Kipróbáltuk: Leica T (Typ 701) teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi

A fényképezőgép kétféle módon képes a vezeték nélküli kapcsolatra. Egyrészt ún. platform független módon bármely helyi Wi-Fi hálózathoz (pl. asztali számítógéphez). Ehhez csak meg kell adnunk a hálózati adatokat, jelszavakat. Másrészt csatlakozhatunk Apple iPhone 5 és iPad eszközökhöz is, a telefonra letöltött és telepített Leica T App segítségével. Mivel Android alapú eszközöket használok így ezt nem tudtam kipróbálni, de a szokásos képmegosztáson kívül a mobilos távvezérlés is megoldható ilyen módon. Az ingyenes, angol és német nyelvű szoftver élőképet, valamint a fontosabb funkciók – záridő, rekeszérték, érzékenység, expo kompenzáció, fehéregyensúly – vezérlését nyújtja, és mobilról indíthatjuk a videofelvételt is.

Hagyományos WLAN csatlakozásnál a gép távvezérlése nem megoldható, csupán a képeket tölthetjük át, legfeljebb 2 megapixeles méretben. A teljes felbontású fotók átmásolására csak USB kapcsolaton (vagy kártyaolvasón) keresztül van mód, melynek aktiválásával a Wi-Fi megszakad.

Képstabilizátor

Csalóka opció, hiszen a Leica T-ben nincs szenzor eltolásos stabilizátor, és az eddig kiadott objektívekbe sem került remegésgátló mód.

A menü Image Stabil. funkciójának bekapcsolásával szoftveres stabilizációt kapunk, melynél egy gombnyomással két expozíciót készít a gép majd ezek egyesítésével hoz létre egy bemozdulásmenteset. Ennek köszönhetően mozgó témákhoz nem igazán alkalmas ez az üzemmód, mint ahogy sorozat, automata expozíció sorozat, önkioldó, vaku használat, vagy DNG formátum mellett sem használható.

A szoftveres stabilizációt 1/4 – 1/30 mp záridő tartományon belül aktiválhatjuk, ISO800 érzékenység alatti értéket használva.

Képstabilizációs mód kikapcsolva

Képstabilizációs mód bekapcsolva

Film módok

Túl sok extrát nem kínál a gép, így a konzervatív beállítások között igazi színfolt a Film módok menüje, melyekből néhány témára szabott színeffektus, valamint a hozzájuk tartozó képfeldolgozási beállítások választhatók ki. Utóbbiaknál +/-2 fokozatú kontraszt, élesség, valamint telítettség szabályozás érhető el. Fekete-fehér módokban nincs színtelítettség állítás.

A Standard és Natural módok színei meglehetősen visszafogottak, különösen a pirosak tűnnek sápadtnak, de a színtelítettség emelésével, vagy a Vivid móddal ez könnyedén orvosolható.

A Film módok videofelvételkor is használhatók, így például készíthetünk fekete-fehér, vagy színekben erősebb, esetleg visszafogottabb mozgóképet.

Adobe Lightroom

Bár nem a gép „érdeme”, de a megvásárlását követő online regisztrációval letölthetjük az Adobe Photoshop Lightroom RAW konverter és szerkesztő szoftvert, mely évek óta a legnépszerűbb ilyen alkalmazás.