Kipróbáltuk: Leica T (Typ 701) teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A rendszerkompakt gépek többségéhez hasonlóan kontraszt alapú autofókusz rendszert kapunk. Ennek megfelelően az élességállítás teljesen hangtalan, bár megfelelő kontrasztos téma híján néha téveszthet. Az AF az alábbi terület módokban használható:

  • Spot: a szokásosnál kisebb fókuszmező, mely a SET opció engedélyezése után érintéssel, vagy a két tárcsával állítható be a képernyőn. Összesen 15 x 15 pozíció jelölhető ki az élőkép középső 80%-án.
  • 1 point: normál egypontos fókuszmező, mely a fenti módokon jelölhető ki a képernyőn, 13 x 15 pozícióban.
  • Multi Point: a gép automatikusan választ ki egy vagy akár több (9-11) fókuszpontot a képmezőben.
  • Touch AF: az élőkép kívánt területének megérintésével bármikor kijelölhetjük azt a pontot, ahová a gép élességet állít majd. A pont kijelölése után azonnal meg is történik a fókuszálás.
  • Face detection: arcfelismerő élességállítás, mely emberi arcokat keres a képmezőben és a legközelebbire állítja be a fókuszt. Ha nem talál emberi arcot a képmezőben Multi Point módra vált.

Az élességállítás a fókuszmező kijelölésével vagy az expo gomb félig lenyomásával aktiválható. A nyomva tartott gombbal rögzíthetjük is a beállítást.

autofókusz információi

kézi fókusz információi

A gép elején egy piros LED felvillanásával AF segédfényt is kapunk, mely néhány méteres távolságon belül biztosít hatásos megvilágítást a fényszegény helyzetekben. Szükség esetén a menüben letiltható ez a funkció.

A kézi élességállítás viszont alapos átgondolásra szorul a gyártó részéről, legalábbis ami a használhatóságát illeti. Hiába az 1,3 millió képpontos LCD, normál élőkép módban nagyon nehéz belőni rajta az élességet. Ez általában nem is gond, hiszen más gép is így van ezzel. Erre találták ki a fókuszsegítségeket, amiből itt a kép 3x vagy 6x-os nagyítását kapjuk. A nagyítás azonban interpolált, az így elnagyolt kép tehát semmivel sem teszi könnyebbé az élességállítást. T-bajonettes objektívek esetén egy távolságskála is megjelenik a képernyő alján, de ez csak hozzávetőleges segítséget nyújt. A T-M adapterre felcsavart M bajonettes, manuális objektívnél nincs ilyen skála, a gyűrűjére kell hagyatkoznunk. Ezt tekergetve sokszor hiába meresztettem a szemem, sehol nem látszott élesnek a kép. Közeli, kevés részletet tartalmazó, kontrasztos témáknál nagyobb szerencsével jártam. Egy hatásosabb nagyítás, vagy legalább a mostanában divatos élkiemelés azért jól esett volna.

A fénymérés a megszokott három üzemmódot kínálja:

  • Multi field: a mérés a teljes képmezőt figyelembe veszi az expozíciós értékek meghatározásához.
  • Center-weighted: középre-súlyozott mérés, vagyis a fentihez hasonlóan a teljes képmezőn fényt mér a gép, de fokozott mértékben veszi figyelembe a képközép eredményét. Főleg portréhoz ajánlott beállítás.
  • Szpot: csak a képmező közepén mér fényt, így makrózáshoz, vagy erős kontrasztkülönbségű kis témákhoz ajánlott.

