is megadható, így a felvétel sorozatot csak ennek letelte után kezdi meg a gép. A várakozás hossza 1 perc és 24 óra között állítható, 1 perc lépésekben. Ezután már csak az indítás van hátra az OK gombbal. A sorozat alatt nagyon kevés infó látható a képernyőn. Csupán az elkészült/hátralévő képek száma, az akku töltöttsége, valamint a következő képig hátralévő idő visszaszámlálása jelenik meg. A menü gombbal bármikor leállítható a sorozat készítése.

Mozgó panoráma

Nem új funkció, de ezúttal könnyebben egy külső tárcsáról érhető el. Beállításaihoz nem kell a menübe zarándokolnunk. A bal gombbal kétféle szög, vagyis szélesség állítható (M, vagy L), a jobb gombbal pedig a pásztázás négy iránya közül választható ki az egyik. Ez a két beállítás a kész panoráma méretét is megadja. M szélességnél függőleges pásztázással 2160 x 6400 pixeles, vízszintessel 6400 x 1440 pixeles képet kapunk végeredményül. L szélességet választva függőleges irányban 2160 x 9600, vízszintes svenkkel 9600 x 1440 képpontos panorámafotót kapunk.

A beállítások után nincs más hátra, mint az exponáló gomb folyamatos nyomva tartása és a gép mozgatása a választott irányba. A pásztázás időtartama egy folyamatosan betelítődő sávon ellenőrizhető mindeközben.

A panoráma képminősége kiváló, bár kisebb illesztési hibákat azért találhatunk a fotón.