Kipróbáltuk: Panasonic DMC-LC40 teszt

0

Kívülről I

A fényképezőgép méreteit tekintve a szintén 4 megapixeles Canon PowerShot G2-vel szinte azonos. A kivétel a gép szélessége, mivel a Panasonic keskenyebb, ami miatt magasabbnak tűnik a Canonnál. Ha figyelembe vesszük, hogy a G2-nél a gép vastagságába belefért a hihajtható LCD monitor is, akkor ez a DMC-LC40 egy kicsit vastagnak tűnik. A vastagságból a gép markolati részét megnövelve a mérnökök erényt kovácsoltak, így a fényképezőgép stabilan, kényelmesen tartható.

A nagyméretű háromszoros zoomátfogású Leica DC Vario-Summicron objektív nem az előlap közepén, hanem annak jobb oldala felé eltolódva kapott helyet. A viszonylag nagy frontlencséjű, F2,0-2,5 kezdő fényerejű objektív már ismerős lehet más fényképezőgépekből: kinézet és paraméterek tekintetében azonos a Canon, Sony, Casio, Epson, HP fényképezőgépeken használt objektívhez, amit már szétszedve is bemutattunk. Ha az objektívek nem azonosak, akkor a különbség valószínűleg azok bevonatában keresendő. A Leica név azonban egyfajta garancia arra, hogy az objektív nem szab gátat a képalkotásnak, illetve a részletek rögzítésének. Az eddig kipróbált gépeken ez a konstrukció mindig jól szerepelt.

Panasonic Lumix DMC-LC40
Panasonic Lumix DMC-LC40
A magas építés miatti robosztusságot a lecsapott sarok oldja A Canon és más gyártók gépeiből már ismert és bizonyított objektív szerkezet


Az objektívet körülölelő rovid henger végén található menetre egy közgyűrű segítségével akár előtétlencsék is csatlakoztathatók. A menet kísértetiesen hasonlít a Canon PowerShot G2-es menetére, de kb 1 mm-rel nagyobb átmérőjű. Az objektív felett található a kereső optikájának az ablaka. Az objektív markolat felöli oldalán látható egy apró LED, ami az időzített felvételek készítésekor villog, jelezvén, hogy a kép hamarosan elkészül.

Az előlap jobb felső sarka le lett csapva. Ez jól megkülönbözteti az összes többi fényképezőgéptől. A hiányzó sarok miatt a beépített vaku veszélybe került. Az optika másik oldalán túl közel lett volna, ezért a mérnökök a lecsapott sarokból kiugró vakut terveztek. Így a vaku és az objektív tengelyének távolsága elég nagy ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a vörös szemű fotóalanyoktól hemzsegő képek. A felugró vaku a mellette lévő elhúzható kapcsolóval nyitható. Az előlap lecsapott sarka mellett látható nyílások mögött található a gép mikrofonja, ami mind a képek hangemlékeztetővel való ellátására, mind pedig a videófelvételek hangjának rögzítésére használható.

Panasonic Lumix DMC-LC40
Panasonic Lumix DMC-LC40
A felugró vaku teljesen egyedi megoldás A gép teteje nagyon egyszerű, átlátható

A gép tetején az exponáló gomb körül forog el a zoomvezérlő kar. Sok gépen van gombos megoldás az optika nagyításának állítására, azonban a karos változat mindegyiknél jobban használható. A kar visszajátszás módban a kép nagyítására, illetve a többképes megjelenítés bekapcsolására használható. Az exponáló gomb melletti nagyobb tárcsa a felvételi mód beállítására szolgál:

  • Automata mód
  • P/A/S – Programautomatika / Blendeelőválasztás / Záridőelőválasztás
  • Makró mód
  • Portré mód
  • Tájkép mód
  • Sport mód
  • Éjszakai portré mód
  • Szpot mód
  • Videó mód

A tárcsa alatt egy szintén elforgatható gyűrűt találunk. Ezzel az egyképes felvétel, a sorozatfelvétel és a visszajátszás módok közül lehet választani. Sorozatfelvételnél felbontástól függetlenül négy felvétel készíthető egymás után. A sorozat kb 1 másodperc alatt elkészül, utána el lehet menni kávézni, mert a 4 megapixeles kép elmentése másfél perc. A gép tetején az utolsó gomb a vakubeállító gomb (derítés, vörös-szem csökkentő hosszú szinkron, automatikus, vörös-szem csökkentő). A vakut kikapcsolni a felugró vakufej lecsukásával lehet.