Kipróbáltuk: Nikon 1 J3 teszt

0

Mért értékek

A Nikon azért dolgozott az 1 J3-on, azt a vádat nem lehetne rájuk fogni, hogy semmi fejlesztés nincs az 1 J2-höz képest. A bekapcsolási idő kategórián belül jónak számít, az első felvétel így alig több, mint 1 mp alatt elkészül, ez így volt az 1 J2-nél is. Lejátszás módba is igen gyorsan jutunk, ehhez alig fél mp-re van szükség.
A két kép elkészítése közötti időt viszont jelentősen sikerült csökkenteni, míg az 1 J2-nél egymás utáni képek fotózásához egyszeri kioldású módban 1 mp-re volt szükség, az 1 J3-nál mindez csupán 0,2 mp (azaz ha ügyesek vagyunk, kézzel akár 5 kép/mp sorozatot is lőhetünk).
Az élességállítás fázis-különbség alapú módszernél igen gyors, gyakorlatilag ez már valóban DSLR-ekhez mérhető sebesség. Bizonyos esetekben (tapasztalataink szerint leginkább kevés fénynél, de néha jó megvilágítás esetén is előfordul, hogy) kontraszt alapú élességállítást alkalmaz a gép, a fókuszálás sebessége ekkor érezhetően lassabb, de még mindig jónak számító 0,3-0,7 mp között marad.
Szintén komoly fejlesztés érte a képek kártyára írásáért felelős részt, hiszen az eddigi maximum 4 MB/s-ról remek, átlag 15 MB/s-ra gyorsult a fájlkezelés (megfelelően gyors kártya esetén).

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő (AF nélkül) 1,3 mp
Bekapcsolás – élőkép megjelenítés ideje 1,2 mp
Felvétel mód – lejátszás mód váltás ideje 0,4 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,2 mp
Lejátszás mód teljes nagyítás ideje 1,5 mp
Lejátszás mód képlapozás sebessége 3 kép/mp
nagylátószög tele
Élességállítás ideje
Nikkor 1 10-30mm f/3,5-5,6 VR
objektívvel
0,1-0,3 mp
max. 0,7 mp
0,1-0,4 mp
max. 0,8 mp
Panasonic
UHS-I Class 10
4 GB SDHC
SanDisk Extreme
30 MB/s
4 GB SDHC
Kártyára mentés sebessége (JPEG) 16,6 MByte/mp 14,2 MByte/mp
Kártyára mentés sebessége (RAW) 18,4 MByte/mp 17,4 MByte/mp
Vaku távolsága az optikai tengelytől 5 cm
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje 2 óra