Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G5 teszt

0

Különlegességek

Elektronikus zár

A MILC gépek kapcsán megszokhattuk, hogy hangos tükörcsapódást elfelejthetjük, de ezek a készülékek többnyire hagyományos, mechanikus zárszerkezetet is használnak. A kiiktatott tükörhang a tükörreflexes gépekhez képest jóval csendesebb expozíciót tesz lehetővé, de korántsem hangtalant. A Panasonic DMC-G5 teljesen hangtalan üzemmódban is használható, mivel a gyártó egy külön bekapcsolható elektronikus zárat is a gépbe „pakolt”. Ilyen esetben azonban az érzékenységet csak ISO1600-ig emelhetjük.

Ha mégis szeretnénk hangot, visszakapcsolhatjuk a mechanikus zárat, vagy két fokozatú virtuális zárhangot is beállíthatunk, mint a kompakt gépekben.

HDR mód

A G5 elődeiben számos mód állt rendelkezésre a képek kontrasztátfogásának növelésére, de ezek minden esetben szoftveres/hardveres, és ami a legfontosabb, egy képen végrehajtott módosítások voltak. A kontrasztátfogás növelésének klasszikus módszere a többképes HDR, melynél különböző expozíciós értékekkel készült képeket egyesítünk (vagy egyesít a gép), így hozva létre egy látszólag nagyobb dinamikájú fotót.

Tesztalanyunk új HDR szolgáltatása 3 felvételt készít gyors egymásutánban, majd ezeket egy képen ötvözi, így kevesebb a kiéget és bebukott terület a fényképeken. A végeredmény meggyőző, ráadásul a régi módszerekről (Intelligens dinamikus mód, High Dynamic vagy HDR effektus) sem kell lemondanunk, ha valami hasonlót szeretnénk. Hátránya viszont, hogy nincs expozíciós lépésköz állítási lehetőségünk, csak ki- és bekapcsolhatjuk a HDR módot.

HDR mód kikapcsolva

HDR mód bekapcsolva

Kreatív vezérlés

Kreatív vezérlés beállításai

Az üzemmód tárcsa Kreatív vezérlés beállítása alatt 14, többségében új képfeldolgozási effektust kapunk. Főleg azok számára ajánlott, akik nem akarnak utólag egy képszerkesztőben bíbelődni fotójukkal, de szeretnének különleges effektusokat a képre. Itt csak egy mozdulat és máris a fotóhoz adhatjuk a nagy dinamikaátfogás emulációját, miniatűr (döntött fókuszsík) hatást, lágy szűrő effektust, vagy a népszerű keresztbehívott fotó hangulatát.

Jelenetsegéd

Témamódok

Ezen a néven fut az üzemmód tárcsa másik automatikus képmanipuláló szolgáltatása, mely lényegében a témamód programmal egyenlő. Összesen 23 hangzatos – de nem mindig magyaros – nevű témamód választható ki, rövid magyarázattal és szép képekkel illusztrálva. Többségük a fenti kreatív módokon és képfeldolgozási beállításokon alapul.

A beállítható jelenetek (témamódok) a következők: Tiszta portré, Selymes bőr, Háttérvilágosság lágyítása, Háttérfényben tiszta, Relaxáló tónus, Édes gyermekarc, Kiemelt jelenet, Élénk kék ég, Romantikus naplemente, Élénk naplemente, Csillogó víz, Tiszta éjszakai táj, Hideg éjszakai ég, Melegen ragyogó éjszakai táj, Művészi éjszakai táj, Csillogó világítás, Tiszta éjszakai portré, Virágról készült lágy kép, Étvágygerjesztő étel, Ellenállhatatlan desszert, Mozgás kimerevítése, Éles sportesemény felvétel, Monokróm.