Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G5 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Bár a kontraszt alapú élességállításról kicsit rossz emlékeink lehetnek a kompakt gépekből, az elmúlt évekből már megtanulhattuk, hogy a Panasonicnál máshogy kell tekintenünk erre az autofókusz módra. Először is itt az elődben 60-ról 120 fps-esre nőtt kiolvasási sebesség, vagyis a villámgyors (bocsánat, „fénysebességű”) Light Speed AF, mely mellé nagyszerű pontosság társul.

Elődeihez hasonlóan ez a gép is felveszi a versenyt sebességben a tükörreflexes gépek papíron gyorsabb fókuszrendszereivel. A mellékelt 14-42mm-es kittobjektívvel ez a gyakorlatban 0,2 mp körüli élességállítási időket jelenthet, fejlettebb objektívvel (pl. 14-140mm) pedig akár a 0,1 mp-et is elérheti.

Az AF módok a gyorsmenüből választhatók, és a következők lehetnek:

  • Arcfelismerés: a rendszer legfeljebb 15 emberi arcot érzékel a képen, és ezek alapján állít élességet. Hat ismertebb arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel a gép. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt annak méretét is.
  • Mozgáskövető: az expo gombot félig lenyomva rögzíthetjük a fókusz egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés elveszti, de az élőképre visszatérve újból felismeri.
  • 23-mezős: A fényképezőgép 23 AF-mezőt használ. E módban automatikusan választ közülük egyet, vagy akár többet, többnyire egy kontrasztos témán. A le iránygombbal 9 mezőcsoport közül is választhatunk.
  • AF pont kijelölése és mozgatása
  • 1 pontos: a bal nyílgombbal elérhető képernyőn tetszőlegesen beállíthatjuk a kívánt AF-pontot. A pont (mező) nagyságát 4 lépésben szabályozhatjuk a hátsó vezérlőtárcsával, így a legkisebb méretű pontot választva 103×76, a legnagyobbat beállítva pedig 58×31 fókuszpont áll rendelkezésre a teljes képmezőben. Beállításuk az iránygombbal, vagy érintéssel lehetséges.
  • Hajszálpontos: az AF-pont pixelpontos beállításának lehetősége. A kívánt AF pont a képmezőn bárhol kijelölhető, akár gombokkal, akár a sokkal egyszerűbb érintéssel. A Pinpoint szolgáltatásnak köszönhetően a kiválasztott környezetét ki is nagyíthatjuk, hogy a kép bármely hajszálpontos részletére ráirányítsuk az AF rendszer figyelmét.

Az AF működési módjai szintén a gyorsmenüben érhetők el legegyszerűbben. A megszokott egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) mód mellett egy új beállítást is kapunk, az ún. AFF-et (AF Flexible). A „flexibilis” mód egyszeri (AFS) beállításként viselkedik, tehát az exponáló gomb félig lenyomásakor rögzül a kívánt témán. Abban az esetben viszont, ha a téma váratlanul elmozdul a rendszer azonnal átvált folyamatos élességállításra (AFC) és korrigálja a beállítást.

A G3-on nem volt fókusz rögzítés gomb, itt viszont újra megjelenik az AF/AE-LOCK, mely nem csak az élességállítás, de az expozíció rögzítésére is beprogramozható. Az automata élességállítást a G5-ben kissé eldugott (felvétel menü helyett a beállításokhoz került) Gyors AF (Q-AF) szolgáltatással is felpörgethetjük, mely folyamatos élességállítást jelent de csak abban az esetben ha a fényképezőgép nyugalmi állapotban van. Újdonságnak számít a szemérzékelővel indítható élességállítás is, amennyiben engedélyeztük a menüben.

A fent említett fókuszmenüben nem csak az AF működési módok, de a kézi élességállítás (MF) is bekapcsolható. Ilyenkor a képmező alsó részén egy hozzávetőleges távolságskálát kapunk, melyen a pontos távolság nem állapítható meg, de a kézi fókusz pozíciója igen. A pontosabb beállítás érdekében a kép 5x-ös nagyítása jelenik meg a kijelzőn, melyet a skála melletti érintőikonnal 10x-esre növelhetünk, vagy csak a képközépen megjelenő 2x-es nagyításra csökkenthetünk. A nagyított képkivágást szabadon görgethető a navigációs gombokkal vagy az érintőképernyővel.

Nagy segítségünkre lehet az élesség beállításában az AF+MF funkció. Ilyenkor a gép automatikusan állít élességet, de az objektív élességállító gyűrűjét (vagy gombját) megmozdítva szabadon finomítható, felülbírálható az eredmény.

A DMC-GF5 fénymérési rendszere semmiben sem különbözik elődjétől. Most is 0-18 Fé tartományon belül működik, és ugyanazokat az üzemmódokat kínálja:

  • Multi: a teljes képmezőt alapul veszi a méréshez.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képen mér, de a középső terület elsőbbséget élvez.
  • Szpot: csak a kép egy pontján végez fénymérést.