Sorozat fényképezés

A sorozat a menü Drive Mode pontja alatt kapcsolható be. Eltévedni nem fogunk a sok beállításban, ugyanis csak egy módot kínál. A gyártó mérései szerint 5 kép/mp sebességet kapunk, melyet 12 képig tud tartani a készülék. Saját méréseink, egy frissen formázott UHS-I SDHC kártyára mentve az alábbiak voltak:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthető képek száma
JPEG (Superfine, 16 Mpx) 5 kép/mp 12 kép
JPEG (Fine, 16 Mpx) 5 kép/mp 12 kép
DNG+JPEG (Superfine, 16 Mpx) 5 kép/mp 12 kép
DNG+JPEG (Fine, 16 Mpx) 5 kép/mp 12 kép
JPEG (Superfine, 1,8 Mpx) 5 kép/mp 12 kép

Mint a fenti táblázatból látható, elég határozottan ragaszkodik a Leica T a gyárilag megadott sebességhez és képszámhoz. Bármilyen formátumot is állítunk minden esetben 12 képet készít egyhuzamban. A sorozat ezután is folytatódik, de jóval lassabban, kb. 1 kép/mp sebességgel.

Ugyanezt kipróbáltuk belső memóriába mentéssel, valamint kisebb képméretekkel is. Az eredmény változatlan. Bármilyen képméretet állítunk, és bárhová mentünk, a sorozatban készíthető fotók száma: 12, és úgy tűnik a sebesség sem növekszik.

A képernyő jobb alsó sarkában folyamatosan látható a sorozatból hátralévő képek száma, sőt mentésük alatt a kártyára másolt fotók számát is kijelzi a gép.

Ezen felül egyféle sorozatot kapcsolhatunk be, az Exposure Bracketing menüpont alól elérhető automata expozíció sorozatot. A gép ilyen esetben 3 képet készít, eltérő expozíciós beállításokkal. A képek közötti lépésközt a felső vezérlőtárcsák bármelyikével beállíthatjuk és 1/3 – 3 Fé lehet.

Az önkioldó szintén egyszerűen beállítható az érintőmenü, vagy a funkciótárcsa segítségével. 12, vagy 2 mp-es késleltetést kapunk, melyet képenként újra aktiválnunk kell, ugyanis egy expozíció után elfelejti az önkioldó beállítást a gép.

Videó

Videó beállításokból is csak a legszükségesebbeket kapjuk, ami gyakorlatilag kimerül a felbontás beállításában. A Leica T 1920 x 1080 pixeles (FullHD), 30 kocka/mp sebességű MP4 videót képes rögzíteni. Tárhely kímélés címén 1280 x 720 pixeles HD minőségű videó mód is beállítható, mely ugyanilyen képkockaszámmal dolgozik. A képkocka sebesség, vagy a mozi tömörítési minősége nem állítható. Egy mozgókép snitt hosszát 29 percben maximálta a gép gyártója. Természetesen ebből több is menthető a kártyára, vagy a belső memóriába.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MP4, 30 mp, 55MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mozgóképhez kapcsolódó funkció a Videó stabilizáció. Ez digitális képremegés csökkentést jelent, melynek következtében a látószög némileg csökkenhet.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MP4, 35 mp, 64MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videofelvétel elindításához az exponáló gomb melletti külön gomb használható, és ennek segítségével állíthatjuk meg a felvételt. Mindeközben működik a fénymérés és hangtalan, folyamatos autofókuszt kapunk, de az expozíciós beállítások nem módosíthatók.

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MP4, 36 mp, 40MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videózás közben az élőkép nagyon jó frissítésű, lágy svenkelést tesz lehetővé, és még sötétben sem szaggat. A 16:9 oldalarányú képen fent az expozíció kompenzáció értéke, a fókuszmód és az akkumulátor töltöttsége, lent pedig a felbontás, a videó stabilizátor ikonja, valamint a hátralévő idő látható.

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MP4, 21 mp, 24MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangfelvétel a gép tetején lévő sztereó mikrofonpárnak köszönhetően jó minőségű, de külső mikrofont nem csatlakoztathatunk a Leicához. Ha szükséges, szélzaj csökkentő üzemmód is aktiválható a hangfelvétel zajtalanabbá tételéhez. A hangot a gép bal oldalán lévő kis mono hangszóróval képes visszajátszani a fényképezőgép.