Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ30 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgépen kellően sok gombot, kapcsolót és tárcsát helyeztek el ahhoz, hogy a menüt lehetőleg ritkán kelljen használnunk. A kezelőszervek elhelyezése logikus és jól átgondolt, bár az első vezérlőtárcsa egy picit feljebb is kerülhetett volna, mert így a gépet egy kézben tartva egy kissé nehéz a használata. További furcsaság, hogy bár két vezérlőtárcsa került a gépvázra, az expozíció-kompenzációt a korábbi modellekből átvett módon, a négyirányú vezérlőnyilak segítségével lehet csak beállítani.
Aki már használt nem túl régi, FZ sorozatú gépet, annak a kezelőszervek kiosztása nem okoz majd túlzott meglepetéseket. A gép tetejére a következő kezelőszerveket helyezték el:


felső kezelőszervek

(1) Exponáló gomb

(2) Optikai stabilizátor üzemmódját kiválasztó nyomógomb. A képstabilizátor kikapcsolt állapotán kívül két üzemmódot használhatunk:Mode 1 állásban folyamatosan, míg Mode 2 állásban csak az exponáló gomb teljes lenyomott állapotában működik.

(3) Sorozat: normál és nagy sebességű sorozat módokon túl a végtelen sorozatot is itt állíthatjuk be, amely során akár a teljes kapacitását kitölthetjük a memóriakártyának.

(4) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 9 állás közül választhatunk:

– mozgókép rögzítés: ekkor készíthetünk mozgóképeket, maximum 640×480 pixeles (VGA) felbontásban, választható 10 vagy 30 kép/mp sebességgel.

– SCN 1 és SCN 2 témamódok: itt a témamód menüből választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Ezekről részletesebben a következő oldalon, a menüknél írunk. A két külön állás lényege, , hogy egy-egy kiválasztott témamódot az üzemmód tárcsa elforgatásával könnyedén elérhetünk, a további témamódokat pedig a menüben találjuk. Azt, hogy melyik témamód legyen egyszerűen elérhető, azt mi határozhatjuk meg a menüből kiválasztva.


információk lejátszás módban

review mód

indexkép és nagyítás

– lejátszás mód: a lejátszás képernyőjén a következő információkat olvashatjuk le: felbontás, minőség, fájlnév, csatolt hangmegjegyzés, kép sorszáma/összes kép, hisztogram, használt üzemmód, rekeszérték, zársebesség, érzékenység, vakumód, fehéregyensúly, dátum és idő, kedvencnek kijelölés. A képekbe való belenagyítás 2x/4x/8x/16x mértékű lehet. Mivel ez a tárcsa egy külön állapota, így felvétel-prioritásról itt nem beszélhetünk. Van azonban a gépnek egy felvétel-prioritásos lejátszása is, ez az egyszerűsített gyorsnézet, amely a hátlapon lévő „le” nyíllal kapcsolható be. Ilyekor a nagyítás maximális mértéke csak 8x-os. Ennek a módnak az előnye, hogy ilyenkor a kiégett részeket is villogtatja a fényképezőgép, amelyet sajnos normál lejátszás módban nem érhetünk el.

– egyszerű mód: kezdők számára ajánlott üzemmód. Ilyenkor csak az oldalarány, a felbontás, a tömörítési fok, és az alkalmazott előtétlencsék választhatók ki, valamint a vakumód, az önkioldó, az ellenfény kompenzálás, a sorozatmód és a stabilizátor üzemmódja állítható be.

– P mód: programautomatika. A zársebesség és a rekeszérték kivételével minden a fotós által megadható.

– A, S, M állások:rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és teljes kézi üzemmódok. Nagylátószögnél a következő rekeszértékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,6; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0; F9; F10; F11, vagyis 1/3-ad blendénként állíthatjuk a rekeszt. Zársebesség-előválasztásban a használható értékek: 60; 50; 40; 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000. A legnagyobb kiválasztható zársebesség függ az alkalmazott rekeszértéktől is, 1/2000-ed mp-et csak F8 vagy szűkebb, 1/1600-ad mp-et csak F5,6 vagy szűkebb, 1/1300-ad mp-et csak F4,0 vagy szűkebb blende esetén használhatunk.

(5) Főkapcsoló


hátsó kezelőszervek

A váz hátlapján nem sok üres helyet hagytak, a jobb kezünk hüvelykujja pont elfér a gombok között, de minden hasznos helyet kihasználtak:

(1) EVF dioptria korrekciót beállító tárcsa

(2) Fénymérést rögzítő gomb: első megnyomására az aktuális értékeket rögzíti, melyet követően az első vagy hátsó vezérlőtárcsát elforgatva programeltolást végezhetünk, ismételt megnyomására a rögzítés kikapcsolható.

(3) EVF/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó LCD között válthatunk segítségével. A SetUp menüben beállítható, hogy a lejátszás akkor is a hátsó LCD-n történjen, ha keresőnek EVF-et használunk.

(4) Display: az LCD-n és az elektronikus keresőben megjelenő információk mennyiségét változtja meg, a Felépítés I. részben ismertetettek szerint.

(5) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk a segítségével. A menük részletes ismertetését a következő oldal tartalmazza.

(6) Törlés gomb: lejátszáskor egy, több vagy az összes fotó törlésére használható.

(7) Négyirányú vezérlőnyilak: a menüben történő navigáláshoz, lejátszáskor a képek kiválasztásához, felvétel állásban pedig a következő funkciók elérésére szolgál:

– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, fehéregyensúly finomhangolás 20 lépésben, vaku teljesítmény kompenzáció

– le: felvétel-prioritásos gyors lejátszás mód, kiégett részeket villogtatva

– balra: 2 vagy 10 mp-es önkioldó

– jobbra: vaku üzemmód: derítés, hosszú szinkron vörösszem-hatás csökkentéssel, automatikus, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel.

(8) Vezérlőtárcsa: a markolat elején lévő tárcsával a rekesz, a hátlapon lévő tárcsával a zársebesség állítható be. Lejátszáskor az elülső tárcsa indexképes megjelenítés ill. nagyítás funkcióját, a hátsó tárcsa a képváltás funkcióját valósítja meg.


A gép bal oldalán foglal helyet további három gomb ill. kapcsoló, valamint itt soroljuk fel az objektívre szerelt gyűrűket:


oldalsó kezelőszervek

(1) Zoomgyűrű: közvetlen mechanikus kapcsolatban a lencsetagokkal

(2)Élességállító gyűrű: elektronikus úton vezérli az optikát

(3) Vaku felpattintó gombja: mechanikus működésű, egy egyszerű reteszt old ki.

(4) Fókuszmód választó kapcsoló: AF, makró, kézi élességállítás közül választhatunk.

(5) Focus gomb: felvétel módban a 9 fókuszkeret közül választhatunk a segítségével. Kézi élességállítás esetén egyszeri autofókuszt kérhetünk ezzel.