Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ30 teszt

0

Mért értékek


A fényképezőgép igen gyorsan feléled, a bekapcsolástól számítva 0,8 mp-cel később már látható is az élőkép, az első kép pedig alig több mint 1,5 mp alatt elkészíthető (nagylátószög, nagy sebességű AF). Ez minden tekintetben kiváló értéknek számít, nem csak a kompakt és bridge gépek között, hanem azon gépek között is, amelyeknek nem kell előre tolniuk az objektívet.

Ha lejátszás módban kapcsoljuk be a gépet, kb. 2 mp múlva jelenik meg az első kép, ez a 8 Mpixeles felbontást és nagy fájlméreteket figyelembe véve még jó értéknek számít. A képlapozás sebessége viszont nem túl gyors, egyesével léptetve a képeket másodpercenként 1 képet tudunk váltani. Ha a gombot folyamatosan nyomva tartjuk, akkor gyorsabban lapozhatunk, ám ekkor nem látjuk, mely képnél tartunk, csak a kép sorszámára hagyatkozhatunk.

Két exponálás között kevesebb, mint 1 mp-nek szükséges eltelnie, legalábbis kézi élességállítással rögzítve a fókuszt. Ez szintén jó értéknek tudható be.

Ami viszont fantasztikusan jó és gyors, az az automatikus élességállítás, legalábbis nagy sebességű módban. Nagylátószögnél még szobában is közel fél mp alatt beáll az élesség, ami mindenképpen dicséretes. Szép időben, napsütéskor pedig akár 0,2 mp alatt is beállhat az élesség, de tele állásban sem tapasztaltunk 0,6 mp-nél lassabb élességállítást, csak szobában kevesebb fénynél.

A vaku feltöltése is jó sebességgel történik, 5 mp-nél tovább semmilyen körülmények között nem kell várnunk, az átlag azonban 3-4 mp. Jól érezhető hát a Li-ion akku előnye.
Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő (AF) 1,6 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 0,8 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 2 mp
Kereső (LCD és EVF) lefedettsége 100 %
Kereső (EVF) által adott kép mérete 20,5o
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 1 kép/mp
kép nélkül 3,5 kép/mp
.
nagylátószög
tele
makró
Fókuszálás ideje 0,2-0,6 mp
max. 2 mp
0,4-0,9 mp
max. 3 mp
0,2-0,5 mp
max. 1 mp
Két felvétel között szükséges idő 0,9 mp (MF)
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 3-4 mp
max. 4,7 mp
.
Normál
Gyors
Sorozat sebessége 2,0 kép/mp 2,75 kép/mp
.
Fine
Normal
JPEG kép minősége 97% 90%
.
Nagylátószög
Tele
Torzítás 0,6%
hordótorzítás
nincs torzítás
Vignettálás ~8% <5%
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 56 mm@f=35 mm ekv.;2,5 cm távolság a frontlencsétől
58 pixel/mm
Vaku fényerőcsökkenése a sarkokban 25%
Vaku távolsága optikai tengelytől 7 cm