Kipróbáltuk: Nikon Df teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Érzékenység tárcsa: az érzékenység beállítására szolgál 1/3 Fé lépésekben ISO25600 Hi1 értékig, illetve választható Hi2 és Hi3 érték is. Jó lett volna még egy ISO Auto állást elhelyezni ezen a tárcsán, így elkerülhető lett volna, hogy ezt a menüben kelljen kikeresnünk. A tárcsa forgatásához a gép sarkán lévő gombot kell előzetesen megnyomnunk.
(2) Expozíció korrekciós tárcsa: ±3 Fé tartományban változtathatjuk meg az expozíció értékét. A tárcsa forgatásához a tetején lévő gombot kell előzetesen megnyomnunk.
(3) Zársebesség tárcsa: külön tárcsa található a zársebesség beállításának is, ahol 1 Fé-enként állítható az érték 4 mp és 1/4000 mp között, de van módunk 1/3 Fé-enkénti választásra is, ehhez az 1/3 Step állásra kell tekernünk, majd ezt követően a hátsó vezérlőtárcsával állítható a zársebesség. Ezeken túlmenően B, T és X módok is elérhetők, ezek közül a B és T mód a hosszú expozíciós idejű felvételekhez hasznos (B módnál az exponáló gomb folyamatos nyomvatartása alatt történik az expozíció, T módnál az első megnyomásra elindul, a második megnyomásra befejeződik az exponálás), míg az X a vakuszinron idővel megegyező zársebesség beállításának gyors módja.
A tárcsa az egyes módokban rögzített, a feloldáshoz a tetején lévő gombot kell megnyomnunk, ezt követően forgatható el újabb állásba. Ez alól kivételek a közvetlen zársebesség értékek, ezek között ugyanis az említett gomb megnyomása nélkül válthatunk.
(4) Kioldási mód: a zársebesség tárcsa alatt egy karral választható a kioldási üzemmód, amely hüvelykujjal is könnyedén elérhető. Itt választhatjuk ki az egyszeri kioldást, a lassú és gyors sorozat módot, a csendes exponálást, az önkioldót és a tükörfelcsapást:

  • S (egyképes üzemmód): az exponáló gomb lenyomásakor egy felvételt készít a gép.
  • CL (lassú sorozat): az exponáló gomb nyomvatartásakor folyamatos (sorozat) felvételt készít a készülék, a menüben előzetesen beállított sebességgel (1-5 kép/mp).
  • CH (gyors sorozat): gyors sorozat, maximális sebességgel (5,5 kép/mp).
  • Q: csendes zár mód: a gép ekkor letiltja a hangjelzéseket és a tükör csendesebben működik. A zavaró dupla tükörhang helyett expozíció után fent marad a tükör és csak az expo gomb elengedésével, a fotós által megszabott időpontban tér vissza eredeti helyére.
  • Önkioldó mód aktiválása, melynek várakozási idejét és üzemmódjait, előzőleg a menüben állíthatjuk be.
  • Vezeték nélküli kioldó mód.
  • M-up: tükörfelcsapás mód, mely az exponáló gomb első lenyomására aktiválódik, a következő nyomásra pedig exponál a gép. Ha nincs ismételt gombnyomás a gép 30 mp múlva automatikusan exponál. Beállítható 1,2 és 3 mp-es automatikus expozíció is a menüben, ez esetben S módban is használható a tükör előzetes felcsapása.

(5) Bekapcsoló gyűrű.
(6) Exponáló gomb. Félig megnyomására elindul az automatikus élességállítás. A gomb közepén régi típusú, vezetékes kioldó fogadására alkalmas aljzatot alakítottak ki.
(7) Üzemmód tárcsa. Felhúzása után kiválaszthatjuk a program automatika (P), a zársebesség-előválasztás (S), a rekesz-előválasztás (A), és a teljes kézi üzemmód (M) üzemmódokat.
(8) Felső sátusz LCD háttérvilágítását kapcsoló gomb.

