Kipróbáltuk: Panasonic DMC-LC40 teszt

0

Méréseink szerint...

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a DMC-LC40-nél mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
Felvétel állásban 4,3 Az első kép exponálásáig
Visszajátszás állásban 5,2 Az első kép megjelenéséig (legjobb JPEG kép)
Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 4,3 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 3,9 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
Felvétel állásból 1,7
Visszajátszás állásból 0,8
Késés exponáláskor
Élességállítással, fényméréssel 0,9 Élességállítás
Félig lenyomott állásban 0,05 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Zoom mozgatás
Nagylátószögből tele állásba 2,9

A táblázatban nem szerepel, de meg kell említeni, hogy a fényképezőgép a különböző memóriakártyák használatakor nagyon elérő sebességgel működik. A géphez mellékelt 8 MB-os kártyán a sebessége elfogadható volt, az általunk használt 32 MB-os Sandisk MultiMedia kártyával azonban teljesen használhatatlan. A kártyára ugyan szépen elmentette az adatokat, csak éppen a sebességgel volt komoly gond. Egy jó minőségű 4 megapixeles kép elmentése 20-25 mp-be is beletellett.

Áramellátás
A gép áramellátásáról egy 7,4V-os 1400 mAh-ás lítium ion akkumulátor gondoskodik. Érdekes módon a fényképezőgép LCD monitorát nem sikerült kikapcsolni. Így a gépet nem igazán lehet extra takarékosra fogni (illetve ha lehet, akkor nem egyértelmű). Ennek ellenére a gép fogyasztásával nincs gond. Az akkumulátor folyamatosan és jól dolgozott. A merülésre időben figyelmeztetett és még az első jelzés után is bőven lehetett használni. Úgy tűnik, hogy a fogyasztásban és áramellátásban a Panasonic megfelel a kategóriával szemben támasztott elvárásoknak. A szokásos tesztet ugyan megúszta, de a hétköznapi használat alapján helytállónak tűnik a specifikáció állítása, miszerint egy feltöltéssel kb. 300 kép készíthető.