Kipróbáltuk: Nikon 1 J3 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Fogását tekintve az 1 J3 semmit sem változott, ugyanúgy nincs rajta markolat, mint az 1 J2-n, s ezt semmiféle kiemelkedés, vagy legalább valami csúszásgátló nem próbálja pótolni.

Egy könnyű ultrakompakt masinánál ez még elfogadható, de egy méretesebb és nehezebb gépnél, mint az 1 J3-nál már komoly hiányként róható fel. Ráadásul míg az 1 J2-nél a hátlapra legalább került a hüvelykujjunk alá egy kisebb gumírozott rész, az 1 J3-ról ez lemaradt.
Az opcionálisan megvásárolható kiegészítő markolattal azért jobb lesz a helyzet, igaz, ezt kipróbálni mi nem tudtuk (nem kaptunk).

Üzemmód kiválasztás

A kezelés sem lett könnyebb, vagy kényelmesebb, az üzemmódválasztó továbbra sem teszi lehetővé a rekesz- vagy zársebesség előválasztását, ezt az F menüben választhatjuk ki, ahogyan az 1 J2-nél is. A felső részen a főkapcsoló, az exponáló és videófelvétel gombja, valamint az egyszerű üzemmódtárcsa került, míg hátul a vezérlőtárcsával egybeépített navigáló gombokat találjuk, mint fő kezelőszerveket.

Az állványmenet fémből készült, melyet pontosan az optikai tengely alá helyeztek, ami bár panorámázásnál előnyös, de pont emiatt a gép állványra helyezett állapotában nem tudjuk cserélni sem az akkut, sem a memóriakártyát.

Optika

A Nikon 1 rendszerű fényképezőgépeire továbbra is az 1 jelű bajonettel ellátott objektívek tekerhetők fel, illetve az FT-1 jelű adapter segítségével AF-S rendszerű Nikon F optikák is használhatók (a fókuszmotorral nem rendelkező, nem AF-S objektívek kézi élességállítás mellett alkalmazhatók).

A Nikon 1 J3-at Nikkor 1 VR 10-30mm f/3,5-5,6, vagy az újonnan megjelent Nikkor 1 VR 10-100mm f/4-5.6
objektívvel vásárolhatjuk meg, de választhatunk dupla kitet is, ekkor a 10-30-as objektív mellé
Nikkor 1 VR 30-110mm f/3,8-5,6 objektívet kapunk.

Más rendszerekkel szemben a Nikkor 1 objektívjeire (egyelőre) nem került fókuszgyűrű, a kézi élességállítást a vázról végezhetjük, sajnos még most is csak digitális zoommal nagyított képet láthatunk, ami nem sok segítséget nyújt.

Objektív összecsukva

Objektív használat során

Mind a 10-30, mind a 30-110 telezoom összetolható kivitelben készült, vagyis hordozáshoz kisebb méretűre állítható, melyet használat előtt ki kell nyitnunk (az Olympus M.ZD 14-42 mm-es objektívjéhez hasonló módon). Apropó kinyitás, ennek hiányát szép magyarsággal tudatja velünk a gép: „A zoomgyűrű gombját lenyomva tartva, a zoomgyűrű elforgatásával húzza ki az objektívet”, amelynek jelentése feltételezhetően nagyon keveseknek okozhat majd fejtörést (nem úgy az Olympus gépek felirata, amely annyira nem volt egyértelmű, bár már korrigáltak ők is).
Ha az objektívet kinyitjuk, a gép automatikusan bekapcsol, összecsukásra pedig kikapcsol. Apró figyelmesség, de igazán kedves funkció.

Képérzékelő

Mivel a Nikon 1 J3 nagy valószínűség szerint ugyanazt a szenzort kapta, mint a tavaly augusztusban megjelent 1 V2, így most az 1 V2-nél már leírtakat idézhetjük:
A Nikon 1 rendszer szenzormérete 13,2×8,8 mm, a képek oldalaránya 3:2, ebből adódóan az új szenzor is ezeket a paramétereket követi. A képérzékelő méretéből adódóan 2,7×-es képkivágás faktorral kell számolnunk, vagyis egy 10 mm-es objektív olyan látószöget ad, mint egy 27 mm-es kisfilmes optika Leica képkockán.

