Kipróbáltuk: Nikon D500 teszt

3

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon D500 a D5-höz fejlesztett vadonat új Multi-CAM 20K AF rendszert kapta meg, amely 153 AF pontot tartalmaz, 99 keresztszenzorral. Ebből 55-öt választhatunk ki (a többi segédszenzor), ebből pedig 35 keresztszenzoros, 15 pedig akkor is működőképes, ha f/8 fényerő áll csak rendelkezésünkre (pl. egy f/4 fényerejű teleobjektívet 2×-es telekonverterrel). A fókuszpontok mindegyike -3 Fé, a középső pedig -4 Fé érzékenységű!

AF modul
AF modul

A felhasználó szabadon eldöntheti, hogy ritkább elrendezésű 15 pontos dinamikus, vagy 9-es csoportokba rendezett dinamikus, illetve egyetlen szabadon választott fókuszmezőt használ. Az AF pontok kiválasztása a navigációs gombbal, vagy a mellette lévő joystick gombbal történhet. A navigációs gomb alatti kapcsoló „L” állásával zárolhatjuk a kiválasztott fókuszmezőt. Lehetőség van a portré állású géptartáshoz külön fókuszpontot rendelni.

A fókuszmódok kiválasztására az objektív csatlakozó kioldó gombja alatti kapcsolóval van lehetőségünk, itt választhatunk az automatikus vagy kézi állítás között, a kapcsoló közepén lévő apró gombot nyomva pedig a két vezérlőtárcsával állítható be a kívánt AF-mód. A hátsóval az egyszeri (AF-S) és folyamatos (AF-C) élességállítás között válthatunk, az elülső tárcsával pedig a terület módok között. Az üzemmódok az alábbiak lehetnek:

  • S (single-point AF): a fotós szabadon választhat egyet az 55 AF pont közül.
  • AUTO: a gép automatikusan választja ki az élességállítás helyét (ez akár több AF pontot is lefedhet).
  • GRP (group-area AF, AF csoport): 5 pont területét lefedő fókuszcsoportok választhatók. Olyan esetekben célszerű használni ha egy fókuszmezővel nehezen fogható be a téma (pl. portré). Ebben a módban elsőbbséget élvez az előtér, és az észlelt arc.
  • 3D (tracking): témakövető fókusz az összes ponton, amelynél az exponáló gomb félig lenyomását követően a gép a témán tartja nem csak a fókuszt, de ha a téma mozog a képmezőben, akkor a fókuszpontot is az összes pont valamelyikén.
  • D153 (dinamikus 153 pontos): az összes fókuszpont közül kiválaszthatunk egyet, de a téma elmozdulásakor a környező pontok segítségét is igénybe veszi a rendszer. Csak folyamatos módban működik.
  • D72 (dinamikus 72 pontos): mint az előző, de szűkebb környezetet figyel, amelyhez 72 fókuszpontot és segéd fókuszpontot használ a rendszer. Csak folyamatos módban működik.
  • D25 (dinamikus 25 pontos): mint az előző, de szűkebb környezetet figyel, amelyhez 25 fókuszpontot és segéd fókuszpontot használ a rendszer. Csak folyamatos módban működik.

A menüben egyenként letilthatók a fenti AF-módok, ha valamelyikre nincs szükségünk. A 3D követő fókusz leginkább sportfotózásnál lesz nagy hasznunkra, hiszen a gyorsan és kiszámíthatatlanul mozgó játékosokat is képes követni.

A Nikon D5-nél megjelent ezen felül a 3D arcérzékelés és arckövetés, amely nem LiveView módban, hanem leengedett tükörnél működik. A nagy felbontású AF szenzor tehát immár arcot is képes érzékelni és az élességállítás során ez prioritást élvezhet, illetve követő módban az arc követésére is van lehetőség. Ezt is megkapta a D500.

Az automata élességállítás nem csak az expo gomb félig lenyomásával, de az AF-ON gombbal is aktiválható. Legalábbis alap beállításban, hiszen a gomb az expozíciós adatok rögzítésére is használható. Funkcióját a menüben határozhatjuk meg.

