Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M10 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

AF-pont kijelölési módok

A sorban elsőként kiadott E-M5 modell kontraszt-alapú, 35-pontos autofókusz rendszerrel rendelkezett. Az E-M1 csúcsmodell már 81 kontraszt alapú pontot és újdonságként 37 fázis-érzékelős AF-mezőt kínált. A kis E-M10-ből kivették az utóbbit. A FAST AF névre keresztelt élességállító rendszer itt 81 kontraszt alapú pontot használ és nevéhez hűen valóban gyors. Ha nem is a teljes képmezőt, de annak nagy részét lefedi, 9×9-es kiosztásban. A pontok normál méret mellett kisebb területre is csökkenthetők és beállíthatunk mező csoportot is, mely egy középső ész az összes szomszédos pontból áll. Ezen kívül automatikus kiválasztás is kérhető, melynél a gép az összes közül maga választja ki a fókuszmezőt.

A pontok kézi kiválasztása nagyon egyszerű. Alapesetben csak bármelyik iránygombok kell megnyomnunk és ezek segítségével bármelyikre ráállhatunk. Sokat segíthet az érintőképernyős kezelés is, melynél csak egy mozdulat a kijelölés.

Az automatikus élességállítás kétféle alapvető üzemmódban használható. AF-S módban az exponáló gombbal aktivált AF a beállított távolságban marad, akkor is, ha a képet átkomponáljuk, vagy a téma elmozdul. AF-C módban folyamatosan változik az élességállítás a fenti esetekben. Az AF-S mód kézi élességállítással is kombinálhatók. Ebben az üzemmódban automata fókuszt használ a gép, mely az objektív fókuszgyűrűjének megmozdításával bármikor kézi élességállításra váltható. Használható témakövető AF-C mód is, melynél a főtémára állított pont annak távolságán kívül az elmozdulását is igyekszik végigkövetni a képmezőben.

Az E-M10 arcérzékelő automata élességállítást is kínál, melyet külön módokban használhatunk, így például bal, vagy jobb szem elsőbbséget is beállíthatunk.

A menüben letilthatjuk a gép bal elején található narancs színű AF segédfényt, és meghatározhatjuk a kézi élességállító gyűrű forgási irányát. A beállítás gyorsítása érdekében ún. Folyamatos AF mód is választható, mely elég megtévesztő nevet kapott, ugyanis nincs sok köze a fent említett AF-C módhoz. Ilyenkor az AF rendszer már az expo gomb lenyomása előtt is dolgozik, esetlegesen néhány tized másodperccel rövidítve a fókuszálás idejét.

képzaj erősödése élkiemelésnél

Kézi fókuszt (MF) választva csak szemünkre illetve keresőnk/kijelzőnk felbontására hagyatkozhatunk. Segítségképp többféle üzemmód állítható be. Egyrészt 5, 7, 10 vagy 14x méretben kinagyítható a kép egy területe, mely az iránygombokkal kiválasztható. Másrészt beállíthatunk élkiemelést is (Csúcsosítás), mely tetszés szerint fehér vagy fekete színnel jelzi ki a tárgyak éleit ezáltal könnyítve az élesség megtalálását. Hátránya, hogy szokás szerint ez is képes komolyan felnagyítani az élőkép zaját, így bizonyos esetekben – például gyengébb fény mellett – nehézkes a kézi beállítás. Egy külön opció engedélyezésével a manuális élességállítás Bulb, vagy Time módban, vagyis hosszabb expozíciók közben is állítható.

Az új modell fénymérése érzékenyebb, mint az E-M1 csúcsgépé, hiszen 0 helyett már -2 Fé-nél is működőképes. Üzemmódjai megegyeznek a nagyobb testvérrel, hiszen ESP (teljes képmezős), középre-súlyozott és szpot beállításban használható. Ezen kívül kapunk még két speciális szpot üzemmódot, melyek a csúcsfények visszafogására, illetve az árnyékos területek kiemelésére koncentrálnak. Ebben a modellben is elérhető az Expozíció eltolás, azaz az expozíciós módok finomhangolása. A három alap módot, egyenként +/-1 fényértékkel hangolhatjuk (1/6 lépésekben).

Az E-M10 +/-5 Fé tartományú expozíció korrekcióval rendelkezik. A Fé lépésköz 1/3, 1/2 vagy 1 értékekre állítható.

Sorozat fényképezés

A sorozat sebességet csak egy kicsit fogták vissza a középső és nagyobb modellhez képest, ezzel is jelezve, hogy ez mégis a kistestvér. Ez a korábbi 10 (E-M1) és 9 (E-M5) kép/mp-es sebességhez képest max. 8 kép/mp-et jelent, ami azért elég tisztességesnek számít. Mindezt 16 RAW képen keresztül képes tartani.

