Kipróbáltuk: Nikon Df teszt

0

Különlegességek

HDR

Amellett, hogy gép a sötét részekhez aktív dinamika-tartomány korrekciót (ADL), valamint utólagos dinamika állítást is kínál, a képek különböző tónusú területeit a HDR szolgáltatással is befolyásolhatjuk. A készülék mindig egy sötétebb és egy világosabb képet készít, majd ezeket önállóan egyesíti. A köztük lévő expozíció különbség automatikus, vagy 1, 2 és 3 fényérték különbségű lehet. Megadhatjuk a símítás erősségét, ahol az alacsony állás a HDR hatást jobban meghagyja, míg a magas (erős) símítás esetén természetesebb hatást kapunk. Választhatunk aközött is, hogy a HDR kép után maradjon-e meg a HDR üzemmód, vagy térjen át a gép automatikusan normál képre.

A Nikon D600 képei:

Időzített felvétel (interval)

A sorozat módoknál már kitértünk erre a szolgáltatásra, de itt is érdemes megjegyezni, mivel DSLR fényképezőgépek között azért egyelőre viszonylag ritka lehetőség. Sajnos a Nikon Df csak az időzítést és a fotózást oldja meg, a képekből time-lapse videót nem fűz össze, mint a D600. Ezt magunknak kell elvégeznünk.

D-Lighting

Mind felvétel előtt, mind felvétel után választhatunk sötét részeket kivilágosító funkciót, vagyis D-Lighting-ot. E szolgáltatás azonban tényleg csak az árnyékos, sötétebb területekkel foglalkozik, de nem vigyáz a csúcsfényekre.

A Nikon D600 képei:

Vignettálás vezérlése

A Nikon Df rengeteg szoftveres képjavító szolgáltatást kínál. Csaknem minden optikai eredetű hibára megoldást kínál. Ilyen pl. a képsarki sötétedést csökkentő menüpont is, melyben a kikapcsolt álláson kívül három fokozatot választhatunk.

A Nikon D600 képei Nikkor 24-120mm f/4G AF-S ED VR objektívvel, nyitott blendével :

Peremsötétedés korrekció (Vignetting Control)

Automatikus torzításvezérlés

Szintén az optikai hiányosságokat, ezúttal az objektív geometriai torzítását csökkentő szolgáltatás. Mint neve is mutatja ezúttal nem kapunk erősségi fokozatokat, csak ki és bekapcsolni tudjuk, a többit pedig a gép önállóan elvégzi. Mivel a torzítás csökkentés szükséges mértékéhez szükség van a csatlakoztatott objektív felismerésére, csak G és D sorozatú objektívekkel működik (a PC, halszem és néhány egyéb optikát kivéve).

A Nikon D600 képei Nikkor 24-120mm f/4G AF-S ED VR objektívvel, nyitott blendével :

Torzítás korrekció (Distortion Control)

Multiple Exposure

Többszörös expozíció lehetőségével is élhetünk, jóllehet, ez utólag is elvégezhető volna képfeldolgozó szoftverben, de az egyszerűség kedvéért ezt a gép is elvégzi helyettünk. Lényege, hogy több felvételt, jelen esetben 2-10 képet exponálhatunk ugyanarra a kockára, melyek részben takarva egymást, egyedi képhatást hoznak létre. A többszörös expozíciót sorozatban is elkészíthetjük, tehát egy mozdulatsort fotózva több mozgásfázis is egy képre kerülhet. A többszörös expo képenként is készülhet, melyek között legfeljebb 30 mp-et vár a készülék, azután visszatér normál felvételi módba.

Az alábbi illusztrációs képek Nikon D800-zal készültek.

Virtuális horizont

A D600-ból került át a virtuális horizont, mely az élőképen vagy a hátsó LCD-n kéttengelyes, azaz nem csak az optikai tengely mentén történő elfordulást, de a döntést/emelést is megjeleníti. A keresőben csak a vízszintet ellenőrizhetjük, a döntést/emelést nem.

Opcionális kiegészítők

Bár nem szoftveres szolgáltatások, mégis itt soroljuk fel azokat a kiegészítőket, amiket a Df-hez vásárolhatunk. Noha portré markolat egyelőre nem készült a Df-hez, extraként vásárolhatunk bőr tokot, vagy AR-3 jelű, a retró hatáshoz illő kábeles távkioldót. Kioldóból egyébként létezik WR-1 jelű vezeték nélküli modell is.

Szintén jól jöhet a WU-1a Wi-Fi vezérlő, amelynek köszönhetően okostelefonnal is vezérelhetjük a gépet. A képek készítésének helyét is elmentheti a gép, ha GP-1A jelű GPS vevőt is használunk.