Kipróbáltuk: Nikon D5200 teszt

1

Kezelőszervek

Fent

(1) Főkapcsoló: a gép ki és bekapcsolására használható. Megfelelő opció engedélyezésével az automatikus szenzortisztítást is aktiválja.

(2) Exponáló gomb: félig lenyomott állapotban a fénymérést és/vagy az automata élességállítást aktiválja. Teljesen lenyomva a gép megkezdi az expozíciót. Csak állóképekhez használható.

(3)Video gomb: a mozgóképfelvételek indítására és leállítására használhatjuk.

(4) Expozíció korrekció gomb: folyamatosan nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva +/- 5 Fé között (1/3 Fé lépésenként) felülbírálhatók a mért expozíciós értékek

(5)INFO gomb: a hátsó kijelző információs (státusz)képernyőjének be- és kikapcsolására szolgál.
(6)Sorozat/önkioldó beállítása.

(7) Módválasztó tárcsa:

– Auto: teljesen automata üzemmód, melynél a beállítások többségét a gép végzi. A fotós befolyásolhatja a képminőséget/méretet, kioldási módot, fókuszmódot, fókuszterületet, és a vakumódot (2 állás). A menüben ezen kívül a képfeldolgozást, színteret és a zajszűrést állíthatjuk. A vaku gyenge fényviszonyok között automatikusan nyílik.

– P mód: programautomatika. Az alap expozíciós beállításokat (rekeszérték és záridő) szintén a fényképezőgép végzi, de minden mást a fotós állíthat. A gép által beállított értékek avezérlőtárcsa segítségével az úgynevezett Program-shift (program eltolás) funkcióban együttesen, bizonyos határokon belül eltolhatók és használhatunk expozíció korrekciót is, +/-5 fényérték között, 1/3 lépésekben. A vaku kezelése itt már a fotós feladata.

– S mód: záridő előválasztás. A fényképezőgép az általunk a hátsó tárcsával kiválasztott záridőhöz rendel egy rekeszérték párt. Expozíció korrekció is használható.

– A mód: rekesz előválasztás. Az előzőhöz hasonló üzemmód, de ilyenkor a rekeszértéket választhatja meg a fotós és a gép ehhez állít záridőt. A beállítható értéket a csatlakoztatott objektív határozza meg. Az expozíció korrekció ebben az üzemmódban is elérhető.

– M mód: teljesen manuális üzemmód. A gép összes elérhető szolgáltatását és expozíciós beállítását magunk szabályozhatjuk, beleértve a rekeszértéket és a záridőt is. Ezek között az expo gomb mögötti +/- (expozíció) gombbal válthatunk, majd a hátsó tárcsa elfordításával adhatjuk meg a kívánt értéket. A hosszú záridő opciók közé bekerült a Bulb mód is.


– EFFECTS (képeffektusok): az alábbi képeffektusok kiválasztását teszi lehetővé:
éjszakai, színes vázlat, miniatűr hatás, kiválasztott szín, sziluett, high-key, low-key

Témamódok:
– Közeli: a makró és közelfényképezés motívumprogramja, vakuhasználattal és erősebb vörös, valamint zöld színekkel.

– Sport: gyors mozgások fotózása a lehető leggyorsabb záridővel , folyamatos autofókusszal
– Gyermek: izgő-mozgó apróságok fotózásához használható témamód, erősebb színekkel és lágyabb bőrtónusokkal
– Tájkép: motívumprogram tájfotó készítéshez, szűr rekesszel és erősebb kék-zöld színekkel.

– Portré mód: motívumprogram portré fényképezéshez, természetes, lágy bőrtónusokkal és tág rekesszel a háttér elmosásához.

– SCENE (témaprogram mód mely majd’ egy tucat további automata módot kínál): éjszakai tájkép, éjszakai portré, összejövetel/beltér, tengerpart/hó, naplemente, alkonyat/hajnal, háziállat, gyertyafény, virág, őszi színek, étel
– Vakutiltás: a készülék gyenge fénynél sem használ vakut

(8) LiveView (élőkép) kar: segítségével be és kikapcsolhatjuk az élőképes megjelenítést.

