Kipróbáltuk: Nikon D5200 teszt

1

AF, élőkép, sorozat, videó

A Nikon szépen átemelte ide a D7000-es modell Multi-CAM 4800DX fókuszmodulját, így a D5200-ban már 39 élességállítási mezőt kapunk, melyek közül a középső 9 pont keresztszenzoros. Ha valaki mégis ragaszkodik a kevesebb AF-ponthoz, a menüben beállítható 11-pontos rendszer is. A több fókuszmező új AF terület módokat is jelent, így például 9-, 21- és 39-pontos dinamikus AF is beállítható.

39 AF-pont

11 AF-pont

A rendszer érzékenységi tartományában nincs változás, így most is -1 és +19 Fé között várhatunk tőle megbízható működést, míg az AF segédfény lámpa 3 méterig nyújt hatásos segítséget.

A TTL fázis érzékelős AF-rendszeren kívül kézi fókuszt is használhatunk, melyre a csatlakoztatott objektív AF/MF kapcsolóval válthatunk.

RGB érzékelő

Nem csak a fókuszrendszerét, de fénymérését is a D7000-től örökölte a gép. A korábban említett 2016-pixeles RGB szenzor végzi el a feladatot, háromféle mérési módban: 3D színes mátrix II, Középre súlyozott (8 mm-es középterülettel), és Szpot (2,5%-os merőterülettel).
A fénymérés egyébként remekül működött, még havas tájnál sem kellett erősen eltérni a gép által javasolt értékektől.

Élőkép

Működésében nem találtam újat, adatkijelzésében azonban néhány téren változás történt. Először is az aktív státuszképernyőben, mely persze nem csak élőkép módban használható. A korábbi, inkább a nagyobb gépek felső kijelzőjének státuszadataira hasonlító kijelzés mellett egy szebben animált, nem annyira fotós-lelkületű kijelzési mód is beállítható. Ezzel inkább a kezdőknek akart kedvezni a cég. Ugyanígy a LiveView módban előhívható gyorsmenü is más kialakítású lett. A fontosabb beállításokat az élőkép közepén felvillanó gomb/ikonsorral jeleníti meg a gép.

Az automata élességállítás ez esetben kontraszt alapú, de beállításaiban és üzemmódjaiban semmi változás nem történt az elődhöz képest. Élőkép módban arcfelismerést, széles- vagy normál AF területet, illetve témakövető módokat állíthatunk be.

Az élőkép mód egyik érdekessége a Scene Auto Selector mód, mely automatikusan felismeri a témát és ehhez képest állít be egy témamódot. Ebben is főszerephez jut a 2016-pixeles RGB szenzor, mely egyébként az arcfelismerésnél, sőt a fehéregyensúly pontosabb beállításánál is elengedhetetlen.

Sorozat

A korábbi 4 helyett most már akár 5 kép/mp-cel is lőhetünk sorozatot. A sorozatmódok között kétféle üzemmódot találunk a leggyorsabb „tüzelést” engedélyező H mód mellett egy lassabb 3 kép/mp-es beállítást is kapunk. A gyártó csak JPEG-ben árulta el a sorozatban készíthető képek számát, ami papíron 100 db, mi azonban a RAW formátumnál is utánajártunk a lehetőségeknek, egy Class 10-es SDHC kártyával 6 RAW képet tudtunk 5 kép/mp sebességgel készíteni, s ezt követően lassult be a sorozat.

A sorozatok aktiválása és kiválasztása is könnyebbé vált a D5200-ban, köszönhetően az új külső gombnak, mely az önkioldó, kábeles távvezérlő és az elődben is bekapcsolható csendes zárkioldás (Q) módok beállításában is segít. Utóbbi módban az exponáló gomb lenyomásával ugyanúgy felcsapódik a tükör és nyílik a zár, mint normál esetben, viszont a gomb nyomva tartásával a tükör felcsapva marad és csak azt elengedve kerül vissza alaphelyzetébe.

