Kipróbáltuk: Nikon 1 J3 teszt

0

Különlegességek

Egyszerű panoráma (Easy panorama)

Sok gyors CMOS-os kompakt fényképezőgépben megtalálható már a gép egyszerű körbeforgatásával készíthető panoráma lehetősége. A Nikon 1 J3-ba is bekerült ez a szolgáltatás, mely kreatív módban a témamódok között található.

Az elektronikus zárnak köszönhetően a panorámakészítés során használt sorozatmód közben sem ad hangot a gép. Az így készített panorámákat a fényképezőgép automatikusan összeilleszti, horizontálisan 4800×920, vertikális gépállásnál 4800×1536 pixeles képeket kapunk.
Eredeti kép: shift+kattintás!

Panoráma normál szélességben, horizontálisan fekvő géppel

Széles panoráma, horizontálisan fekvő géppel

Panoráma normál szélességben, álló géppel

Széles panoráma, álló géppel

Automatikus torzítás korrekció

A Nikon az 1 V2-nél vezette be az optikai torzítások korrekciójának lehetőségét, mely az EXPEED 3A processzornak köszönhető. Ez a menüben ki- és bekapcsolható, attól függően, hogy igényt tartunk-e rá.
A torzítás korrekció természetesen enyhén csökkenti a látószöget, s csak JPEG képekre van hatással.

A Nikon 1 V2 képei:

Automatikus torzítás korrekció

Mozgó pillanatkép (Motion Snapshot)

Páratlan funkció, melyet eddig más modellsorozatokban még nem láthattunk. A Nikon az 1-es tükör nélküli sorozatában vezette be a mozgó pillanatkép szolgáltatást, mely az exponáló gomb megnyomása előtt (pontosabban annak félig lenyomásától kezdve) elkezdi a lassított videórögzítést, majd a teljes lenyomás pillanatában egy fotót is készít. A teljes videó az exponáló gomb lenyomása előtti 0,6 mp-től az exponáló gomb lenyomását követő 0,4 mp-et mutatja be 2×-es lassításban, a fotó pedig teljes felbontásban kerül a kártyára. Ha a mozgó pillanatképet a fényképezőgépben játszuk vissza, aláfestő zenét is kapunk, számítógépen való lejátszáskor azonban a videó csendes.

Intelligens képválasztó (Smart Photo Selector)

Ehhez hasonló szolgáltatással már találkozhattunk korábban, a Best Shot Selector is több képből választott. Igaz, a BSS csak egy képet hagyott meg, míg a Smart Photo Selector 5 képet ment a kártyára. Ez a lehetőség is a gyors sorozatfelvételezést használja ki, már az exponáló gomb félig lenyomásától elkezdi pufferelni a képeket, s a teljes lenyomás után fejezi azt be. Az így készült képekből a képélesség, a kompozíció, az elmosódottság, az arcok, a mosoly és a pislogás érzékelése segítségével választja ki azt az 5-öt, amelyet végül elment a kártyára.
Próbáink során ennek ellenére volt, hogy ezen üzemmódban lecsukott szemű képet mentett el a fényképezőgép.

Lassított videó (Slow motion)

Általában a BSI-CMOS szenzoros kompakt vagy ultrazoom fényképezőgépeknél érhető el a nagy képfrissítési sebességű, de lassított lejátszású videófelvétel készítése. A Nikon a nagy szenzoros fényképezőgépek között elsőként tette lehetővé SlowMotion videó készítését, mely 400 vagy 1200 kép/mp frissítéssel készül, s 30 kép/mp frissítéssel játszható le. A felbontás persze ez esetben jóval kisebb, mint normál módban, s a látószög is csökken (hiszen képkivágás történik).

D-Lighting

Mind felvétel előtt, mind felvétel után választhatunk sötét részeket kivilágosító funkciót, vagyis D-Lighting-et. E szolgáltatás azonban tényleg csak az árnyékos, sötétebb területekkel foglalkozik, de nem vigyáz a csúcsfényekre.

60 kép/mp sorozat

A Nikon 1-eken kívül nem volt még alkalom arra, hogy a különlegességek között normál jellegű sorozat módot említsünk. A 60 kép/mp sebességű sorozat ugyanis eddig soha nem látott teljesítmény, ráadásul ezt a tempót valódi 14 Mpixeles fotókkal érhetjük el. A puffer mérete 20 kép elkészítését teszi lehetővé, amely 0,3 mp történéseinek rögzítésére elegendő.