Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ30 teszt

0

Képminőség

A Panasonic Lumix DMC-FZ30-cal már nem csak JPEG és TIFF formátumban menthetjük el képeinket, hanem már a RAW formátumot is támogatja a gép. Ennek előnye nyilvánvaló: az utófeldolgozást nem kell a fényképezőgépre bízni, mindent saját szájízünk szerint állíthatunk be. Persze aki nem akar pepecselni a konverzióval, annak a JPEG kép is bőven megfelelő lehet, sőt! A Venus Engine II ugyanis igen hatékonyan szűri a képzajt és csökkenti a kromatikus aberráció hatását. Ezt a hatást jól megfigyelhetjük a lenti képeken is: míg a RAW-ból automatikus beállítással konvertált képen jól látható a kromatikus aberráció és az erős képzaj, a gépből kijött JPEG-nél már előbbinek nyoma sincs, utóbbi pedig jelentősen gyengébb hatású.
JPEG tömörítésben kétféle fok közül választhatunk, a Fine képek 97%-os, a Standard képek 90%-os tömörítésűek. A Fine mód így a legtöbb esetben megfelelő minőséget nyújt még nagyobb méretű nagyításokhoz is. Ha nem akarunk részletes utófeldolgozást illetve nem tervezünk nagy méretű nagyításokat, a Standard tömörítés is elegendő lehet.


Az élesítés normál állásban is megfelelő, nincs túlzott kifehéredés az élek mentén. A zajszűrés nem okoz drasztikus részletvesztést, s mivel ez is 3 lépésben állítható, ha szükséges kisebb mértékűre csökkenthető.
A részletgazdagság egyébként példás, a 8 Mpixeles felbontásnak megfelelő minőséget hoz, s kompakt gép lévén szó, ezt a tényt figyelembe véve bizony dícséretes, amit a Panasonic e téren nyújt (a kissé nagyobb felbontású Fujifilm S9500 pl. kevésbé ad részletgazdag képeket, pedig az érzékelője nagyobb felbontású).
Felbontás és tömörítés
3264×2448

konvertált RAW (letölthető: 16 MB)

Fine
97%-os minőség

Standard
90%-os minőség
2560×1920

Fine
97%-os minőség

Standard
90%-os minőség

*A képek 300%-os nagyításban láthatóak!

A géphez 32 MB kapacitású SecureDigital kártyát kapunk, ami teljes felbontású képekből nem túl sokat képes tárolni. Most is azt javasoljuk, hogy minimum 512 MB-os, de inkább 1 GB-os SecureDigital kártyát vásároljunk a géphez, hiszen a 8 Mpixeles fotók akár 4-5 MB-osak is lehetnek, ha pedig RAW formátumot is szeretnénk használni, igen gyorsan elfogy a helyünk. Sajnos a gép mindenképpen ment a veszteségmentes formátumok mellé egy Standard tömörítésű JPEG képet is, ami esetenként 1 MB-tal csökkenti tovább a szabad kapacitásunkat (persze ennek van jó oldala is, hiszen a RAW fájloknál is van egy könnyen kezelhető nézőképünk). Az egyes felbontásokhoz és tömörítési fokokhoz tartozó fájlméreteket a következő táblázat mutatja:*JPEG fájloknál a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolható fotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!