A fényképezőgéppel 3 képes expozíció sorozat is készíthető, 1/3 és 2,0 fényérték közötti eltolással. Emellett fehéregyensúly sorozat is készíthető (az eredeti WB beállítás mellett egy borostyán és egy kék tartomány felé eltolt képet is kapunk). A dinamika korrekció-sorozat két képet készít, ki- és bekapcsolt Active D-Lighting mellett. A második kép mindig a beállított D-Lighting értéknek megfelelő, ha pedig kikapcsoltuk Auto állásban készül.
Érdekes, hogy ezek elérésére nincs lehetőség a menüben, csak az aktív státusz képernyőn aktiválhatjuk. Ha azonban aktiváltuk, akár önkioldóval is kombinálhatjuk, amely jól jöhet manuális HDR kép készítésnél.

Az önkioldó normál, vagy kábeles módban is használható. A Custom menüben megszabhatjuk a késleltetés hosszát (2,5,10, 20 mp), sőt a készíthető képek számát is (1-9 fotó). Az önkioldó mellett választhatunk időzített sorozatú expozíciót is, melynél legfeljebb 1 napos, de egyébként másodperc precizitással beállítható időközönként, akár 999 fénykép is készülhet.

Videó

Felbontásban egyelőre a Full HD számít alapnak, amit a Nikon D5200 sem lép túl, így a képfrissítési sebességekkel újít. 1920×1080 pixeles felbontás mellett 60i és 50i képfrissítéssel is fényképezhetünk, ez persze nem jelent progresszív felvételt, csupán váltott sorosat. Előbbiben maradt a 30, 25 és 24 fps, attól függően, hogy NTSC vagy PAL beállítást használunk. Ha 60 vagy 50 képkocka/mp-es progresszív felvételt szeretnénk, egy kicsit csökkenteni kell a felbontást, 1280×720 pixelnél már elérhetőek ezek a képfrissítésel. Ha viszont spórolni szeretnénk a tárhellyel 640×424 pixeles felvétel is beállítható, melynél 30 vagy 25 fps lehet a képfrissítés (NTSC vagy PAL módban).

Minden felbontásban kétféle tömörítést kapunk, ami legjobb esetben 24, normál tömörítésnél pedig 12 Mb/mp-et jelent, VGA felbontásban viszont csak 8 és 5 Mb/mp-et. A legjobb tömörítés és HD felbontások esetén 20 perces, egyéb esetben max. 30 perces lehet egy snitt hossza. A videók most is MOV formátumban készülnek H.264/MPEG-4 tömörítéssel, a hang pedig lineáris PCM.

A hanggal kapcsolatban jelentős változás, hogy a Nikon D5200 tetejére egy sztereó beépített mikrofon került, melynek jelszintjét a korábbihoz hasonlóan (20 fokozatban) szabályozhatjuk. Ezenkívül külső sztereó mikrofon csatlakoztatására is lehetőségünk van.

Mozgókép felvételnél ISO200 az érzékenység alsó határa, viszont kihasználhatjuk a kiterjesztett mód adta ISO25600-as értéket is. Az érzékenységet a gép automatikusan választja ki, mi csak a minimumot adhatjuk meg.

Nem elhanyagolható újdonság, hogy az új szenzornak köszönhetően jobb képminőséget ígér a gyártó. Közleményükben elsősorban az alacsonyabb zajt, a jobb élsimítást és a moiré csökkentését emelik ki.

Fontos tudnunk, hogy FullHD felbontás és 50 kép/mp esetén jelentősen csökken a látószögünk, 25 kép/mp-cel megelégedve azonban szinte a teljes képmezőt megkapjuk.

1920×1080 pixel, 50i kép/mp, 23400 kbps, 84 MB, 30 mp
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280×720 pixel, 50p kép/mp, 23600 kbps, 79 MB, 28 mp
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel elindításához LiveView módba kell átlépnünk, majd ezt követően a gép tetején lévő piros gombbal indíthatjuk a felvételt. Mozgóképrögzítés közben az exponáló gomb félig lenyomása a kontraszt alapú autofókusz indítását jelenti, míg teljes lenyomásával fotót készíthetünk (de ez esetben a mozgókép felvétel leáll).

Videózáskor a rekeszt csak a a LiveView módba lépés előtt adhatjuk meg, az élőképen vagy felvétel közben módosított érték már nincs hatással a blende méretére. A felvétel közben azonban módosítható a zársebesség, ezt teljes manuális módban tehetjük meg.

Használhatjuk a Picture Control kínálta feldolgozási módokat is, így például fekete-fehér videó is készülhet. A videórögzítés során működőképes marad a fénymérés és az autofókusz is, igaz, utóbbi csak kontraszt elven.

Videófelvétel kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva