Kipróbáltuk: Olympus SP-590UZ teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

Az Olympus SP-590UZ áttervezett külsőt kapott, amely csak minimálisan jelentkezik a kezelőszervekben. Lényegesebb változás az objektívtubus körüli részen és a markolaton vehető észre. Az SP-590UZ ugyanis szakított az eddigi hagyományokkal, így a zoomgyűrű ill. az azt imitáló bordázott rész már nem található meg az új modellen, ill. a markolat jóval előrébb kinyúlik, ami kényelmesebb fogást eredményez. Az ergonómiára tehát nem is lehet panasz, szinte tökéletesen kézbe simuló fényképezőgépről van szó, amelynek markolata is kellőképpen vastag. Igaz, a néhány gyártónál már bevált exponáló gomb alatti, középső ujjunkat megtámasztó bemélyedés kialakítása itt elmaradt.

Az egyes funkciók eléréséhez nyomógombokat kell használnunk, ill. az üzemmódok között a felső üzemmód tárcsa elforgatásával válthatunk. A fényképezőgépre nem került vezérlőtárcsa, így ennek hiányában a rekesz és/vagy zársebesség megadására a krómozott hatású szegéllyel ellátott 4 irányú navigáló billentyűt kell használnunk.

LCD és kereső

Az Olympus SP-590UZ hátlapjára 2,7″ képátlójú Hyper Crystal II típusú LCD került, melynek hasznos képmérete 6,7 cm. A képet 230 ezer RGB pixel jeleníti meg. Ezekből az adatokból akár azt is hihetnénk, hogy ez a kijelző megegyezik az SP-570UZ-ben lévővel. Ez azonban sajnos nem így van. Bár a méret és a felbontás megegyezik, sőt a betekintési szög is nagy, az SP-590UZ-ben lévő LCD nem transzflektív kialakítású, vagyis nem helyeztek fényvisszaverő réteget a folyadékkristály mögé, így erős napsütésben nem biztos, hogy könnyen látható a megjelenített kép. Ennek persze viszonylag kicsi a jelentősége, hiszen ilyenkor akár elektronikus keresőt is használhatunk.

Az elektronikus kereső (EVF) valószínűleg maradt az SP-550UZ-nél már jól bevált, Kopin által gyártott változat. Ennek felbontása igen jó, csak akkor látjuk a kép pixeleit, ha nagyon odafigyelünk. Ez nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy a subpixeleket az LCD monitorokhoz hasonlóan oszlopokba rendezték, s nem az olcsóbb kijelzőkre jellemző háromszög formába.
Az EVF nem ad túl nagy képet, színezete pedig kissé a kék-bíbor tartomány felé csúszott el, valamint kontrasztja is gyengébb, mint a hátsó LCD-é. Az EVF és az LCD között egy gombnyomással válthatunk át, az aktuálisan használt kijelzőt a fényképezőgép megjegyzi a következő bekapcsoláskor is. A keresőben megjelenített kép (vízszintes irányban) 19°-os szög alatt látszik, amely megegyezik azzal a látószöggel, ahogyan egy 17″-os LCD monitort 104 cm-ről vagy 19″-os 4:3 oldalarányút 115 cm-ről látunk. Ez az érték az elektronikus keresővel ellátott gépek között átlag felettinek számít. Az EVF-et dioptria korrekciós lehetőséggel is ellátták, ennek dioptria értéke sajnos nem ismert.

