Kipróbáltuk: HP Deskjet D2560 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum jó minőségű, a betűk kiváló képet adnak, a fekete jól fed. Az aláhúzott szöveg egyenes vonalában alig látni elfolyást.
A színes ábrán alig van pöttyöződés, a színek alapvetően jók, a piros enyhén narancsos árnyalatú, a kék színek szaturációjánál is érezhető probléma: jelentősen elmarad a dokumentumban beállítottól, bár kinyomtatva sem rossz, az eredeti dokumentumban teltebbek a színek.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Hp Premium Plus fényes papírra végeztük (az Advanced papír fakóbb eredményt produkál), 10×15 cm-es és A4-es méretekben. Első körben csak „minőségi” beállítást használtunk, ekkor mindössze 35 mp alatt elkészült a 10×15 cm-es nyomat. Ez azonban még normál nézési távolságból (cca. 25 cm) is igen pöttyösnek, szemcsésnek hat. „Legjobb fotó” módot választva a nyomtatás jelentősen lelassul, közel 4,5 percet kell várnunk a 10×15 cm-es kép elkészültéig. Ez a nyomat már megállja a helyét fotóként is, persze közelről megnézve még láthatóak a tintacseppek. Tegyük hozzá mindenképpen, hogy nem ez a nyomat a leggyengébb a mezőnyben! Erre már azt lehet mondani, hogy családi képekhez, vagy hobbi célokra bőven megfelelő.
Színek tekintetében sincs szégyellni valója a legolcsóbb HP-nak, hiszen – bár a piros enyhe narancsos elszíneződésben játszik – alapvetően természetesnek hatnak. A sötétebb tónusok egy fokkal világosabbnak látszanak, egy kis kontraszt jó lett volna még. A gyenge kontraszt közvetlen napfényben és árnyékban is észlelhető.

A fekete-fehér fotó kissé kontraszttalan, amely nem csak közvetlen napsütésben, de árnyékban, szobában is érezhető. A fekete denzitása nem elegendő, ez inkább sötétszürke. Elszíneződés azonban nem tapasztalható.

HP Advanced Photo fotópapír

HP Premium Plus fotópapír

Vízállóságot két papírtípussal teszteltük, az Advanced és a Premium Plus változatokkal. Meglepetés nem ért minket, a tavalyi eredményekhez megfelelőek születtek: az Advanced szinte tökéletesen vízálló, (folyó víz alatt fél perc) csupán a sárga szín eresztett egy kicsit, míg a Premium Plus már az első csepp vízre megfolyik. Az Advanced papír száradás után sem hajlik fel.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~16MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 9 mp
A4 színes dokumentum 16 mp
10×15 cm fotó 4 perc 17 mp
A4 fotó 8 perc 24 mp

A nyomtatási sebességek közül a dokumentum nyomtatás kifejezetten jónak számít, de a fotók nyomtatása sajnos lassú.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Deskjet D2560 nyomtató
 • 2 db tintatartály: HP 300 jelű (fekete: CC640E, három színű: CC643E)
 • hálózati adapter
 • üzembehelyezési útmutató, hivatkozási kézikönyv
 • szoftver CD

Értékelés

A HP Deskjet D2560-ban pozitívan csalódtam. Bár nem kifejezetten fotók nyomtatására szánják, a vele készült képek kis kompromisszummal elfogadhatóak. Az igen alacsony ár ellenére a dokumentum nyomtatás sebessége és minősége is remek.

A kellékanyagok ára persze sokkal meghatározóbb, mint egy készülék ára, hiszen fenntartani többe kerül egy nyomtatót, mint megvásárolni. Érdemes megvétel előtt szétnézni a tintapatronok és lapok piacán. A fekete és színes tintapatronok kb. 4500 Ft-ba kerülnek.

A HP Deskjet D2560 ára bruttó 12-14e Ft között mozog.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • olcsó készülék
 • jó sebességű dokumentum nyomtatás
 • vízálló fotók Advanced papíron
 • manuális fejigazítás
 • nem színenként cserélhető tinta
 • fotónyomtatás kompromisszumus minőségű és lassú