Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ30 teszt

0

Felépítés II.

A nagyméretű optika miatt a gép kategóriáján belül nehéznek számít, a mintegy háromnegyed kiló kényelmes megtartásához bizony megfelelő ergonómiára is szükség van. Szerencsére a gép tervezésekor a fejlesztők is figyeltek erre, így az FZ30-as megfelelő mértékben előrenyúló markolatot kapott. Ez talán lehetne még vastagabb, mert úgyis elférnének az ujjaink, de ne keressünk a kákán csomót, így is biztos fogást eredményez. Az objektív is jól megtámasztható, ez is nagy méretének köszönhető.

A vakut egy rugós tolókapcsoló segítségével pattinthatjuk fel, amely ebben az állapotában az optikai tengelytől 7 cm-re emelkedik ki. Ez kellőképpen csökkenti a vörösszem kialakulásának esélyeit, de természetesen nagy távolságoknál ez sem jelent biztos védelmet.A beépített vakun kívül külső vakut is használhatunk, erre a középpontos érintkezőjű vakupapucs szolgál a gép tetején. A vaku üzemmódjai között a következőket találjuk: automatikus, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel, derítés, valamint lassú szinkron vörösszem-hatás csökkentéssel. A vaku csak felpattintás után használható, amelyet csak kézzel végezhetünk el, a gép ezt automatikusan nem teszi meg helyettünk. A vaku feltöltése gyorsan megy végbe, hála a Li-ion energiaellátásnak, derítés esetén átlagosan 3-4 mp, éjszaka teljes kisütés esetén max. 4,7 mp alatt töltődik üzemkészre.Az állványcsavar foglalatát fémből készítették, elhelyezése komoly gépekhez méltó, pontosan az optikai tengely alatt találhatjuk. Mivel mind az akkumulátor, mind a memóriakártya a gép jobb oldalán cserélhető, így állványra helyezett fényképezőgépnél mindkettőt cserélni tudjuk.

A csatlakozókat egy műanyag ajtó mögött találjuk a gépváz bal oldalán. Itt találjuk a vezetékes távkioldó csatlakozóját, a kombinált USB és A/V kimeneteket, valamint az adapterbemenetet. A mikrofon a gépváz tetején, a hangszóró a hátlapon foglal helyet.A felvételeket SecureDigital kártyára menthetjük el. A gyári dobozban 32 MB kapacitásút találunk. A memóriakártyát a gép jobb oldalán helyezhetjük be, egy fémlappal megerősített műanyag ajtó mögött. Mivel az ajtó nem rendelkezik becsukást érzékelő szenzorral, ezért annak esetleges letörése sem okozza a gép használhatatlanságát.Az energiaellátást CGR-S006E típusjelű, 7,2 V-os, 710 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor biztosítja, melyet a markolatban kialakított foglalatba kell helyeznünk. Az akkufedél kapcsolóval nyitható, ennek kinyitása után sem esik ki az akku a helyéről, mert azt egy további retesz védi. A teljesen kimerült akkumulátort a külső töltő 1 óra 50 perc alatt tölti fel teljesen, amely 2 óra 45 perc folyamatos működéshez tárol elegendő energiát. Nem kis meglepetést okoz az a tény, hogy mind a töltés, mind a működési idő percre pontosan megfelel a DMC-FZ5-ös modellnél mérttel (kisebb LCD, kisebb akkukapacitás).