Kipróbáltuk: Olympus SP-590UZ teszt

0

Különlegességek

Az Olympus SP-590UZ örökölte azokat az előzetes képi paramétereket és utólagos képszerkesztési funkciókat, melyekkel már az SP-565UZ-ben megismerkedhettünk (kivéve a RAW lehetőségét). Az akkori szolgáltatásokon kívül egy új, ún. Beauty móddal egészült ki a lehetőségek tárháza.

Ezek a szolgáltatások vélhetően kevésbé döntő jelentőségűek egy gépválasztás során, de ha már végképp nem tudunk választani két modell között, akkor ez lehet még egy fogódzó: ez-az-amaz extrát a másik nem kínál.

Élesítés

A képélesség mértékét 11 lépésben állíthatjuk be, mely a kellemesen lágytól a keményig fogja át a lehetőségeket.

Élesítés

Kontraszt

A kontraszt mértékét szintén 11 lépésben állíthatjuk.

Kontraszt

Színtelítettség

A színek teltsége is befolyásolható fotózás előtt.

Színtelítettség

Színmód

Túl sok lehetőséget nem kínál számunkra az Olympus SP-590UZ e téren. Nemes egyszerűséggel csak két választásunk lehet: természetes és élénk mód áll rendelkezésünkre. Ezek között pedig nincs jelentős eltérés.

Leméretezés

Sajnos e téren nem nyújt eleget az Olympus SP-590UZ. Ahogy elődeinél, úgy ennél a modellnél is csak kétféle felbontás közül választhatunk: 640×480 és 320×240. Ezzel tehát nem tudunk ésszerűen spórolni, ha esetleg a kártyánk kezd tele lenni, de még lenne mit fényképezni. Más gyártóknál nincs limitálva a használható felbontás ilyen alacsony értékekre, így ott nem csak az e-mailben való továbbításhoz használhatjuk ezt a funkciót, hanem még nyomtatható felbontást is választhatnánk (pl. 5 Mpixel).
Kár.

Képkivágás

képkivágási lehetőségek

A képkivágás lehetősége is érdekesen alakult. Más termékeknél a lejátszás során használható zoomot egészítették ki képkivágás lehetőségével, ebből következően többféle méretet használhatunk. Itt csak előre definiált kivágási lehetőségek állnak rendelkezésünkre, igaz, abból mind fekvő, mind pedig álló. Ennek segítségével tehát egy fekvő képből is készíthetünk állót, vagy fordítva. A kivágás keretének mérete csak korlátozottan módosítható, a vágás helye viszont szabadon állítható.

Vörösszem korrekció

Sokszor kevés a magasra pattanó vaku, vagy annak vörösszem csökkentő módja, mely elővillantással szűkíti a pupillát. Ha a vaku fénye bejut a vérrel telt szemfenékre és onnan visszaverődve az objektíven keresztül a képérzékelőre érkezik, az emberi szem bogara vörösnek látszik a képen. Ez ellen csak úgy védekezhetünk hatásosan, ha vagy a megvilágítás szögét változtatjuk, vagy a külső szórt fény jelentősen erősebb, mint a szemből visszaérkező vöröses fény, ami így a rövidebb záridő miatt kevésbé vagy egyáltalán nem észlelhető.

Persze egy kompakt gépnél nincs lehetőségünk a megvilágítás változtatására, indirekt vakuzás itt közvetlenül nem használható (de vannak rá trükkök). Akik nem bíbelődnek különböző ügyes terelőlapokkal, azok előbb-utóbb bele fognak futni a vörösszem problémájába.
Nekik nyújt segítséget a gépen belüli vörösszem javítás lehetősége.

A vörös szemek javítása ennél a fényképezőgépnél kiváló, remek eredményt produkál, nem tűnik irreálisnak, élettelennek, a szaruhártya csillogása is természetesnek hat.
(Az Olympus SP-570UZ képei)

Vörös szemek gépen belüli javítása

vörös szem…

… javítva

vörös szem…

… javítva

Színezés

Kész képeinkből készíthetünk fekete-fehér és szépia tónusút, vagy megnövelhetjük a fotó színtelítettségét nagy, vagy közepes mértékben.
Ezeket a módosításokat teljes felbontásban képes elmenteni a fényképezőgép.
Kár, hogy fényerőt külön nem állíthatunk, csak a Perfect Fix menüből automatikusan.