Sorozat fényképezés

A sorozatmódjait a G3-tól örökölte az új modell, sebességben viszont egy lépéssel veri az elődöt. A gyártó által mért hivatalos értékek az alábbi táblázatban olvashatók.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Szupergyors sorozat (max. 4 megapixelen) 20 kép/mp JPEG: 40 kép
RAW: –
Gyors sorozat (teljes felbontásban) 6 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontásban) 3,7 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép
Lassú sorozat (teljes felbontásban) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép

Amint látható, maradt a 20 kép/mp-es szupergyors sorozat (SH mód), melyre ismét 4 megapixelen képes a készülék, 40 JPEG fotót készítve. Eközben elektronikus zárat használ a gép és le kell mondanunk a folyamatos élőképről is. Valódi zárcsattogtató sorozatot H-módban kínál a G5, mely az elődnél gyorsabb 6 kép/mp-es sebességet hoz a memóriakártya beteltéig. Ez azonban csak elméletben igaz, mivel az általunk elérhető leggyorsabb UHS-I memóriakártyával csak 23-25 képig tartotta ezt a sebességet, azután lassult. Ennél a sorozatnál sincs élőkép, de a következő, M-módban már kapunk. A sebesség itt is nőtt valamelyest, 3,7 kép/mp-re. a készíthető képek számának itt is a memóriakártya szabhat gátat, de tesztünk alatt 38-40 kép után akadozni kezdett a sorozatlövés. Végül a leglassabb (S) mód azonos a G3-ban megismert ugyanilyen nevűvel.

Az expozíció sorozat szintén a korábbi modell öröksége. 3, 5 vagy 7 kép hosszúságú lehet, +/-3 Fé tartományon belül. A lépésközöket 1/3, 2/3 és 1 Fé-re állíthatjuk. Lehetőségünk lesz beállítani, hogy egyképes, vagy folyamatos „sorozatot” szeretnénk.

A WB beállítások alatt fehéregyensúly sorozat is választható, mely mindenképpen 3 fotó hosszúságú. Egy mátrixon állíthatjuk be a lépésközt (1-3 színérték) és, hogy a lépések mely színek irányába terjedjenek. Itt sárga-kék, vagy zöld-bíbor beállítási lehetőséget kapunk.

A sorozat módok – beleértve az expozíciós sorozatot is – legkönnyebben a le iránnyal, vagy a gyorsmenüben érhetők el. Köztük találjuk az önkioldó beállításának lehetőségét is. A szokásos 2 és 10 mp-es késleltetés mellett 3×10 mp-es önkioldó sorozat is választható.

Videó, mozgóképrögzítés

A Panasonic szakított az AVCHD-vel és az MJPEG-gel is. Helyettük gyorsabb képfrissítésű AVCHD 2.0-át és MP4-et kapunk mozgókép formátumként. Mindkét esetben 1920 x 1080 pixeles Full HD felbontásig merészkedhetünk. Igen, MP4-ben is.

A megújult AVCHD Progressive mód ekkora felbontás mellett 50 kocka/mp-es képfrissítési sebességet, és 28 Mb/mp-es adatmennyiséget kínál. Ennek köszönhetően a legnagyobb felbontású videóink mérete is növekszik. Míg az elődben 1 percnyi anyag kb. 130 MByte volt, itt majdnem a duplája. A videók minősége viszont kiváló és a Dolby stereo hangra sem lehet panasz. Persze ha valaki spórolni akar a tárhellyel 50i és 25p frissítésű, 17 Mb/mp-es Full HD videókat is választhat, vagy lejjebb veheti a felbontást 1280 x 720 pixelre (50 kocka/mp mellett).

MP4-ben csak a felbontást változtathatjuk, Full HD mellett 720 sorosra, vagy VGA-ra. A képfrissítés mindig 25 kocka/mp. Egy snitt hossza bármely felbontást, vagy formátumot választva is 30 percben maximált.

A gépen nincs külön mozgókép mód, így a tetején lévő videó gombbal bármilyen üzemmódban elindítható a felvétel. Kapunk viszont egy külön Mozgókép menüt, ahol számos a fotó módban használt szolgáltatás is elérhető. Beállíthatjuk például bármelyik autofókusz üzemmódot (az új AFF-et is), az intelligens felbontás és intelligens dinamika lehetőségeket, sőt megkapjuk az összes Fotóstílust is. Ezek segítségével ugyanolyan szabadon állítható a videók feldolgozása, mint a fényképeké. Ha valaki egyedi effektusokat szeretne a főtárcsa Kreatív effektusaira kell tekernie, melyek mindegyike választható. Készíthetünk például HDR, keresztbe hívott, lágyított vagy akár makett hatású videót is, bár az utóbbi esetében használhatatlanul lelassul a felvétel.

A fent említett menüben szélzajcsökkentést is bekapcsolhatunk, melynél most elmarad a 3 fokozat. Van viszont mikrofon jelszint kijelzés és négy lépéses bemeneti jelszint erősítés is. A G5-ben is elérhető az úgynevezett Vibráció csökkentés, mely 1/50-1/120 mp záridő között állítható.

Felvétel közben az autofókusz mellett szabadon használható a kézi élességállítás is, ilyenkor azonban nincs képnagyítási lehetőség, csupán egy egyszerű kókuszskála. A gép a fénymérést és a zoomállítást is érzékeli. Az expozíciós beállítások közül a rekeszérték akár a felvétel alatt is változtatható, a záridőt pedig előtte állíthatjuk be egy tetszőleges fix értékre.

Ha nem elég az objektív zoomja, a menüben 2x és 4x-es digitális zoom, illetve 2x-es kiterjesztett telekonverter (képkivágás) is beállítható.

Videózás alatt lehetőségünk lesz 2 megapixeles állóképek készítésére az exponáló gomb lenyomásával, de csak AVCHD módban. Az elkészült videók lejátszáskor feldarabolhatók, és bármely kockájuk 2 megapixeles állóképként kimenthető.