A felbontás 14,2 millió effektív képpont, mely a MILC-ek között ma már átlagosnak számít.
A Nikon 1 kisebb szenzora mostantól kezd érdekes lenni, hiszen a 10 Mpixeles felbontás még elfogadható volt. Ahogy azonban nő a pixelek száma, úgy lesz egyre problémásabb a képzaj, ahogy egy kompakt fényképezőgépnél 4 Mpixeltől. Csak úgy érdekességképpen nézzük meg, hogy ezzel az effektív pixelsűrűséggel (cca. 350 pixel/mm) mekkora felbontású szenzorokat kapnánk különböző méretekben:

A Nikon 1 J3 szenzorának pixelsűrűségével számolt egyéb szenzorméretek felbontásai
Szenzorméret Felbontás
1/2,3″
átlag kompakt
3,5 Mpixel
1/1,7″
prémium kompakt
5,1 Mpixel
4/3″
Micro FourThirds
27,3 Mpixel
APS-C
Canon, Sony, Pentax MILC
40,4-44,9 Mpixel
Fullframe
36×24 mm
105,3 Mpixel

Ugye meglepő?
Az mindenképpen látszik, hogy a kompakt gépekhez képest még bőséges előnye van a Nikon 1 rendszerének, de az is felsejlik már, hogy felbontásban sokkal feljebb nem tud majd menni a gyártó anélkül, hogy komoly fejlesztést, illetve zajszűrést ne alkalmazna a képeken (esetleg húzná meg az érzékenység határát a konkurenciánál 2 Fé-kel alacsonyabb szinten).
Emiatt egy picit úgy is nézhetjük a Nikon 1 J3 képminőségét, mint ha a jövőbe pillantanánk. Abba a jövőbe, amikor 27 Mpixeles m4/3-os, illetve 40 Mpixeles APS-C szenzoros gépek lesznek.

MILC gépekről lévén szó a Nikon 1 modellek sem tartalmaznak tükröt, illetve TTL optikai keresőt. Sőt, a Nikon 1 J szériában mechanikus redőnyzár sincs (ahogyan egyébként az 1 S1-be se került), amely hosszabb élettartamot ígér, s teljesen csendes működést ad.

Cserélhető objektíves gépnél óhatatlanul gondolni kell az optika cseréje alkalmával esetleg bejutó porszemekre.
A Nikon az 1 J szériában a por bejutását fizikailag gátolta meg a bajonetthez elég közel eső portaszító üvegfelülettel. Emiatt külön pormentesítőt már nem alkalmaztak (ha esetleg maradna is porszem az üveglapon, az olyan távol van a szenzortól, hogy még szűk rekesz használata esetén sem látszana erőteljes folt a képen).

Az érzékenység minimuma az új szenzorral ISO160-ra nőtt, a maximális választható érték továbbra is ISO6400. Az érzékenységeket ISO200-tól 1 Fé lépésközzel választhatjuk ki.
A fotóson kívül a fényképezőgép is kiválaszthatja magának a szükséges érzékenységet, ennek maximumát 800, 3200 vagy 6400 értékben határozhatjuk meg.

Legnagyobb felbontásban 4608×3072 pixeles fotókat készíthetünk, a képek oldalaránya nem változtatható. A képeket RAW (.NEF) vagy JPEG formátumban menthetjük el, de van lehetőség a RAW+JPEG módszer alkalmazására is. Ez utóbbi esetben a RAW fájl mellé Fine JPEG kép is mentésre kerül.
A 14 Mpixeles RAW fájlok jól tömörítettek, még nagy érzékenységnél is csak 13-14 MB-osak.

Kijelző

Semmi változás nem érte a kijelző fizikai paranmétereit, a Nikon 1 J3-ra is 3″ képátlójú, 3:2 oldalarányú (62×42 mm) kijelző került. A 921 ezer szubpixeles LCD kiváló részletgazdagságot eredményez. A jó felbontáson kívül a nagy betekintési szöget is meg kell említenünk a jó tulajdonságok között.