Naptár készítés

Igazán egyedi lehetőség, hogy képeinkből akár naptárt is készíthetünk. Egy-egy képet kiválasztva létrehozhatunk 1, 2, 3 vagy akár 4 hónapos naptárt is, igaz, a felbontás ez esetben csak 2 Mpixeles, így 10×15 cm-nél sokkal nagyobb méretre nem érdemes ezeket kidolgoztatni.
Mindenesetre az ötlet kiváló!
(Az Olympus mju-720SW képei:)

Naptár készítés

Arcfókusz

Érdekes hatás érhető el az arcfókusz képfeldolgozó algoritmussal. Hasonló képeket készít ugyanis, mint ha hosszabb záridő mellett egyre növekvő zoommal készült volna a fotó.

A módosított kép maximum 2 Mpixeles lehet.

Arcfókusz (Face Focus)

Portréfotó szerkesztés (Beauty)

Lágyított bőrt, megnövelt szemkontrasztot és nagyobb szemeket képes készíteni a portréfotó szerkesztés lehetősége. Az egyes funkciókat külön-külön is kérhetjük, de együttes használatukra is van lehetőség.

Árnyék-kompenzáció

Az Olympus SP-590UZ-vel árnyék-kompenzációt (shadow-adjustment) felvétel előtt is beállíthatunk, de utólag is kérhetünk a kész képekre ilyen korrekciót. A két mód között minőségbeli különbség nem vehető észre, így joggal gondolhatjuk, hogy az árnyék-kompenzáció felvételkor is már a kész JPEG-ből dolgozik.

Érdekes, hogy e téren is jelentős eltérés tapasztalható az SP-565UZ-vel szemben, ahol a két mód között jelentős eltéréseket tapasztaltunk.

Árnyékkompenzációfunkció kikapcsolva


árnyékkompenzációval fotózva


funkció kikapcsolva, utólagos árnyékkompenzáció

Panoráma

26 mm-en elfér a ház a képen

Az SP-590UZ gépen belül is képes összefűzni a panorámákat. A panorámakészítés kétféle módon történhet: automata módon, amikor egy célkeresztet kell bemozgatni egy négyzetbe a gép elforgatásával s ekkor automatikusan készül egy fotó, vagy manuális módon, amikor az előző kép széle megjelenik az LCD bal szélén, s ehhez illesztve az új képet, az exponáló gomb megnyomására készül kép. Ez utóbbi módszernél sajnos az előző kép széle nem átlátszóan jelenik meg, így a megfelelő igazítás sokkal nehezebb.

Igen érdekes, hogy panoráma módban a fényképezőgép 52 mm-nek megfelelő (2×-es zoomállás) értéken rögzíti a gyújtótávolságot, amelyet nem változtathatunk meg. Így pl. egy utcaképet képtelenség úgy elkészíteni, hogy ne lógjon ki belőle az épületek teteje, holott ezt 26 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál gond nélkül el tudnánk végezni.

panoráma, 52 mm-en rögzített gyujtótávolsággal
a ház nem fér a képre

Mosoly fotó

A menürendszernél már röviden bemutattuk ennek a jelentőségét és érdekességét, miszerint ebben az üzemmódban az exponáló gomb lenyomása nélkül készülhet fotó, ha a gép előtt álló alany mosolyog.

A témamód műküdése az arcfelismerésen alapul. Ha a képen a gép felismer egy arcot, akkor képes arra élességet állítani, s ha az illető mosolyog, akkor a képet is elkészíti, rögtön kettőt. Sajnos ezt Hi2 sorozatban teszi, így a képminőség nem túl jó. Kár volt ezt Hi2 sorozathoz kötni.