Kipróbáltuk: Leica T (Typ 701) teszt

0

Kezelőszervek

A Leica T kezelése elég egyszerűnek mondható, különösen annak, aki nem ódzkodik a mobiltelefonos beállításoktól, hiszen ezek zömét a gép érintőképernyőjén keresztül érhetjük el.

Amit nem, azért a tetején lévő két nagy vezérlőtárcsa felel, melyek funkciója viszonylag szabadon programozható és a szintén menüben elérhető felvételi üzemmódok függvényében változik.

A két tárcsa nagyon hasonló megoldás a Sony NEX-6 és 7 modelleknél használthoz, sőt az érintőképernyő jobb szélén lévő ikonsor is a NEX-ek gombkiosztását idézi. A tárcsák közül az egyik (a bal oldali ) jobbára szabadon programozható, de sok esetben ez kevésnek bizonyulhat. Nem ártott volna még pár szabadon programozható funkciógomb, még annak árán is, hogy fel kell adni egy szeletet a letisztultságból.

Fent

(1) Vakupapucs és kiegészítő csatlakozó: hagyományos középpontos, vagy a Leica saját rendszerszabványú (pl. SF 26) villanók csatlakoztatására használható.

Ide helyezhetők a géphez külön megvásárolható elektronikus kiegészítők is, mint amilyen a Visoflex Typ 020 külső elektronikus kereső.
(2) Sztereó mikrofonpár, a mozgóképek hangfelvételéhez.

(3) Beépített vaku, melyet a bekapcsoló gyűrűvel nyithatunk, lezárnunk pedig kézzel kell.

(4) Bekapcsoló gyűrű: ON/OFF állásával a fényképezőgépet kapcsolhatjuk be és ki.

A harmadik állás a beépített vaku felnyitására szolgál.
(5) Exponáló gomb: az állóképek/képsorozatok expozíciójának indítására szolgál.
Félig lenyomva a fénymérés és/vagy az automata élességállítás aktiválódik.
(6) Videó gomb: segítségével bármely üzemmódban elindítható a mozgókép felvétel, melynek felbontás opcióit az érintőképernyős menüben találjuk.

(7) Bal oldali (funkció) tárcsa: az üzemmódok többségében funkciógombként működik.

P módban – funkciógombként programozható a következő opciók egyikére: érzékenység, expozíció kompenzáció, fehéregyensúly, fókuszmód, önkioldó, vakumód.
A módban – ugyanaz a feladata mint P módban.
S módban – ugyanaz a feladata mint P módban.
M módban – a rekeszérték beállítására szolgál, manuális objektív esetén (pl. M adapteres optika) viszont ugyanolyan funkciógombként működik mint P módban.
SCN módban – nincs feladata
(8) Jobb oldali vezérlőtárcsa: többnyire a beállított üzemmódnak megfelelő értéket állítja.

P módban – programeltolást végezhetünk vele.
A módban – rekeszérték beállítása.
S módban – záridő beállítása.
M módban – záridő állítására szolgál.
SCN módban – nincs feladata

Elöl

(1) AF-segédfény, illetve az önkioldó működését visszajelző lámpa.
(2) Objektív kioldó gomb: lenyomva, majd az objektívet elforgatva leoldhatjuk a vázról. Felcsatolásánál nem kell használnunk a gombot.