Természetesen, ha úgy tartja kedvünk, ennél kisebb sebességet is beállíthatunk, hiszen a menüben 4-8 kép/mp között egész lépésenként szabályozható. Kapunk egy lassú sorozat módot is, melynél 1-3,5 kép/mp között lehet az ismétlődés sebessége. A lassú és gyors mód közti különbség, hogy előbbiben folyamatos az élességállítás és a fénymérés, utóbbiban viszont az első kép értékeit tartja meg a sorozat alatt.

Sorozat sebességek
sebesség
(max. gyári érték)
készíthetõ képek száma
Gyors (H) sorozat 8 kép/mp JPEG: 24 kép
RAW: 12 kép
Lassú (L) sorozat 3,5 kép/mp JPEG: 49 kép
RAW: 17 kép

Mint a táblázatból látható, jóval kevesebb kép készíthető egyhuzamban, mint az E-M1 esetén, de ezt leszámítva is hasznos és gyors szolgáltatásról beszélhetünk.

Az önkioldó 2 és 12 másodperc késleltetésű lehet, de Egyedi mód is elérhető, melyben 1-10 fotó készülhet, 1-30 mp közötti kezdő, és 0,5-3 mp-es képek közötti várakozással.

Ebben a gépben is megtalálható az automata sorozat (BKT) mód, melyen belül többféle almód áll rendelkezésünkre. Először is az automata expozíció sorozat, a maga 2, 3, 5 vagy 7 képes hosszával és 0,3, 0,7 vagy 1 Fé lépésközeivel.

Kapunk fehéregyensúly sorozatot is, szintén 3 kép hosszan, 2, 4 és 6 finomhangolási lépésközzel. Szintén 3 kép hosszú a vaku és ISO (érzékenység) sorozat is, mindkettő az expozíció sorozathoz hasonló lépésközökkel.

Külön világ az automatikus ART (Művészi) módok sorozata, mely gyakorlatilag csak egyetlen képet csinál, de mivel a művészi szűrők amúgy is szoftveres bűvészkedéssel jönnek létre, a gép akár 19 különböző effektussal feldolgozott fotót is képes egyszerre elmenteni.

Videofelvétel

Mozgókép felvételi képességét nem felejtette el tesztalanyunk az elődeihez képest, igaz újdonságot se nagyon kapunk. Választhatunk MOV kiterjesztést AVC/H.264 tömörítéssel, valamint AVI kiterjesztést motion-JPEG-ben. Minőségre a MOV-val járunk jobban, hiszen ilyenkor 1920 x 1080 pixeles (Full HD) felbontás is választható kétféle tömörítéssel (Finom és Normál). Ezen kívül 1280 x 720 pixeles felbontás is elérhető, szintén az említett két tömörítési fokozattal.

Az AVI videókat inkább a helytakarékosság jegyében ajánljuk. 1280 x 720, vagy 640 x 480 pixeles videók állíthatók be így, de a tömörítési minőség ezúttal nem adható meg. A mozik képfrissítése bármely formátumban csak 30 kocka/mp lehet. Egy videó snitt hosszát 29 percben korlátozták.

1920×1080 pixel (Fine), 30 kép/mp, MOV, 34 mp, 100 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A Film menüben ugyanúgy beállíthatunk egy felvételi üzemmódot (P/A/S/M), mint a módválasztó tárcsán fotózáskor. Ez látszólag a rekesz záridő, expo korrekció, esetleg érzékenység szabad beállítását jelentené, de egy kicsit csalóka, mert videó közben, akármelyik módot is választottuk, már nem állíthatunk az expozíción, csak a felvétel megkezdése előtt.

1920×1080 pixel (Fine), 30 kép/mp, MOV, 28 mp, 89 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A fenti menüben letiltható a hangfelvétel és a különböző képeffektusok használata is. Hangot sztereóban rögzíti a gép. Előtte +/-10 fokozatú bemeneti jelszint beállítás, és a szélzaj csökkentésének három fokozatú erősítése is lehetséges.

1920×1080 pixel (Normal), 30 kép/mp, Nagy dinamika effektus, MOV, 32 mp, 72 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A módválasztó tárcsán külön mozgókép üzemmód is elérhető, mely túl sok pluszt nem ad, hacsak a beállítások (például a P/A/S/M mód) gyorsmenüből való elérése, vagy az új stabilizátor módok nem tekinthetők annak. A stabilizátor opciókból itt csak ki és bekapcsolt áll rendelkezésre, de az objektív gyújtótávolsága ezúttal is megadható.

1280×720 pixel (Fine), 30 kép/mp, MOV, 29 mp, 47 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Mozgókép módban 12-féle művészi szűrőt és 7 színmódot használhatunk a videók érdekesebbé tételéhez. A felvétel alatt állóképek is készülhetnek az exponáló gomb lenyomásával. Mindez kétféle üzemmódban használható: kisebb (3200 x 1800 pixeles) képméretet választva, cserébe megszakításmentes videóval az expozíció alatt, vagy teljes felbontású állóképekkel, de a fotózás közben egy pillanatra megakasztva a videofelvételt. A kisebb állókép felbontást választva még akár fotósorozatot is készíthetünk a felvétel alatt, maximum 5 kép/mp sebességgel.