Kipróbáltuk: Olympus PEN E-P5 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1) Üzemmód választó tárcsa 9 állással: iAUTO, programautomatika (P), rekesz-előválasztás (A), zársebesség-előválasztás (S), kézi üzemmód (M), videófelvétel, fotókollázs készítés, SCN témamódok, ART művészi szűrők. A zársebességet 1/8000 mp és 60 mp között állíthatjuk be ill. kézi üzemmódban Bulb és LiveTime módot is használhatunk, amellyel maximum 30 perces expozíciós idejű felvételeket készíthetünk (B-módban az expozíció addig tart, amíg a gombot nyomjuk, LiveTime módban az expozíció indításához és leállításához is az exponálógombot kell használnunk).

Scene módban 23 témamód, ART módban 12 művészi szűrő áll rendelkezésünkre. A művészi módok között PopArt, lágyított, halvány és világos szín, világos tónus, szemcsésfilm hatású, peremsötétedéses (pinhole), dioráma (makett hatás), keresztbehívás, finom szépia, drámai színek, vonalak és vízfesték választható.
A témamódok mindegyikéről néhány mondatos leírást is ad a fényképezőgép. A választható témamódok a következők:

portré, e-portré (lágyított bőrrel), tájkép, tájkép+portré, sport, éjszakai, éjszakai+portré, gyermekek, világos tónus (highkey), sötét tónus (lowkey), berázás csökkentő, makró, természet makró, gyertyafény, naplemente, dokumentum, panoráma (nem fűz össze), tűzijáték, vízpart és hó, halszem (FCON-P01-gyel), nagylátószög (WCON-P01-gyel), makró (MCON-P01-gyel), 3D fotó (H-FT012 objektívvel).

23 témamód

12 művészi szűrő

(2) Elülső vezérlőtárcsa
(3) Exponálógomb
(4) Fn (programozható) gomb
(5) Ki- / bekapcsoló kar

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja.
(2) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételkor a főbb paraméterek változtathatók, lejátszáskor a képek nagyítása végezhető el a segítségével, valamint ezzel a gombbal kérhetünk index képes megjelenítést, illetve nagyított nézetben csökkenthetjük a nagyítás mértékét.
(3)Videófelvétel gomb, körülötte a funkciókar: a gomb funkciója az egyedi beállításoknál módosítható, alap esetben a videófelvétel elindítására és leállítására szolgál. A kar funkció szintén beállítható, a kar lényege, hogy különböző módokat választhatunk az 1-es és 2-es állásaihoz, mint pl. érzékenység, fehéregyensúly, AF mód, illetve az egyedi beállításoknál választható gomb funkció alkalmazása vagy videófelvétel indítása.
(4) Nagyítás gomb (régi Fn2): alap esetben felvétel módban a fókuszkeret szabad mozgatását kezdeményezhetjük segítségével, illetve itt az élőkép egy részét is kinagyíthatjuk, lejátszás módban képnagyításra szolgál. A funkció egyébként az egyedi beállítások között módosítható.
(5) Info gomb:felvétel és lejátszás módban a kijelzett információk váltására használhatjuk. Felvételkor csak élőkép, élőkép vízszintezővel, élőkép fotózási paraméterekkel, élőkép élő hisztogrammal, élőkép kiégett/bebukott részek jelzésével, míg lejátszáskor csak kép, kép+alapadatok (felbontás, tömörítés, oldalarány, minőség, fájlnév, dátum, idő, képszám), kép+részletes adatok+hisztogramok, kép+nagy hisztogram, kép+kiégett/bebukott részek villogtatása, vagy két kép egymás mellett összehasonílthatóság érdekében választható.
(6) Menü gomb: megnyomására üzemmódtól függetlenül azonos menübe jutunk, melyről részletesebben a következő oldalon írunk.
(7) Négyirányú vezérlőnyilak, ezek középen az OK gombbal: a főbb fotózási paraméterek beállítására, a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban a négy irányhoz négy fontos beállítást rendeltek (ezek közül a jobbra és le programozható):

– fel: exp. korrekció, a fel gomb után jobbra/balra az exp. korr, míg fel/le a rekesz vagy zársebesség állítható be (erre egyébként az elülső és hátsó vezérlőtárcsa is használható).
– le: sorozat és önkioldó (egyedi beállítások között programozható).
– jobbra: vaku mód (egyedi beállítások között programozható).
– balra: AF terület kiválasztása.
Lejátszás módban a felfelé és lefelé gombbal a lejátszás hangerejét állíthatjuk.
OK gomb: felvétel és lejátszás módban a gyorsmenü megjelenítésére szolgál, illetve a kiválasztott érték elfogadására használható.
(8) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére szolgál.
(9) Lejátszás gomb: megnyomására lejátszás módba kerülünk. Mivel a fényképezőgép felvétel-prioritásos, lejátszás módból felvétel módba nemcsak ezen gomb ismételt megnyomásával, hanem az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.