Hátul

(1) Lejátszás gomb. A memóriakártyákra mentett felvételek megtekintéséhez használható. A Playback menü csak ebben a módban érhető el. Ismételten lenyomva visszajutunk felvételi üzemmódba, de az exponáló gomb félig lenyomásával is visszakerülhetünk.
(2) Törlés gomb. Lejátszás módban az aktuálisan megjelenített fotó törlésére szolgál. Ehhez újra le kell nyomnunk a törlést engedélyező üzenet után.
(3) Kereső dioptria korrekciót beállító tárcsája.
(4) MENU: A menü jeleníthető meg, illetve kapcsolható ki a segítségével. A menü az exponáló gomb félig lenyomott állapotában is kikapcsol.
(5) ? / WB: Felvétel módban nyomva tartása mellett a fehéregyensúly állítható be a hátsó vezérlőtárcsával, míg az elsővel a finomhangolást végezhetjük el a borostyán-kék tengelyen. Lejátszás módban a képek törlés elleni védelmét állíthatjuk be. A menükben pedig az aktuális menüpontról részletes leírás jelenik meg az LCD-n.
(6) Nagyítás / Qual gomb: Lejátszás módban az aktuális kép részleteit nagyíthatjuk ki a segítségével, felvétel módban a tömörítési fok ill. a felbontás állítható a két vezérlőtárcsa segítségével. Élőkép módban szintén a részletek nagyítására használható.
(7) Kicsinyítés / vaku teljesítmény kompenzáció: Lejátszás módban 4, 9 és 72 fotót megjelenítő nézőkép módba kapcsolhatunk vele, valamint a nagyított kép nézetét kicsinyíthetjük.
Élőkép módban a nagyítás csökkentésére is ezt használhatjuk.
Felvételi üzemmódban a gomb folyamatos nyomva tartása mellett a hátsó vezérlőtárcsával a vaku üzemmódot, az elülső tárcsával a vaku teljesítmény kompenzációt állíthatjuk be.
(8) i gomb: felvétel módban a státusz képernyő alsó két sorában található gyorsbeállítások elvégzését indítja el, ahol a fotózás elmentett paramétereit hívhatjuk vissza 4 regiszterből, beállíthatjuk a zajszűrést, az aktív D-Lightingot, a HDR módot, a Preview gomb funkcióját, válthatunk egyéni beállításkészletek között, módosíthatjuk a hosszú expozíciós zajcsökkentést, a képi üzemmódot (Picture Control), az AEL/AFL gomb funkcióját, ill. az Fn gomb feladatát.
(9) AE-L/AF-L: fénymérés és/vagy élességállítás rögzítő gomb, melynek pontos funkciója a menüben állítható be.
(10) AF On: megnyomásával az automatikus élességállítás indítható el.
(11) Hátsó vezérlőtárcsa. Felvétel módban alapból a záridő beállítására használható, illetve bármely funkciógombbal együtt használva az adott funkció értékeinek beállítására szolgál.
(12) Fénymérés kapcsolója: itt választhatjuk ki a többmezős, a középre súlyoztot és a szpot mérési üzemmódokat.
(13) Nyolcirányú navigálógomb: elsődleges feladata a menüben való navigálás, de felvételi módban (akár keresőt, akár élőképet használva) ezzel választhatjuk ki a kívánt fókuszpontot. Ennek közepén található az OK gomb, mely a középső fókuszpontra ugrást, ill. a menükben az értékek elfogadását jelenti.
A képek lejátszásakor a jobb-bal irányokkal lapozhatunk a fotók között, a kijelzőn megjelenő adatok pedig a fel-le irányokkal válthatók. Nagyított képnél az aktuális kivágás görgethető bármely irányba.
(14) L-kapcsoló: a nyolcirányú navigálógombok felvétel módban történő deaktiválásra használható gomb.
(15) Live view mód gomb: az LV gomb az élőkép be- és kikapcsolására szolgál.
(16) INFO: A gomb lenyomásával a fontosabb felvételi információk jeleníthetők meg az LCD-n. LiveView üzemmódban e gombot kell megnyomnunk, hogy a megjelenített információk között lapozzunk, ahol kétféle segédrács, kéttengelyes virtuális horizont és kétféle (16:9 és 1:1) formátumhoz való határolóvonal jeleníthető meg.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: felvételi üzemmódokban főként a rekeszérték beállítására használható.
(2) Preview gomb: lenyomásával az előzőleg beállított rekeszértéknek megfelelően szűkíthető a blende, így a keresőben visszaellenőrizhető a mélységélesség. A Custom menüben, vagy az aktív státusz képernyőn egyedi funkciót is rendelhetünk hozzá.
(3) Fn gomb: egyedi funkció gomb. Szintén programozható az előzőekben említett helyeken.
(4) BKT: automata expozíció sorozat gomb, melynek nyomvatartásával és a hátsó tárcsával beállítható a sorozat hossza (-2, +2, 3 vagy 5 kép), az elülsővel pedig a lépésköze (0,3-3 Fé). Az automatikus sorozat fajtája csak a Custom menüben választható ki.
(5)Objektív kioldó gomb: lenyomva, majd az objektívet balra elfordítva, leoldhatjuk azt a vázról.
(6)Fókuszmód választó kapcsoló és gomb: a kétállású kapcsolóval választhatunk automata (AF), vagy kézi (M) élességállítás között. Az autofókusz módok a középső gomb lenyomását követően a két vezérlőtárcsával választhatók.