Kipróbáltuk: Panasonic DMC-LC40 teszt

0

Képminőség

A fényképezőgép megérkezése előtt kicsit bizonytalan voltam. Láttam már a géppel készült felvételeket és féltem, hogy a gép megbukik a próbáinkon. Jelentem, a DMC-LC40 átment. Ha képminőség terén nem is a legjobb osztályzattal, de átment. A készített képek minősége nagyon vegyes. Sokszor a képek viszonylag szépek, máskor, főleg ha a képen emberek is vannak, akkor egyes szinek úgy jelennek meg, mintha a színátmenetek ábrázolásához nem lett volna elég szín. Így a részletek elvesznek. Kellően mennyiségű kép átnézése után azonban megállapítható volt, hogy a CCD remek képeket rögzít, a képminőség az utólagos feldolgozásnál romlik. Érdekes volt, hogy az éles részek általában rendben vannak, míg az életlenek nagyon szemcsések. Olyan, mintha az utólagos elektronikus élesítés azokat is megpróbálta volna kiélesíteni. Miután a képkeménységet alacsonyra állítottam, a túlkeményítésből eredő hatás csökkent, és a bőrfelületek is elviselhetőbbek lettek. Kicsit furcsa, hogy normál képkeménységnél ezt produkálja, de a keménység csökkentése jó megoldásnak tűnik. A színtelítettség csökkentése szintén javít a helyzeten egy kicsit, de sajnos a képek is fakóbbak lesznek egy kicsit, ezért ennek bekapcsolását általában nem javaslom.

Panasonic Lumix DMC-LC40
Panasonic Lumix DMC-LC40


A jobban sikerült képekből igazán úgy lehet szebbet csinálni, hogy felbontásukat lekonvertáljuk. A legtöbb 4 megapixeles felvétel 3 megapixelesre konvertálva már szebben mutat, egyes témáknál azonban érdemes 2 megapixelesre konvertálni a képeket. Ilyenkor a furcsa szemcsézettség és a “színhiány” nem észrevehető, és a kép egész korrekt lesz. Ezzel csak az a probléma, hogy kár azért egy 4 megapixeles gépet megvenni, hogy a végén 2-3 megapixeles végeredményt kapjunk. Pláne, hogy ennek eléréséhez még dolgozni is kell.

A képek színei egyébként közepesek. Nem rosszak, de nem is tökéletesek. A vakus felvételeken a bőrszín még a lágy képeken is fakó egy kicsit. Ezen Photoshoppal érdemes segíteni. A kültéri felvételeknél a színek elfogadhatók, itt inkább izlés kérdése, hogy ki milyen színtelítettséget lát inkább szívesen.

Az optika a várakozásoknak megfelelően kiválóan teljesített. Nagylátószögnél torzít ugyan egy kicsit (mint ez a fajta optika minden modellben), de telénél tökéletes. A színszórás a széleken létező dolog, de messze az elviselhető szint alatt marad.

Érdekes funkció, hogy a fényképezőgép minden felbontásnál képes TIFF képek mentésére. Ez jó dolog, csak kár, hogy a kép minősége nem a JPEG tömörítés miatt romlik, hanem az előtte végzett képfeldolgozás alatt. Így a TIFF képek mentése csak időrablásnak jó.