Kipróbáltuk: Olympus M.Zuiko Digital 30mm f/3,5 ED Macro – teszt

0

Felépítés

Makró vagy mikroszkóp?

A micro FourThirds rendszerhez elsőként a Leica fejlesztett makró objektívet, amelyet aranyárban mértek, majd őt követte az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro 2012-ben. A Panasonic 2015-ben jelentette be a
Lumix G 30mm f/2,8 Macro objektívét, amely szintén 1:1 leképezési arányt kínál.
olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-ed-macro_frontright_pixinfo
Ennél nagyobb nagyítást a mikro NégyHarmad rendszerben eddig nem kínáltak, de aztán jött a Photokina 2016 és az Olympus az esemény nulladik napján bejelentette új makróobjektívét, az Olympus M.Zuiko Digital 30mm f/3,5 ED Macro-t. Az új objektív ugyan fényerőben gyengébb, mint az eddigiek, de leképezési aránya 1,25:1, amely 25%-kal jobb, mint az eddigiek.

De hogy mire is elég az 1,25:1? Nos, ha csak az mFT rendszer szenzorméretéből számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy 13,8 mm széles területtel a teljes képmező kitölthető. Elég ígéretesen hangzik.
olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-ed-macro_side_pixinfo
Egy dolog persze a puszta számadat, egy másik viszont a használhatóság és a képminőség. Tesztünkben mindkettőnek igyekeztünk utána járni. Először azonban nézzük az objektív felépítését.
Az Olympus M.Zuiko Digital 30mm f/3,5 ED Macro nem tartozik a nagy méretű objektívek közé, ugyanis hossza csupán 6 cm, átmérője pedig a legszélesebb ponton is csak 57 mm. Tömege is csekély, a 128 gramm, így szállítása senkinek sem okozhat gondot!


A frontlencse egész pirinyó, mindössze 13 mm átmérőjű.
olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-ed-macro_lensconstruction_pixinfo
A makróobjektív 7 lencsetagból épül fel, amelyek közül egy dupla aszférikus (DSA), egy alacsony szórású aszférikus (EDA) és egy aszférikus kialakítású. Stabilizátort az objektív nem tartalmaz, de az Olympus MILC-ek beépített szenzorstabilizálása természetesen kihasználható.

A rekesz 7 lekerekített lamellából áll, várhatóan nyitott blendétől 1 Fé-ig lerekeszelve még körkörös formájú bokeh-t kapunk, de szűkebb blendénél már előjön a fókuszon kívüli fényfoltok sokszögesedése.

Az objektív gyújtótávolsága 30 mm, amely a mikro NégyHarmad szenzorméretéből fakadóan 60 mm-es kisfilmes objektív látószögét adja. A fényerő f/3,5, de tekintve, hogy makró objektívről van szó, ezt az adatot fenntartással kell kezelnünk, hiszen csak végtelen tárgytávolságnál igaz. Mivel itt elég nagy belső kihuzat növeléssel dolgozik a rendszer, komoly fényerő csökkenésre kell számítanunk. Nézzük, mik a tapasztalatok:

Az M.Zuiko Digital 30mm f/3,5 ED Macro fényerő értékei
Leképezési arány Munkatávolság Fényveszteség Effektív fényerő (tapasztalati)
n.a. végtelen 0 Fé f/3,5
1:8 22,8 cm 0 Fé f/3,5
1:4 11,4 cm 1/3 Fé f/4
1:2 5,2 cm 1 Fé f/5
1:1 2,1 cm 1 2/3 Fé f/6,3
1,25:1 1,3 cm 2 Fé f/7,1

Mit kell ebből látnunk? Azt, hogy míg végtelen tárgytávolságnál adott témát lefotózhatunk pl. 1/200 mp zársebességgel, a tárgytávolság csökkentésével szépen lassan nő a szükséges záridő, így 1:2 leképezési aránynál ugyanaz a megvilágítás 1/100 mp-es eredményez, míg 1,25 :1 maximális nagyításnál 1/50 mp zársebesség lesz szükséges.
Ebből számolható az effektív fényerő, amely f/7,1-nek adódik (de ez csak fényerőt jelent, a mélységélesség szempontjából marad az f/3,5).

Az objektívre napellenző nem helyezhető, a frontlencse elé 46 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

Használati tapasztalatok

Az objektív fém bajonettel rendelkezik, tubusa hőstabil műanyag. Időjárásállóságról a gyártó nem beszél, de ezt a bajonett csatlakozó körül gumicsík sem sejteti.


Az Olympus M. Zuiko Digital 30mm F3,5 ED Macro objektív egyetlen gyűrűvel rendelkezik. A kézi élességállításhoz használható, sűrűn bordázott fókuszgyűrű 2 cm szélesságű. A focus-by-wire megoldás miatt az élességállítás során nem közvetlenül a lencsetagokra hatunk, csak a fókuszmotor vezérlésére. Egyébként a kézi élességállítás során nagyon finoman és precízen dolgozhatunk, így az Olympus Micro FourThirds gépek 14×-es képnagyításával együtt valóban tökéletes élességállítást valósíthatunk meg.

Az objektíven más nem található, így sem kapcsoló, sem tárgytávolság skála, sem leképezési arány skála nem áll rendelkezésünkre.

Az MSC, azaz Movie&Still Compatible élességállítás csendesen teszi a dolgát, amely jó megvilágításnál és nagyobb tárgytávolságoknál kellően fürge, de makrózásnál éppenséggel gyorsnak nem nevezhető. De persze mindez visszavezethető a kontraszt alapú élességállításra is (a tesztelésnél Olympus E-M1 gépet használtunk).
Az objektív belső élességállítású, így fókuszálás során nem változik meg a hossza, illetve a frontlencse sem fordul el.