Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ30 teszt

0

Optika I.

Az optika gyujtótávolságát a zoomgyűrű segítségével gyorsan és pontosan tudjuk beállítani. A nagy átfogás ellenére a zoomgyűrű járása könnyű, akadásmentes.


A Leica DC Vario-Elmarit optika 14 lencsetagot kapott, melyet 11 csoportba rendeztek. Ezek között között három aszférikus tagot, és egy extra alacsony szórású (ED) üveglencsét is elhelyeztek, az aberrációk minimalizálása érdekében.

Kromatikus aberráció a nagy gyújtótávolság miatt természetesen előfordul (Venus Engine ide vagy oda), de szférikus aberrációval nem találkoztunk. Az objektív fizikai fókusztávolsága 7,4-88,8 mm, amely kisfilmes formátumba átváltva (8 Mpixelen) 35-420 mm-nek felel meg. Kisebb felbontást használva az Extra Optical Zoom szolgáltatás miatt ettől eltérő értékekkel dolgozhatunk. A fényerőre nem lehet panasz, a nagylátószögnél f/2,8 már megszokott a kompakt digitálisok körében, tele állásban az f/3,7 pedig ugyan picivel gyengébb, mint az gyártó más gépeinél, de a nagyobb CCD miatt még ez is remek értéknek számít.

A színi hiba mind nagylátószögnél, mind tele állásnál jelentkezik, itt elsősorban kékes elszíneződést láthatunk, ez rekeszeléssel közepes mértékben csökkenthető. A kromatikus aberráció a JPEG fájlokon nem túl erős, a nagy felbontás ellenére a legrosszabb esetben is 6-7 pixel amely 3 Mpixelre vonatkoztatva max. 3-4 pixelnek adódik. Ez egy 10×15 cm-es papírképen mindössze 0,3 mm szélességűnek látszik. A nagy gyújtótávolság miatt ezt nem nevezhetjük problémásnak, és egyébként is azt kell mondjuk, az ilyen mértékű színi hiba még nem vészes, sőt dícséretes, hogy csak ekkora (ebben persze – mint korábban láthattuk – azért a Venus Engine-nek is szerepe van).
A tesztfotók F2,8 és F3,7 fényerővel készültek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló kromatikus aberrációt szemlélteti 1:1 kivágásban.


Kromatikus aberrációk


F2,8 35 mm ekv.


F11 35 mm ekv.


F3,7 420 mm ekv.


F11 420 mm ekv.


F5,6 48 mm ekv.


F4,0 420 mm ekv.

Az optika 12x-os zoomátfogásán felül 2x-es vagy 4x-es digitális zoomot kérhetünk, ezt a menüben kell kiválasztani. Ezen kívül 8 Mpixelnél kisebb felbontásnál az Extra Optical Zoom szolgáltatás automatikusan képkivágást végez a nagylátószög feletti gyújtótávolságoknál.

Optikai- és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=35 mm ekv.
1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=420 mm ekv.
12x

teljes kép

kivágott képrészlet
12x-es optikai és 4x-es digitális zoom