Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ30 teszt

0

Menürendszer

A Panasonic DMC-FZ30-ban a szokásos Panasonic-stílusú menüt találjuk. Bármelyik menüből, legyen az a felvétel, vagy lejátszás menüje, elérhető a Setup, így nem volt szükséges ehhez külön pozíciót kialakítani a programtárcsán.

A menükben nem csak szövegeket, de ikonokat is láthatunk. mindkettő mérete megfelelő, a 2″-os kijelzőn tökéletesen látható és olvasható.


felvétel menü

Felvétel módban attól függően, hogy Auto állásban, vagy P/S/A/M valamelyikében állunk, más részletességű menüt kapunk. Az Auto módban csak a kép oldalaránya, felbontása, tömörítési foka és a konverziós lencsék használata állítható.
Részletesebb menüt kapunk már P módban is, itt a következőket állíthatjuk be: fehéregyensúly (auto, napfény, felhős, izzó, vaku, kézi1, kézi2, kézi beszabályozás), érzékenység (auto, ISO80-400), kép oldalaránya (4:3, 3:2, 16:9), felbontás (8; 5; 3; 2; 1,3 Mpixel), tömörítései fok (Fine, Standard), hangmegjegyzés felvétel után, fénymérés (középre súlyozott átlag, mátrix, szpot), AF mód (9 pontos, 3 pontos nagy sebességű, széles területű nagy sebességű, széles területű, szpot), folyamatos AF, AF segédfény engedélyezése (ki/be), digitális zoom (ki, 2x, 4x), színeffekt (ki, hideg, meleg, fekete-fehér, szépia), kép korrekció (kontraszt, élesítés, színtelítettség, zajcsökkentés, ezek 3 lépcsőben állíthatók), animáció készítés, konverziós lencsék (ki, nagylátószögű- vagy tele előtét).

A választható felbontások a kép oldalarányától függnek, a felsorolt értékek 4:3 oldalarányra vonatkoznak. 3:2 oldalaránynál 7 Mpixeles, 16:9 oldalaránynál 5,5 Mpixeles maximális felbontású képek készíthetők. A FlipAnim módban 320×240 pixeles képeket készíthetünk, melyeket utólag 5 vagy 10 kép/mp-es animációvá fűzhetünk össze.
A videófelvétel menüjében a fehéregyensúly, felbontás és képfrissítés, fénymérés, AF mód, folyamatos AF, AF segédfény, digitális zoom, színeffekt és konverziós lencsék beállítása érhető el.


téma módok

A program-tárcsát SCN1 vagy SCN2 állásba forgatva a menü gombbal választhatjuk ki, hogy melyik téma-módot szeretnénk használni (a SetUp Auto Scene Menu bekapcsolt állapotában ha a programtárcsát ide mozgatjuk, automatikusan megjelenik ez a menü). Az SCN1 és SCN2 módok ugyanazokat a lehetőségeket kínálják, a két külön állás lényege, hogy így két témamódot állíthatunk be, amelyeket a tárcsa SCN1 vagy SCN2 állásába tekerve máris használhatunk. Ha egy harmadik módra van szükségünk akkor pediga menüből kikeressük a következők közül: portré, sport, étel, tájkép, éjszakai portré,éjszakai tájkép, bébi, lágy bőr, gyertyafény, party, tűzijáték, hó, csillagos égbolt, svenkelés. Csillagos égbolt témamódban 15, 30 vagy 60 mp-es záridőt választhatunk. Az egyes témamódokról néhány mondatos leírás is megtekinthető.


lejátszás menü

Lejátszás módból a Menu gomb megnyomására a lejátszás-menübe jutunk. Itt a következő lehetőségeket találjuk:
diavetítés (összes vagy kedvencek, léptetés 1-5 mp), kedvencek (ki/be),automatikus képforgatás, képforgatás, nyomtatásra kijelölés (egy kép, több kép), törlés elleni védelem (egy kép, több kép), hangmegjegyzés készítése adott képhez (max. 10 mp), leméretezés (5M/3M/2M/1,3M/VGA méretre), képkivágás, oldalarány módosítás, összes kép törlése, formázás.


Set-Up menü

Mind a felvétel, mind a lejátszás menüből elérhető a SetUp menü.

A SetUp-ban a szokásos alapbeállítások végezhetők el:

Aktuális megjelenítő fényereje (7 állás), automatikus megtekintés felvétel után (ki, 1, 3 mp, belenagyítás), lejátszás az LCD-n (ki/be), automatikus kikapcsolás (ki, 1-10 perc), kézi élességállítás nagyítása (ki, 1-es mód, 2-es mód), hangjelzés (ki, halk, hangos), exponálás hangereje, visszajátszás hangereje, dátum és óra beállítása, fájl sorszámozás újraindítása, paraméterek alaphelyzetbe hozása, USB mód, kiégett részek villogtatása (csak Review nézetben!), videó kimenet rendszere (PAL/NTSC), SCN módban menü automatikus megjelenítése, menünyelv.


Lassan azt kell mondjuk, hogy a Panasonic gépekre általánosan jellemző, hogy felvétel módban csak NTSC szabványú jelet hajlandó kiadni a gép, még akkor is, ha a menüben PAL rendszer volt kiválasztva. Ez persze inkább csak nekünk okozott gondot (a menüképek felvétele miatt), egyébként ritkán nézegetjük a felvétel élőképét TV-n (bár DVD vagy videó felvevőhöz kapcsolva szobai kézikameraként is használhatnánk).