Manuális élességállításra a gép elején lévő kapcsolóval, vagy az objektív AF/M kapcsolójával válthatunk, és a kereső státuszsorának elején felvillanó kis lámpák segítenek a megfelelő élesség beállításában. A fókusz visszajelzés 1:8,0 fényerejű objektíveknél is működik.

Új, 180 ezer pixeles RGB fénymérő modul is került a gépbe, amely precízebb fénymérést tesz lehetővé. A fénymérés a következő módokban használható:

  • Mátrix: a teljes képmezőt figyelembe veszi az expozíciós értékek meghatározásához. Az összes G, E és D sorozatú Nikkor objektívvel működik (egyéb automata optikákkal 3D Color Matrix III mérést használ a gép).
  • Középre-súlyozott: a teljes képmezőn mér, de a képközép 6, 8, 10, 13 mm-es területét fokozott (75%-os) mértékben veszi figyelembe.
  • Szpot: csak a képmező 3,5mm-es részén (2,5%-án) mér fényt.

Élőkép

Ezúttal sem maradt el a LiveView mód, amelynél egy kapcsolóval választhatjuk ki a fotózáshoz és a videófelvételhez igazított üzemmódot. Élőképnél működik az autofókusz is, ilyenkor kontraszt alapú élességállítást használ a fényképezőgép.

A fókuszkeret az érintőképernyő segítségével könnyedén áthelyezhető. Itt elérhető az arcfelismerés és a követő mód is. Kézi élességállításnál nincs fókusz visszajelzés, van viszont képnagyítás. A ‘+’ (nagyító) gombbal négy lépésben, max. 15× nagyításig növelhetjük a képkivágást, amely lehetőség akár AF módokban is adott. A tökéletesen pontos kézi fókuszálás így könnyedén elvégezhető.

Az élőkép alsó részén mindig láthatók maradnak a fontosabb felvételi adatok, valamint a képmezőben a fókuszpont. Az INFO gomb segítségével további, részletes infókat, illetve segédrácsot, élő hisztogramot, vagy virtuális horizontot is bekapcsolhatunk.

Videó módban az élőkép kivágása is 16:9-es oldalarányú, igazodva a mozgóképek formátumához. Ebben a módban is készíthetünk állóképeket, amelyek így 16:9-es oldalarányúak lesznek.

Sorozat fényképezés

Nem olyan sokban marad el a D500 a D5 sorozat képességeitől. A gép 10 kép/mp sebességre képes, mindezt kiegészítő portré markolat nélkül, folyamatos élességállítás mellett is.

A sorozatokat kezelő tárcsáról gyors (CH) és lassú (CL) sorozat mód választható. Gyors esetében 10 kép/mp-es, lassú módnál a menüben beállítottak szerint 1-10 kép/mp közötti sebesség használható. Korlátozhatjuk a sorozatban készült képek számát is, amely 1-200 kép lehet.

Az automatikus sorozatok terén is jó a helyzet. Az automatikus expozíció sorozat 2-9 kép hosszú lehet, 0,3-1 Fé lépésközökkel. Választhatunk ugyanilyen hosszú vaku sorozatot sőt, kombinált expozíció és vaku sorozatot is. Ebből a modellből sem hagyták ki a 2-9 képes fehéregyensúly sorozatot, illetve a max. 5 képes ADL, azaz aktív dinamika korrekció sorozatot.

Az önkioldó beállításoknál maradt a 2, 5, 10 és 20 mp-es késleltetés. Beállíthatunk önkioldó sorozatot is 1-9 kép közötti hosszúságban, melyek között 0,5-3 mp-es késleltetési idő lehetséges. Az önkioldót kombinálhatjuk az expozíció sorozattal is, így könnyen készíthetünk HDR képhez alap fotókat.

Videó

Szépet fejlődött a videófelvételi képesség is, hiszen a 2009-es Nikon D300s még csak HD videót tudott rögzíteni, a D500 viszont UltraHD (4k) videófelvételt is kínál (igaz, a FullHD-vel szemben a 4k videó mindenképpen 1,5×-es képkivágással készül).