A kijelzőkön a fotózás legfontosabb paraméterei ellenőrizhetők, úgymint üzemmód, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, tömörítési fok és felbontás, hátralévő képek száma, sorozatmód, fehéregyensúly, érzékenység, fénymérés, valamint az akkuállapot. Ezen felül további paraméterek ellenőrzése is megoldott (pl. árnyékkompenzáció, vagy stabilizátor).

indexkép és nagyítás

Mindkét megjelenítőn közelítőleg 98%-os lefedettségű élőképet láthatunk. Így a kijelzőkön nem látunk mindent, ami a végső fotón is megtalálható lesz, a különbség persze minimális. Lejátszáskor maximum 11×-es nagyítás érhető el. A képnagyítás egy kicsit elnagyolt, az 1×1 pixeles részletek összemosódnak, csak a 2×2 pixeles részletek lesznek elkülöníthetők. Ez az élesség ellenőrzésekor lehet kicsit gond, mert lágyabbnak tűnhet a felvétel, mint amilyen valójában.
A JPEG képekbe viszonylag gyorsan belenagyíthatunk, a maximális nagyítást 2 mp alatt érhetjük el, de ezen idő közel fele a JPEG kép betöltési ideje. Sajnos az xD kártya lassúsága itt is érezhető.

Az élőképre segédrács is helyezhető, amely harmadoló vonalakat mutat a komponálás megkönnyítése érdekében. A korábbi modellekkel ellentétben az Olympus SP-590UZ felvétel módban nem mutat élő hisztogramot. Igaz, a kiégett és bebukott részek kijelzése elérhető, ami talán többet ér, mint a hisztogram. Érdekes, hogy a kezelési útmutató azonban említést tesz élő hisztogramról, a nálunk járt tesztgép V1.0-s firmware-rel viszont nem volt hajlandó hisztogramot megjeleníteni a felvétel élőképén. Hisztogramot csak lejátszás módban vizsgálhatunk meg, illetve itt is elérhető a kiégett és bebukott részek jelzése.

Az LCD fényerejét ±2 értékkel változtathatjuk meg, ez azonban valójában nem a háttérvilágítás erősségét módosítja, hanem digitális úton növeli vagy csökkenti a megjelenített kép világosságát.

Élességállítás, fénymérés

fókuszkeret pozíciói

Az automatikus élességállítás négyféle üzemmódban működhet: iESP, szpot, terület, valamint arcfelismerő. Az első módban a fényképezőgép választ 9 terület közül automatikusan, a második módnál csak a középső fókuszterületet használja a gép, míg az utolsó esetben a fotós választhatja ki azt a területet, ahol az élességállításnak történnie kell. A kiválasztható 143 fókuszterület 13×11-es mátrixban helyezkedik el.
Az automatikus élességállítást egyszeri üzemmódon kívül folyamatos vagy prediktív (becslő) módúra is beállíthatjuk.

Ha az automatikus élességállításhoz nincs elegendő fény, a fényképezőgép LED-es AF segédfénye aktiválódik, amely narancs színnel világítja meg a témát, ez enyhe mintát is tartalmaz, amely talán még könnyebbé teszi az élességállítást. Az AF rendszer egyébként meglehetősen fényigényes, és már szobai körülmények között is aktiválja a segédfényt. Bekapcsolt segédfény mellett az élességállítás persze igen lassúvá válik, de akár 4-5 méter távolságban lévő témára is hatékonyan fókuszálhatunk.

kézi élességállítás

Az élességet kézzel is beállíthatjuk, ezt a módot menüben (vagy a programozható gombbal) kell kiválasztanunk. A kézi élességállítást ilyenkor a hátsó vezérlőnyilakkal végezhetjük el. A kézi élességállítás során távolságskálát, és a kép közepének nagyítását láthatjuk. A nagyítás digitális úton történik, 4×-es mértékben, a kijelző területének negyedén.

A fénymérést ESP, középre súlyozott és pontszerű módra állíthatjuk be, de arcfelismerő autofókusz esetén a fénymérés is elsődlegesen az arcot veszi figyelembe.

Vaku

Az Olympus SP-590UZ vakuját egy gomb megnyomásával lehet felpattintani, sajnos ezt a fényképezőgép teljesen automatikus üzemmódban sem teszi meg helyettünk. Automatikus és témamódokon kívül felnyitott vakunál még ki kell választanunk a használni kívánt üzemmódot, ahol egyébként furcsa módon a vakutiltás üzemmód is megtalálható.

