Kipróbáltuk: Mamiya ZD teszt

0

Felépítés II.

A méretes és nehéz fényképezőgéphez természetesen olyan markolat kialakítást kellett létrehozni, amely lehetővé teszi a váz kényelmes és stabil tartását. A ZD-nél ez igen jól sikerült: mind a markolat kiemelkedése, mind a mutatóujjunk alatti mélyedés, mind pedig a hüvelykujjunknak való mélyedés a stabil fogást szolgálja. A műbőr mintázatú, de gumi tapintású burkolat pedig izzadt kéz esetén is csúszásmentes marad.





A kereső – középformátumról lévén szó – nagy méretű képet ad, 27 fok alatt látszik. A lefedettség 98 százalékos. Exponáláskor a keresősötétedés ideje a kisfilmes vagy APS-C digitális gépekhez képest jóval hosszabb, de ez szintén a középformátum velejárója, hiszen itt jóval nagyobb méretű tükröt kell mozgatni.



Mamiya ZD és Canon EOS-300D Mamiya ZD és Minolta Dynax 7

A szemüveget viselőket is részben kiszolgálja a gyártó, dioptria-korrekciós lehetősége inkább negatív irányban jelentősebb: -2 ..+0,5 dioptria. A keresőben egyébként a legtöbb információ leolvasható: fókusz állapot, üzemmód (P, Av, Tv, M, X), zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, expozíció sorozat, vaku kompenzáció, hátralévő képek száma; ill. az alsó sorban: kiválasztott fókuszpont, fénymérés módja, hibajelzés, üres akku jelzése, zajszűrés, foglaltság jelzés, puffer állapot, JPEG vagy RAW formátum, valamint az alkalmazott memóriakártya típusa.

A szemkagylótól jobbra helyezték el az okulár zárat, amelyet felfelé hajtva tolhatunk a fény útjába.

A gyári matt üveg három fókuszpontot mutat, ill. a részleges fénymérés körét. Kézi élességállítás könnyűszerrel elvégezhető a nagy keresőnek köszönhetően, bár az óriási felbontás miatt itt is szükség van a nagy pontosságra.

A fényképezőgépen három LCD található, ebből egy státusz LCD felül, egy színes mátrix kijelző hátul és egy információs LCD a hátlapon, lent.



A felső státusz LCD-n olvashatjuk le a rekeszt és záridőt, ill. ezek rögzítését, a fénymérés rögzítést, az üzemmódot, a fénymérés módját, automatikus expozíció sorozatot, vaku és expozíció-kompenzációt, vakuállapotot, fókuszpontot és az önkioldót.

A hátsó színes LCD 1,8″ felbontású, hasznos képátlója 44 mm. Itt ellenőrizhetjük az elkészített képeket, megnézhetjük a felvételek hisztogramját, kérhetünk bebukást, ill. kiégést villogtató segédképet, megnézhetjük az expozíciós adatokat, ill. max. 16x-os méretben belenagyíthatunk a képekbe. A nagyított képen belül sajnos nem tudunk görgetni, viszonylag nagy lépésekben lapozhatunk a kép kinagyított részén, ráadásul ez viszonylag lassan történik. A 16x-os nagyítás pedig nem elég a 22 millió pixeles fotók élességének ellenőrzéséhez.



Az alsó, információs LCD-n látjuk a tömörítési fokot, ill. JPEG esetén a felbontást, itt választhatunk érzékenységet, fehéregyensúlyt, egyéni funkciók közül az A, B, C beállításokat, ill. itt látható a kártyára vagy számítógépre való adattovábbítás folyamata is, ezen kívül az aktuális mappa neve is leolvasható. Mind a felső státusz kijelző, mind a hátsó információs LCD rendelkezik zöld színű háttérvilágítással, amelyet egy külön gombbal kapcsolhatunk be. Tulajdonképpen itt nem is egyszerűen háttérvilágításról van szó, mert ilyenkor a kijelzőkön nem a hátteret látjuk világosabbnak, hanem a betűket, ill. számokat. A könnyű olvasáshoz azonban a kijelzőt ekkor nem pont szemből, hanem kissé lentről kell néznünk.

Profi vázról lévén szó, beépített vaku nem került a gépre, helyette vakupapucs és vakuszinkron csatlakozó áll a rendelkezésünkre. A vaku maximális szinkronideje 1/125 mp.

Az élességállítás 3 pont valamelyikén történhet, melyek közül a nyílgombok segítségével kiválasztható a használni kívánt, de megadható, hogy a gép mindhárom fókuszpontot használjon. A fókuszpontok sajnos meglehetősen közel találhatók egymáshoz, nincs nagy távolság közöttük. Kevés fény esetén beépített, a vakukhoz hasonlóan csíkos mintát rajzoló, infravörös segédfény támogatja az AF rendszert. A hatékony megoldás előnyét nem is kell tovább magyaráznunk.



Bizonyára nem okozunk meglepetést, ha azt közöljük, hogy az állványmenet pontosan az optikai tengely alatt található és természetesen anyaga is fém. Középformátumhoz méltó módon nemcsak 1/4, hanem a 3/8″-os állványcsavar is használható. Állványra helyezett gépnél mind a memóriakártyák, mind az akkumulátor cserélhető marad.



A memóriakártyákat a gép jobb oldalán, fémmel megerősített ajtó mögé illeszthetjük be, itt kapott helyet a CF Type I, és Type II, ill. az SD memóriafoglalat. Ez alatt található az IEEE 1394 (Firewire), és videokimenet csatlakozója. A hátlapon gumilap mögé rejtve távkioldó csatlakozót találunk, az előlapon jobb felső sarokban pedig a vaku szinkronkimenetét.

A nagyméretű fényképezőgéphez nagy méretű akku dukál, a BA 701 jelű Li-ion akkumulátor 7,2 V feszültségű, 1800 mAh kapacitású (12,96 Wh). Erre szükség is van a nagy és energiaéhes CCD kiszolgálásához.

Az akku töltéséhez külső töltőt használhatunk, a gyárilag mellékelt modell egyszerre két akkumulátor töltésére alkalmas.