Kipróbáltuk: Nikon 1 S1 teszt

0

Különlegességek

Mozgó pillanatkép (Motion Snapshot)

Mozgó pillanatkép mód

Eddig csak a Nikon 1 fényképezőgépekben – például a korábbi széria J2 modelljében – találkozhattunk ezzel a szolgáltatással. Lényegében egy videó funkció, mely rövid mozgókép etűdöket készít némi automatikus szerkesztéssel. Itt azonban a videó gomb helyett a normál expo gombot kell használnunk. Félig lenyomva folyamatosan egy rövid videósnittet rögzít a gép, a puffer telítődését pedig a kijelző bal felső sarkában mutatja. Ennek hossza beállítástól függően 1 vagy 1,6 mp lehet. Ha nem nyomjuk le teljesen a gombot a felvétel folyamatosan újra indul, az expo gomb teljes lenyomásával viszont véget ér és egy állóképet is ment a készülék.

A rövid videót és az állóképet ezután a négy választott zene egyikével és áttűnésekkel nézhetjük vissza, mint egy kész, szerkesztett videó bevezetőt. Némi hátránya, a korábban említett lejátszhatóságán kívül, hogy csak a zenét tudjuk változtatni alatta, a videómontázs mindig ugyanolyan hosszú, és ugyanúgy szerkesztett lesz.

Lassú nézet (Slow View)

Villámgyors témák sorozatfényképezésénél vesszük majd hasznát ennek a funkciónak, hisz az egy dolog, hogy a gép 60 kép/mp-es sebességre képes, de ilyen tempó mellett nem biztos, hogy sikerül elkapnunk a legjobb pillanatot, sok használhatatlan képet pedig minek tárolnánk feleslegesen?

A Lassú nézet módot aktiválva elég csak félig lenyomnunk az exponáló gombot és gépünk 15 kép/mp-es sebességű, folyamatos sorozatba kezd, majd a puffer telítődése után mindig megismétel. Közben az elkészült képeket a 15 kép/mp-es követhetetlen sebességnél jóval lassabban játssza vissza a képernyőn, így a fotósnak esélye van a kívánt képkockánál megállítania a sorozatot az expo gomb teljes lenyomásával. Csak ez a kép kerül mentésre a többit pedig törli a gép. A puffer szintje, valamint a képsorozat lejátszásának üteme is egy-egy külön sávon ellenőrizhető a kijelző bal felső sarkában.

Intelligens képválasztó (Smart Photo Selector)

Intelligens képválasztás szempontjai

Korábban igen elterjedt volt a Nikon Coolpix gépekben az úgynevezett Best Shot Selector (BSS) mód, mely egy képsorozat fotóból kiválasztotta a legjobbat, általában a legélesebbet. Ennek továbbfejlesztett változata a Smart Photo Selector, mely nem csak egy de öt felvételt is képes elraktározni, ha azok megfelelnek az általa támasztott követelményeknek. Itt is az a lényeg, hogy ne kelljen sok megabájtnyi felesleges, rosszul sikerült fotóval terhelnünk a memóriát, ha a szoftver azonnal kiválogathatja a jobbakat.

A válogatás szempontjai jóval sokrétűbbek a BSS-nél. Ezúttal a képtartalmat is elemzi a szoftver és figyelembe veszi, hogy a téma (jellemzően egy ember), ne lógjon ki a képből, ne legyen elmosódott és lehetőleg ne pislogjon. Ezek elemzése után csak a rostán átjutott legjobb képet (vagy legjobb ötöt) menti a kártyára.

Élő képmódosítás (Live Image Control)

Háttér lágyítása (rekeszállítás)

A Nikon 1 S1 automatikus állókép üzemmódjai arra is lehetőséget adnak, hogy anélkül módosítsuk a rekeszt és a záridőt, hogy tisztában lennénk ezek valódi funkciójával. Elég csak kiválasztanunk egy kívánt hatást, például a háttér lágyítását, majd egy megjelenő skálán beállítani az erősségét. Gyakorlatilag a rekeszértéket módosította a gép, a kezdő fotósnak azonban nem kellett elmerülnie a számok rengetegében. Ő csak a hátteret mosta, egy egyszerű csúszka eltolásával.

Az Élő képmódosítás az alábbi csúszkás beállításokat kínálja:

  • Aktív D-Lighting – árnyékok és csúcsfények világosítása 5 fokozatban.
  • Háttér lágyítása – rekesz beállítása 14 lépésben.
  • Elmosódásvezérlés – záridő állítása 34 fokozatban.
  • Fényerővezérlés – expozíció kompenzáció +/-9 lépésben.

Automata torzításvezérlés

Egyre több gépben tűnik fel az optikai hibákat csökkentő, szoftveres szűrés, melyekbe újabban a fotós is beleszólhat, akár ki is kapcsolhatja azokat. A Nikon 1 S1-ben most debütál ez a szolgáltatás, mely egyelőre a geometriai torzítás kiküszöbölését célozza meg. Túl sok beleszólásunk nincs a hibajavításba, csak be- és kikapcsolhatjuk az automata korrekciót.

A két állás hatását az alábbi táblázatban hasonlíthatjuk össze, de annyit azért már előre elárulhatok, hogy igen hatásosan működik. A 11-27,5mm-es kitobjektív nagylátószögnél elég szépen észrevehető, 1,8%-os hordótorzítást produkál, ami az automata korrekció engedélyezése után elhanyagolható mértékűre (0,1%) csökken.