A rendelkezésre álló üzemmódok a következők: automatikus, vörösszem hatás csökkentő, derítés, derítés vörösszem hatás csökkentéssel, vakutiltás, lassú szinkron, lassú szinkron vörösszem hatás csökkentéssel, lassú szinkron a második redőnyre. A felpattintható vaku 6 cm magasra emelkedik fel az optikai tengelytől, amely kisebb tárgytávolságoknál kellő védelmet nyújt a vörös szemek ellen. Ha a fotózott személy nagyobb távolságra (kb. 2 m-nél távolabb) található, a vörös szemek ellen a vaku elővillantásával védekezhetünk (vörös szem csökkentő mód). Ha ennek ellenére vörös szem alakul ki, a gép lehetőséget biztosít ennek utólagos javítására, a lejátszás/javítás (perfect fix) menün belül. Az így kijavított képek nem tűnnek élettelennek, a korrekció természetesnek hat (lásd képszerkesztés oldal).

A vaku teljesítményét ±2 Fé tartományban módosíthatjuk, melyet a menüben kell megadnunk. A vaku feltöltése az alkalmazott ceruza akkuk miatt sajnos lassú, két vakus kép között átlagos felvételeknél is 4-5 mp-nek kell eltelnie, de maximális teljesítménynél akár 10 mp-ig is várnunk kell.

A fényképezőgépre külső vakut nem helyezhetünk, de az Olympus vezeték nélküli vezérléssel rendelkező rendszervakuit képes kezelni az SP-590UZ, ill. bármilyen más típusú slave vaku is alkalmazható, mivel ezt a menüben beállíthatjuk. Slave módban a vaku csak egyet villan, ez teszi lehetővé az egyszerűbb slave vakukkal való kompatibilitást. A vakuvillanás erőssége 10 lépésben állítható.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az állványmenetet műanyagból készítették, az optikai tengely vetületétől kb. 1,5 cm-re helyezték el, nagyjából a gép súlypontja alá. Állványra helyezett fényképezőgépnél az akkumulátorokat nem tudjuk cserélni, a memóriakártyát viszont oldalt kell behelyeznünk, így a kártyacserét az állvány talpa nem zavarja.

A csatlakozókat a fényképezőgép bal oldalán találjuk egy műanyag ajtó mögött, itt helyezték el az AC hálózati adapter bemenetét, a kombinált USB/AV kimenet aljzatát, valamint a HDMI kimenetet.

A fotókat és a videókat a gép belső, 22 MB-os memóriájába, vagy opcionálisan megvásárolható xD memóriakártyára menthetjük, illetve egy microSD adapter segítségével microSD és microSDHC kártyákat is használhatunk. xD kártyából a fényképezőgép maximum 2 GB-osat kezel.

A kártyafoglalat a gép jobb oldalán található, a kártyaajtó nyitását mikrokapcsoló figyeli, így az ajtó letörése a gép használhatatlanságát eredményezi. A teljesen műanyag fedlapot nem erősítették meg fémlappal, s tengelye is műanyag (az SP-570UZ-nél fém tengely és fém megerősítés is van).

A gép áramellátását 4 db AA méretű ceruzaelem vagy NiMH akkumulátor szolgálja. CIPA mérések szerint egy feltöltéssel 340 képet készíthetünk – áll a gyártó adatlapján, bár arról nem írnak, ez mekkora kapacitású akkukkal lehetséges. Egyébként tapasztalatom is az, hogy az Olympus SP-590UZ kellően energiatakarékos, így nem kell magunkkal több kiló csereakkumulátort cipelni. A géphez a gyári csomagolásban alkáli elemet adnak, de célszerű ehelyett két szett akkumulátort és külső töltőt beszerezni.