Kipróbáltuk: Panasonic DMC-LC40 teszt

0

Kívülről II

A gép hátulján a rend profi gyártóhoz méltó. A hátlap tetején található a dioptriaállításos kereső. A kereső mellett található LED-ek az élességállításról és a vakutöltésről tájékoztatnak. A fényképezőgépet a kereső melletti apró kapcsolóval lehet bekapcsolni. A feliratok szerint a gép kikapcsoláskor készenléti (Standby) helyzetbe kapcsol, ami tapasztalataink szerint egyenlő a kikapcsolással. A kereső alatt található a viszonylag nagy, 1,8″ átmérőjű LCD monitor. Az LCD borítása nem tükröződésmentes, így erős napfényben nehezen használható. Részletek tekintetében nincs nagyon gond, de az LCD-n megjelenő kép mind felvétel, mind pedig visszajátszás módban sötétebb, mint amit a gép a valóságban rögzít. Ez, amíg az ember meg nem szokja, megtévesztő lehet. A képernyőn megjelenő információkat a Display gombbal lehet be- és kikapcsolni. A Menu gomb segítségével lehet a menübe belépni, illetve a menüből és az almenükből kilépni. A négy irányba billenő tárcsa a menüben való navigáción túl egyéb feladatokat is kapott. A tárcsa használata szintén profi gyártóhoz méltóan jó. Nincs téves billentés, jól, pontosan vezérelhető. A tárcsa felvétel módban lefelé billentve az expozíció korrekció (ą2 fényérték, 1/4 fényértékenként), felfelé billentve az időzített felvétel (2 és 10 mp) beállítását teszi lehetővé. Ezeket a beállításokat a Review/Set gombbal lehet jóváhagyni. A gomb az elkészült felvételek gyors ellenőrzésére is szolgál. A gomb megnyomása után az legutoljára elkészített kép néhány másodpercre megjelenik az LCD-n, majd eltűnik és a gép ismét felvételre kész. A gép nem felvétel prioritásos, de legalább ez a funkció segít az utolsó kép gyors ellenőrzésében.

Panasonic Lumix DMC-LC40
Panasonic Lumix DMC-LC40
Jól áttekinthető kezelőfelület; a kártyanyílás kicsit szokatlan helyen van Mint kategóriatársain, az LC-40-es keresője is diopriaállításos


Az LCD monitor alatt található a kártyanyílás lenyitható ajtaja. Kicsit furcsa hely a kártyának, de kifogásunk nem lehet ellene. A fényképezőgép SecureDigital / MultiMedia kártyára menti a képeket. A géphez elméletileg 16 MB-os kártyával van csomagolva, a nálunk járt gépben azonban csak egy 8 MB-os kártya volt. Szerencsére a gépben használható volt a 32 MB-os Sandisk Multumedia kártya is, bár sajnos bosszúsággal kell számolnia annak, aki ilyenre vetemedik.

A kártyanyílás mellett látható apró lyukak alatt a gép hanszórója rejtőzködik. Ez a videók visszajátszásánál kap szerepet. A gép fogását segíti a markolatnál kialakított kiemelkedés.

A fényképezőgép markolat felöli oldalán a szokásostól eltérően csak a vállszíj rögzítési pontjait találjuk. A másik oldalra tették a csatlakozósort, ami egy nagyon egyszerű, de annál jobban kivitelezett ajtó mögött húzódik meg. A gép természetesen USB kábellel csatlakoztatható a számítógéphez. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a fényképezőgép szoftverét nem kellett külön telepíteni, mert a Windows USB Mass Storage-ként ismerte fel a fényképezőgépet, illetve a benne lévő memóriakártyát. Így a kártya külső meghajtóként szerepelt, amiről bármely program segítésével lementhetők a képek. A letöltés sebessége kellemes, elfogadható, gyakorlatilag csak az USB korlátaiba ütközik az ember.

Panasonic Lumix DMC-LC40
Panasonic Lumix DMC-LC40
A vaku a retesz elhúzásakor felnyílik A csatlakozók egy egyszerű, de annál praktikusabb ajtó mögött vannak.


A fényképezőgépen természetesen van A/V kimenet, amin keresztül TV-re köthető. A fényképezőgép által kiadott videójel NTSC vagy PAL lehet. Ezt visszajátszás módban A SETUP menüben lehet beállítani. Az ajtó alatti harmadik csatlakozó a hálózati adapter csatlakozója. A géphez jár egy hálózati adapter, amit csatlakoztatva a fényképezőgép szolgál töltőként és tölti a benne lévő akkumulátort.

A fényképezőgép akkumulátorát a gép alján lévő ajtó mögé rejtették. Az 1400 mAh-ás 7,2V-os akkumulátor igen hasonló a Canon BP-511-es illetve a Nikon EN-L1-es akkumulátorhoz, mérete azonban egy hajszálnyit, csatlakozósora pedig teljesen eltér azokétól. Nagyon szimpatikus, hogy a gépben lévő akkumulátort nem csak az akkunyílás fedele tartja bent, hanem egy erre a célra kialakított karom is. Ez egy apróság, de mindenképpen nagyon lényeges. Sajnos nem minden gyártó gondol arra, hogy az akku könnyen kicsúszhat, mikor a felhasználó kinyitja a nyílás ajtaját.

Panasonic Lumix DMC-LC40
Panasonic Lumix DMC-LC40
Az akkunyílás ajtaja megszokott, az állványmenet rossz helyen van Szokatlan a lefelé nyíló kártyanyílásajtó


A gép talpán lévő állványrögzítő menet pozícionálása szokás szerint nem túl szerencsés.

  • az állványra tett gépben nem lehet akkutcserélni
  • nincs az optika tengelye alatt, így a panorámakészítésnél igényel több odafigyelést
  • stabilitás szempontjából a szélre tett menet nem szerencsés

Összességében kialakítását tekintve a Panasonic DMC-LC40-es fényképezőgép egy átgondolt, masszív, jól kezelhető fényképezőgép. Jól észrevehető rajta, hogy gyártója nagy gyakorlattal rendelkezik az apró mobil eszközök kezelőfelületének kialakításában. A masszív váz egyfajta biztonságérzetet ad.