A háttérvilágítást ±3 értékben módosíthatjuk, bár ez nem minden esetben elegendő ahhoz, hogy erős napsütésben is jól látható képet kapjunk.

Az LCD-re kerülő információk sem változtak. A kijelzőn részletesen olvashatók le a paraméterek, úgy mint fénymérés, záridő, rekeszérték, érzékenység, felvehető videó hossza, hátralévő képek száma, üzemmód, sorozat mód, képmód, fehéregyensúly, videó felbontása és képfrissítése, állókép felbontása, tömörítése, fókuszmód. Van mód segédrács megjelenítésére is, mely a teljes képet 4×4 téglalapra osztja (talán célszerűbb lett volna harmadolót választani, az a komponálást is segíthetné).

felvétel információk

lejátszás információk

Lejátszáskor részletes adatok kérhetők le a képről (de csak a beállítás menü kijelző menüpontjának egy almenüjéből), mely az érzékenységen, rekesz- és zársebességen kívül jópár adatot mutat meg, még a gyújtótávolságot is. Világosság hisztogram is megjeleníthető, de sajnos a kiégett és bebukott részeket külön nem emeli ki a gép. A nagyított nézet során a képek között sem lapozhatunk.

Vaku

A Nikon 1 J3-ba is került felpattintható vaku, de az előd megoldását már nem vették át. Az új mechanika kicsit alacsonyabbra nyitja a villanót, viszont kis trükkel van lehetőség részlegesen, vagy akár teljesen indirekt világításra is (persze ehhez a vaku teljesítménye elég gyér, így érzékenység emeléssel kell kompenzálni, de direkt vakuzásnál is kevés lehet a vaku saját teljesítménye, ráadásul talán még mindig jobb egy kissé zajosabb, szebben világított kép, mint egy telibe vakuzott, kevésbé zajos).

Vakus felvétel alap érzékenységen, automata beállításokkal

Vakus felvétel ISO400-on

Vakus felvétel ISO400-on, részben indirekt módon

A vakut a gép oldalán elhelyezett kapcsolóval nyithatunk ki, de a gép is képes automatikusan felnyitni zöld módban.

A villanó felnyitott állapotban 5 cm-re kerül az optikai tengelytől. A vakumódok között vörösszem csökkentő és lassú szinkronidejű is található (illetve ezek kombinációja), valamint hátsó redőnyre is szinkronizálhatunk.

Bár a gépben nincs redőnyzár, mely korlátozná a vakuszinron időt, a szenzor elektronikus zárja sem mindenható, így a maximális zársebesség vaku használatakor 1/60 mp.

A gépre külső vaku nem helyezhető, s vaku szinkronkimenet sem kapott helyet.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A fényképezőgép oldalán egy-egy műanyag ajtó mögött találjuk a csatlakozókat, melyek között USB és mini HDMI-C található, kompozit videókimenetet nem szereltek a gépre, illetve mikrofon bemenetet sem alakítottak ki rajta.

A kártyafoglalatot az akkumulátor mögé helyezték, így azzal közös ajtó mögött találjuk őket. Memóriakártyából SD, SDHC és SDXC is használható. Az akkumulátor ajtajának nyitott állapotában a fényképezőgép működőképes marad, így a fedlap esetleges letörése nem okozza a gép használhatatlanságát.
A letörés ellen egyébként a J3-nál sincs fém megerősítés.
Időjárásállóságról a nyílások szigetelésének hiányában nincs szó.

Az akkumulátort rejtő ajtó egy rugós kapcsoló elhúzásával nyitható. Ettől az akkumulátor még nem esik ki, azt egy rugós retesz védi.

A Nikon 1 J3 EN-EL20 jelű akkuja 7,2V feszültségű, töltéstároló képessége 1020 mAh (7,34Wh).

A töltöttségéről 3 szegmenses ikon tájékoztat bennünket. A lemerült akkut a mellékelt külső töltőben tölthetjük fel.