Kipróbáltuk: Nikon 1 S1 teszt

0

Kezelőszervek

Sajnos túl kevés kezelőszerv került a gépre, mely bántóan rányomja névjegyét a kezelésre. A felvételi üzemmódokat is csak a menüből állíthatjuk. De még ez sem lenne probléma, ha könnyen elérhető gyorsmenüt, netán egy-két programozható gombot kapnánk. Az S1-en azonban nincs ilyen, még a felvételi és lejátszási információk váltása is körülményes.

Fent

(1) Vakunyitó gomb: elektronikus kioldású gomb, mellyel felnyithatjuk a vázba rejtett vakut.
(2) Sztereó mikrofon
(3) Felnyíló vaku
(4) Működésjelző LED (csak bekapcsoláskor villan fel)
(5) ON/OFF gomb: a készülék ki-, és bekapcsolására. Ugyanezen funkció az objektívgyűrű elforgatásával is elvégezhető. A gép bekapcsolás után addig nem „dolgozik” míg az objektívgyűrűt nem fordítjuk el.
(6) Exponáló gomb: állóképek, vagy képsorozatok készítésére, akár videó módban is
(7) Videó gomb: mozgókép felvétel indítására és leállítására használható.

Hátul

(1) Visszajátszás gomb: a memóriakártyán tárolt képek és videók lejátszására szolgál. Felvétel módba ezzel, vagy az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(2) MENU gomb: felvétel és lejátszás módban a menü megjelenítése, vagy elrejtése a feladata.
(3) Vezérlőtárcsa és 4 irányú navigációs nyilak. A vezérlőtárcsával megváltoztathatjuk egy aktuálisan bekért opció értékét, illetve kézi élességállításnál ezzel szabályozhatjuk a fókuszt. A tárcsa négy iránya (különálló gombként) a menüben való navigációra és egyéb funkciókra is használhatók, melyek a következők:

Felvétel módban:
– fel: az aktuális üzemmód választó menüjének előhívása.
– le: vaku mód beállítása.
– jobbra: expozíció kompenzáció.
– balra: sorozat és önkioldó.
Lejátszás módban a jobbra-balra gombokkal, illetve a vezérlőtárcsával lapozhatunk a tárolt képek és videók között. Nagyított nézetre váltva a tárcsa elforgatásával nézőképes és naptár nézetet, illetve 6 lépéses részletnagyítást kapunk. A belenagyított képkivágás a navigációs irányokkal görgethető.
(4) OK gomb: felvétel módban egypontos fókuszmezőnél a fókuszterület áthelyezésére szolgál, kézi fókusz (MF) módban az élességállítás indítására, a menükben a kiválasztott érték elfogadására használható.
Lejátszáskor a nagyított nézetet aktiválhatjuk vele.
(5) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlését kezdeményezhetjük e gombbal.
(6) Kártyaműveletet jelző LED: a kis lámpa felvillanása a kártyára írást jelzi, de a gép funkciói, így a felvételkészítés, többnyire ez alatt is használhatók maradnak.

Elöl

(1)Objektív kioldó gomb: az optika cseréjekor nyomva tartva, majd az objektívet az órajárás szerint kissé elforgatva leoldhatjuk azt a vázról. Az objektív felhelyezésekor nem kell használnunk.
(2) Autofókusz segédfény: gyenge fényviszonyoki között az élességállítást segítő, automatikusan felvillanó lámpa.