Hátul

(1) MENU: segítségével be- és kikapcsolható a menü. A menüből bármelyik funkciógomb, vagy az exponáló gomb lenyomásával kiléphetünk.

(2) Dioptria korrekciós tárcsa: használatával beállítható a kereső élessége.
(3) INFO gomb: az exponáló gomb mögötti INFO gombhoz hasonlóan, ezzel jeleníthetjük meg a képernyőn a státuszadatokat. Újbóli lenyomásával aktív státuszképernyőre válthatunk, ahol nem csak adatkijelzést, de az egyes funkciók beállítását is elvégezhetjük.
(4) AE-L/AF-L gomb: a gombot lenyomva rögzíthetők az előzőleg mért expozíciós értékek és/vagy az autofókusz. A menüben beállítható, hogy a mért adatok a gomb nyomva tartásának idejéig, vagy újbóli lenyomásáig maradjanak érvényben.

Lejátszás módban a képernyőn mutatott fénykép törlés elleni védelmét állíthatjuk be vele.

(5) Hátsó vezérlőtárcsa: alapvetően a rekeszérték és/vagy záridő befolyásolására használható. M módban önmagában a záridőt, a expozíció korrekció gomb nyomvatartása mellett a rekeszt szabályozza. A menüben a tárcsa értékválasztásának iránya megfordítható.
Lejátszás módban a képek közti lapozásra szolgál, akár kinagyított nézetben is.
(6) Lejátszás: a gombot lenyomva a hátsó kijelzőn (vagy az A/V és HDMI kimenetek segítségével televízión) jeleníthetők meg a memóriában tárolt fotók és videók. A videók mozgóképként, hanggal is visszajátszhatók. Újból lenyomva, vagy az exponáló gombot félig nyomva visszakerülünk felvételi üzemmódba.

(7) Négyirányú vezérlőgomb: menüben az opciók közti navigálás a feladata.
Felvételi üzemmódban az autófókusz mezők között válthatunk vele, illetve aktív státuszképernyőnél a kijelzőn látható funkciók között lépkedhetünk.

Lejátszásnál a fotók lapozására használható (jobb-bal irány), illetve a fel-le irányokkal válthatunk a megjelenített fotó és videó információs képernyői között. A fotót kinagyítva, a négy iránnyal görgethetjük a képkivágást a kijelzőn.

(8) OK: a menüben, vagy az aktív státuszképernyőn beállított opció elfogadására szolgál.
(9) Képnagyítás: lejátszásnál a megjelenített kép nézetét nagyíthatjuk fokozatosan, 8 lépésben.

(10) Képkicsinyítés/segítség gomb: Lejátszásnál ezzel a gombbal kicsinyíthető az előzőleg kinagyított képnézet. A gomb segítségével léphetünk kis nézőképes, illetve naptár üzemmódokba is.
Felvételi üzemmódban az adott beállításról, témamódról kérhetünk vele szöveges segítséget.

(11) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuálisan megjelenített fotó törlésére szolgál. (megerősítés után).

Elöl

(1) Vaku gomb: a beépített villanó felnyitására használható. Nyomva tartva, a hátsó vezérlőtárcsával szabályozhatjuk a vakumódokat. E gomb és az expozíció korrekció gomb folyamatos nyomva tartása mellett a hátsó vezérlőtárcsával módosítható a vaku teljesítménye (-3 – +1 Fé között).

(2) Fn/önkioldó gomb: alap funkciója az önkioldó aktiválása, de más szolgáltatás elérésére is beprogramozhatjuk a menüben, melyek a következők: egyképes/sorozat mód, képméret/minőség, érzékenység, fehéregyensúly, aktív D-Lighting, HDR mód, +NEF (RAW) mód, automata sorozat.


(3) Objektív zár kioldó: a gombot nyomva tartva, majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az optika csatlakoztatásánál nincs szükség a gombra.