A D5-tel szemben viszont UltraHD felbontásban sem korlátozza a gép 3 percre a felvételi időt, ami nagy valószínűség szerint a kisebb hőtermelésnek köszönhető (pontosabban a D5-nél oka a 3 perces limitnek a nagy hőtermelés ). Maximális felbontásban 24, 25 vagy 30 kép/mp-es frissítéssel dolgozhatunk, míg FullHD módban 24, 25, 30, 50, vagy 60 kép/mp is lehet, HD-ben pedig 50 vagy 60 kép/mp választható. Egyhuzamban maximum 29 perc 59 mp-et rögzíthetünk.

FullHD és HD felbontásban a mozgóképek tömörítési minősége kétféle lehet: High (magas, max 42 Mbps), és Normal (24 Mbps). UltraHD felbontásnál nincs tömörítési fok választási lehetőségünk.

Megkapjuk a nyers videojel HDMI kimeneten való továbbításának lehetőségét is, ráadásul akár UltraHD felbontásban is, így a kártyára mentett tömörített módoknál külső felvevő esetén jobb minőségben is dolgozhatunk.

A gépen belül sztereó mikrofon található, de külső mikrofon is csatlakoztatható a géphez. Ennek jelszintje lehet automatikus, vagy 20 fokozatban manuálisan beállított. Ha nincs szükség hangra a beépített mikrofon letiltható. Érdekes funkció a mikrofon felvételi frekvenciatartományának megadása, amely lehet teljes, vagy csak az emberi beszédnek megfelelő középtartományra korlátozott. A videó menüben szélzaj szűrés bekapcsolására is módunk nyílik.
A videofelvétel az exponáló gomb melletti külön gombbal indítható, de ezt megelőzően a gép hátulján át kell kapcsolni videó módba és aktiválni az élőképet.

A felvétel ugyanabban a módban veszi kezdetét, amelyet a fotózáshoz beállítottunk, és közben jórészt ugyanazok a beállítások használhatók. P módban csak az expozíció kompenzáció, S módban a záridő és az exp. kompenzáció, A módban a rekesz és az exp. kompenzáció, M módban pedig a rekesz/záridő és az érzékenység is állítható a felvétel folyamán. Az érzékenység teljes tartománya elérhető mozgókép módban is, így akár az ISO1638400 is választható, illetve M módban elérhető az Auto ISO opció is, ahol külön megadható az engedélyezett maximális érzékenység.

Videó rögzítés alatt működik a fénymérés, és a kontraszt alapú AF is, amely az exponáló, vagy az AF-ON gombbal indítható. A videókép színének, élességének és kontrasztjának megváltoztatásához a Picture Control képfeldolgozási módokat használhatjuk, de elszínezhető a felvétel a fehéregyensúly változtatásával is, amely a felvétel alatt is manuálisan állítható marad.


3280×2160 pixel, 30 kép/mp, MPEG-4 AVC MOV, 24 mp, 384 MiB, 124 Mbit/s
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


UltraHD tesztvideó kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


Rekesz módosítás és AF videófelvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A Retouch menüben alapvető szerkesztési lehetőségeket kapunk, például kijelölhetők egy snitt vágási pontjai, vagy utólag kilopható a videóból egy tetszőleges képkocka.

A videófelvétel menüben elérhető az időzített videó menüpont, ahol másodperces pontossággal adhatjuk meg a készítendő képsorozat képei között közötti időt, valamint beállíthatjuk a sorozatkészítés hosszát. A készített képekből a gép time-lapse videót rak össze, akár UltraHD felbontásban. A beállított paraméterekből a D500 kiszámolja a szükséges tárhelyet és ha olyan adatokat adtunk meg, amelyből a készítendő videó nem férne el a kártya szabad helyén, nem engedi elindítani a sorozatkészítést.


Time-lapse videó gép által összefűzve
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Érdekes, és egy kicsit bosszantó, hogy e time-lapse készítő funkció akkor is fel-le csapkodja a tükröt, ha azt LiveView üzemmódból indítjuk el, elektronikus első zárat használva, azaz nem tudjuk elkerülni, hogy a mechanika minden egyes képkockánál ha kicsit is, de kopjon.