Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M10 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva és az objektív lecsatolható a gépvázról (az optika balra forgatásával).

(2) Módválasztó tárcsa: a fontosabb felvételi üzemmódok kiválasztására szolgál, melyek a következők:
iAUTO: intelligens auto mód, melyben a készülék szinte minden beállítást maga végez, beleértve a témamód kiválasztását is. A képernyő jobb szélén egy érintőfület kapunk, melynek segítségével gyorsmenü érhető el a következő beállításokkal: Színtelítettség, Fehéregyensúly, Világosság, Háttérelmosás, Mozgás megörökítése, és Felvételi tippek. A kiválasztott funkció többnyire +/-7 fokozatban, az OK gombbal előhívható csúszkán állítható.
P: programautomatika. Az expozíciós beállításokon kívül minden mást elérhetünk. Utóbbiakat is lehetőségünk lesz közvetve befolyásolni a hátsó tárcsa elforgatásával (ún. programeltolás), mely egyszerre állítja a rekeszt és a záridőt. Az elülső tárcsával +/-5 Fé közötti expozíció korrekció végezhető.
A: rekesz előválasztás. A fotós a rekeszértéket szabadon állíthatja, a gép csak a záridő szabályozását tarja meg. A rekeszérték a csatlakoztatott objektívtől függ, és a hátsó tárcsával változtatható. Az elülső itt is expo korrekciót végez.
S: záridő előválasztás. Az előző félmanuális mód megfordítása, melynél a záridőt befolyásolhatjuk a hátsó tárcsával, a gép feladata pedig a szükséges rekeszérték kiválasztása. A záridő 60-1/4000mp között, legfeljebb 1/3 fényértékenként állítható. Ebben a módban is használhatunk expozíció korrekciót.
M: manuális mód, melyben a fotós minden beállításhoz hozzáférhet. A záridő ez esetben kibővül a BULB illetve Live Time beállításokkal. BULB módban az expo gomb nyomva tartásáig tart az expozíció, miközben a képernyőn ellenőrizhető annak időtartama. Live Time módban ugyanezt kapjuk, de élőképpel, mely nem olyan gyors képfrissítésű ugyan, mint normál esetben, de nagy segítség a hosszú expozíció hatásainak megtervezéséhez. Ilyen esetben az első gombnyomásnál indul, a másodiknál véget ér az expozíció.
Kreatív videó mód: a képernyő alján megjelenő ikonsorról elérhetők és videónál is bekapcsolhatók a képeffektusok, valamint felvétel közben a rekesz és a záridő manuális beállítása is lehetséges.
Kreatív montázsok (Story Mode): négyféle egyedi montázst hozhatunk létre a fotózásnál, melyeket különleges keretekkel, és elrendezésekkel dobhatunk fel.
SCN: témamód program. Kezdőknek ajánlott 24-féle témamód, melyek egy-egy felvételi szituáció gyors beállításait hívják életre. A témamódok a következők:
Portré, e-Portré, Tájkép, Tájkép+Portré, Sport, Éjszakai fények, Éjszakai felvétel, Éjszakai felvétel+Portré, Gyermekek, Világos tónus, Sötét tónus, DIS üzemmód, Makró, Természet makró, Gyertyafény, Naplemente, Dokumentum, Panoráma, Tűzijáték, Vízpart és Hó, Halszem effekt (konverterrel), Nagylátószög (konverterrel), Makró (konverterrel), 3D fotó
ART: a gép által kínált 12 művészi effektus közül választhatunk egyet. Ezek az alábbiak:
Pop Art, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos tónus, Szemcsés film, Pin Hole, Dioráma, Keresztbehívás, Finom Szépia, Drámai színek, Vonalak, Vízfesték, ART BKT (effektus sorozat)

(3) Hátsó vezérlőtárcsa: alapvetően a rekeszérték és/vagy a záridő beállítására szolgál, de menükben vagy a gyorsmenüben a különböző menücsoportok közötti váltásra, vagy akár az kívánt AF mező kiválasztására is használható.
Lejátszáskor a képek nagyítására, vagy nézőképes oldalak behívására szolgál.
(4) Elülső vezérlőtárcsa: kreatív felvételi módokban (P, A, S) általában az expozíció korrekciót állítja, manuális üzemmódban pedig a rekeszértéket, de a kívánt AF pont kiválasztására is használható. Működése programozható.
Menüben a kiválasztott menüpont opciói között lapozhatunk a segítségével.
Lejátszáskor a fotók közti lapozásra használható, még akár nagyított nézetben is.
(5) Exponáló gomb, melynek segítségével az állóképek expozíciója indítható, még akár videofelvétel alatt is. Félig lenyomva aktiválódik a fénymérés és az automata élességállítás.
(6) Videofelvétel/kijelölés gomb: bármely üzemmódban elindíthatjuk, majd megállíthatjuk vele a mozgókép felvételt.
Lejátszáskor az éppen visszanézett kép kijelölésére szolgál.
(7) Fn2/Sötét-világos részek kiemelése: alapesetben a csúcsfényes és árnyékos területek világosságát beállító görbét szabályozhatjuk vele és a két vezérlőtárcsával.
Programozható funkciógombként (Fn2) is működik melyhez több mint két tucat beállítás valamelyike rendelhető.

Hátul

(1) UP: mechanikus vakunyitó gomb, melynek hatására felpattan a beépített villanó. Lezárnunk kézzel kell.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: az elektronikus kereső élességét állíthatjuk vele.
(3) LV mód gomb: lenyomásával válthatunk a normál élőkép és a fontosabb felvételi adatokat összefoglaló státuszképernyő között.
(4) Fn1: Programozható funkciógomb, melyhez több mint két tucat beállítás valamelyike rendelhető. Részletek a következő oldalon.
(5) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt képek és videók lejátszását aktiválhatjuk vele. A lejátszás módból való kilépésre is használható, de az exponáló gombot félig lenyomva is visszakerülünk felvételi állapotba.

(6) Menü gomb: lenyomva üzemmódtól függetlenül a főmenübe jutunk, melynek pontjairól részletesebben a következő oldalon írunk. Használható a belső menüoldalakról való visszalépéshez is.
(7) Info gomb: felvétel és lejátszás módban a kijelzett információk váltására, vagy kikapcsolására használhatjuk. Felvételkor élőkép, élőkép vízszintezővel, normál adatkijelzés, élő hisztogram, élőkép kiégett/bebukott részek jelzésével, míg lejátszáskor csak kép, kép+alapadatok (felbontás, tömörítés, oldalarány, minőség, fájlnév, dátum, idő, képszám), kép+részletes adatok+hisztogramok, kép+nagy hisztogram, kép+kiégett/bebukott részek villogtatása, illetve két képet összehasonlító nézet választható.
(8) 4 irányú vezérlőnyilak: a főbb fotózási paraméterek beállítására, illetve az AF mező kiválasztására, vagy a menüben történő navigálásra szolgálnak.
Az irányokhoz nincs egy meghatározott funkció rendelve, de a menüben bizonyos gombok (le és jobb irány) külön is programozhatók.
Lejátszás módban a felfelé és lefelé gombbal a lejátszás hangerejét állíthatjuk, a jobb és bal iránnyal pedig előre-hátra lapozhatunk a képek között.
(9) OK gomb: felvétel és lejátszás módban a gyorsmenü megjelenítésére szolgál, illetve bármely kiválasztott érték, vagy menüpont elfogadására használható.
(10) Törlés gomb: csak lejátszás módban működik, amikor is az aktuális kép törlését végzi.
(11) ON kapcsoló: a fényképezőgép ki- és bekapcsolására szolgál.