Kipróbáltuk: Olympus E-410 teszt

0

Kezelőszervek

A vázra a gép méretéhez képest viszonylag sok gomb került, bár ezek egyike sem tekinthető feleslegesnek. Némelyik funkcióját persze a korábban ismertetett státusz képernyőről is elérhetjük. Mindezekkel együtt nem nevezhetjük túlzsúfoltnak sem a felső részt, sem a hátlapot, a gombok ráadásul logikus elosztásúak és többnyire jól kézre állnak. A fényképezőgép elején csak az objektív kioldó gombja található.

Fent

felső kezelőszervek

kezelőszervek a jobb oldalon

(1) Vaku felpattintó és üzemmód gombja: ezzel az elektronikus nyomógombbal kezdeményezhetjük a vaku felnyitását ill. kinyitott vakunál ezzel tudjuk beállítani a szükséges üzemmódot: automatikus, vörösszem-hatás csökkentő, derítés, tiltott, vörösszem-hatás csökkentő lassú szinkronnal, lassú szinkron, lassú szinkron a második redőnyre, ill. kézi teljesítmény megadásnál teljes, 1/4, 1/16, 1/64 teljesítmény.
(2) Sorozat és önkioldó gombja: egyszeri, sorozat, 2 vagy 12 mp önkioldó, 0 vagy 2 mp vezeték nélküli kioldás.
(3) Üzemmód választó tárcsa: az AUTO, a programautomatika (P), a rekesz-előválasztás (A), a zársebesség-előválasztás (S), és a kézi üzemmód (M), valamint az 5 témamód (portré, tájkép, makró, sport, éjszakai) és a további témamódokhoz tartozó scene állás kiválasztására szolgál. A zársebességet 1/4000 mp és 60 mp között állíthatjuk be ill. kézi üzemmódban B módot is használhatunk, amellyel maximum 8 perces expozíciós idejű felvételeket készíthetünk.

20 témamód

naptár nézet és képnagyítás

Scene módban 20 témamód közül választhatunk, amelyek mindegyikéről néhány mondatos leírást is ad a fényképezőgép. A választható témamódok a következők:

portré, tájkép, tájkép+portré, éjszakai, éjszakai+portré, gyermek, sport, highkey, lowkey, berázás csökkentő, makró, természetmakró, gyertyafény, naplemente, tűzijáték, dokumentum, panoráma, vízpart és hó, víz alatti, víz alatti makró. Az egyes témamódoknál nemcsak a zársebesség és rekeszérték kiválasztásának algoritmusa változik, hanem bizonyos esetekben a fókuszmód, a vakumód, a fénymérés módja, a képkeménység, az expozíció-kompenzáció és a fehéregyensúly is.

(4) Exponáló gomb
(5) Expozíció-kompenzáció gomb: a hátsó vezérlőtárcsával együtt tudjuk beállítani a -5..+5 Fé eltérést.

(6) Főkapcsoló.
(7) Vezérlőtárcsa: ezzel a legtöbb beállítás értékének kiválasztása végezhető el, valamint lejátszás módban a képekbe való belenagyításra használható.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Kereső dioptria-korrekcióját beállító tárcsa.
(2) AEL/AFL: fénymérést és/vagy fókuszt rögzítő gomb.
(3) Lejátszás gomb: megnyomására lejátszás módba kerülünk. Mivel a fényképezőgép felvétel-prioritásos, lejátszás módból felvétel módba nemcsak ezen gomb ismételt megnyomásával, hanem az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(4) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére szolgál.
(5) Menü gomb: megnyomására üzemmódtól függetlenül azonos menübe jutunk, melyről részletesebben a következő oldalon írunk.

lejátszás módok

(6) Info gomb: felvétel módban a státusz kijelzés ki- és bekapcsolására, ill. a megjelenített információk mennyiségének megváltoztatására szolgál, lejátszáskor különböző információkat kérhetünk a képről, melyek között a kiégett, és bebukott részek villogtatása, valamint hisztogram kirajzolása is megtalálható.
(7) LiveView: az élőkép LCD-n történő megjelenítésének ki- vagy bekapcsolása. A bekapcsoláskor a tükör felcsapódik, a zár lefut, vagyis ez is beleszámítandó a zár élettartamába (ha csak minden második felvételnél használunk LCD-s élőképet, a zár élettartama alatt 1/3-dal kevesebb képet készíthetünk.
(8) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben, vagy a státusz képernyőn történő navigálásra szolgál. Lejátszás módban a képek közötti lapozásra használhatjuk a jobbra és balra nyilat, a felfelé-lefelé pedig tízesével léptet. Felvétel módban balra nyíllal érhetjük el a korábbi Fn feladatát, amelynek funkciója a SetUp menüben állítható. A lehetőségek a következők: kikapcsolt, kézi fehéregyensúly, tesztkép készítés mentés nélkül, mélységélesség ellenőrzés, mélységélesség ellenőrzés az LCD-n (LiveView bekapcsolását eredményezi).
(9) OK gomb: felvétel módban (beleértve a LiveView üzemmódot is) a státusz képernyőn megjelenik a kiválasztó keret, amelyet a vezérlőnyilakkal mozgathatunk, és bármelyik paramétert az OK gomb ismételt megnyomására átállíthatunk. Ezen kívül természetesen a menüben a kiválasztott érték elfogadására szolgál, lejátszás módban a kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.