Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G5 teszt

0

Kezelőszervek

Az egyik legfontosabb változás az új kezelőszerv, egy funkciókar, mely az exponáló gomb mögött kapott helyet. A menüben beállíthatjuk működési módját is, például a Power Zoom objektívek zoomjának vezérlését, vagy az expozíció állítását. Egyéb esetben a menüoldalak közötti gyors és kényelmes lépegetésre is használható, a képek lejátszásakor pedig részletnagyításukat végezhetjük vele, mely szintén sokkal egyszerűbb, mint azelőtt. Tényleg jó ötlet volt a gyártó részéről ez a plusz kar.

Szintén nem elvetendő ötlet a funkciógombok számának növelése, hiszen néhány programozható gomb mindig jól jön. A korábbi kettő helyett most három áll majd rendelkezésünkre, és az érintőképernyő jobb alsó sarkában is kapunk még kettőt. Mind az öt gomb a korábbinál több, összesen 31-32* funkcióra programozható. (*nem érhető el mindnél a lejátszás beállítása).

Fent

(1) Objektív leoldó gomb: valójában nem fent, hanem a gép elején találjuk, és nyomva tartva egy enyhe csavarással lecsatolhatjuk az optikát. Az objektív csatlakoztatásához nincs szükség a gombra.
(2) Vakunyitó gomb: előre tolva felpattan a beépített vaku. Ez egyben bekapcsolt állapota is.
(3) Üzemmód választó tárcsa: A fontosabb automatikus és manuális üzemmódok, valamint egyedi beállítások, kreatív- és témamódok találhatók itt:
– P: program automatika mód. Az expozíciós alapbeállításokat (rekesz és záridő) kivéve minden más beállítható. A hátsó vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így felülbírálva a gép által adott expozíciós értékeket.
– A: rekesz előválasztás mód, melynél szabadon megválaszthatjuk a rekeszértéket (persze azért az objektív némi gátat szab a beállítható értéknek). A fényképezőgép ezután maga állítja a záridőt.
– S: záridő előválasztás mód. Ebben az esetben a záridőt befolyásolhatjuk (60-1/4000 mp között), a gép pedig a rekeszértékért felel.
– M: manuális mód. A gép által kínált összes beállítást elvégezhetjük, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a hátsó vezérlőtárcsát kell benyomnunk, majd elforgatnunk. Az üzemmód az úgynevezett B (bulb) módot is engedélyezi, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig – de legfeljebb 2 percig – tart az expozíció.
– C1-C2: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbihoz hasonlóan 4 mentési helyet kapunk (C1-C2 (1-3)), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, és elmenthetjük őket.

– SCN: nem csak külsejében, de választható beállításaiban is megújult a témamód menü. 23 egyedi téma közül választhatunk, melyek szorosan igazodnak a következőkben részletezett, kreatív effektusokhoz. Az új témamódokat a Különlegességek fejezetben részletezzük.
– Kreatív vezérlés mód: A G3 öt kreatív effektusa helyett itt 14-et próbálhatunk ki, melyek az alábbiak: Kifejező, Retro, High key, Alulexponálás, Szépia, Dinamikus monokróm, Hatásos művészet, High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Csillagszűrő, Szín egy pontban. A gép ezen felül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Fotóstílusok).
(4) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát az ON állás melletti zöld led jelzi.
(5) iA gomb: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. Aktiválva a gomb kéken világít, újra lenyomva kikapcsol. Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően.
A menüben Intelligens Auto (iA), valamint Intelligens Auto Plus (iA+) üzemmódok közül választhatunk.
iA módban a hátsó vezérlőtárcsát lenyomva egy skálát kapunk, mely a mélységélességet (valójában a rekeszértéket) befolyásolva mosott vagy éles hátteret állít. iA+ módban szintén a hátsó tárcsát használva a képvilágosságot (záridőt) és a színezetet (fehéregyensúlyt) is szabályozhatjuk.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Használatban van továbbá az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

(6)Videó gomb: az elődben még a gép hátulján volt, most a tetejére került a mozgókép felvételt indító és leállító gomb.
(7)Funkciókar: a bevezetőben mád részletezett, kétirányú gomb a Power Zoom objektívek zoom állítására, az expozíció beállítására, a menüben való navigációja, és képnagyításra használható.
(8) Exponáló gomb: a fényképek expozíciójának elindítására szolgál. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Lejátszás módban elég félig lenyomnunk és azonnal visszatérhetünk vele felvételi üzemmódba.

Hátul

(1) LVF/LCD/Fn3 gomb: az LVF kereső és a hátsó LCD között válthatunk vele, de ugyanerre szolgál a szemérzékelő is. Ezt aktiválva a gombot Fn3 funkciógombként is használhatjuk, hozzárendelve egyet a 32 lehetséges opció közül.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(3) Q-MENU: A fontosabb beállításokat kínáló gyorsmenü aktiválható ezzel a gombbal, melyek lehetnek a gyártó által kínált opciók, de magunk által összeválogatottak is.
(4) AF/AE LOCK/Fn1: alapvető feladata az autofókusz és/vagy az expozíciós értékek rögzítése, attól függően melyiket engedélyeztük a menüben.
Beállítható Fn1 gombként is, és hozzárendelhetünk egy funkciót a lehetséges 32-ből.
(5) Hátsó vezérlőtárcsa: különböző opciók értékeinek megváltoztatására, de elsősorban a rekesz és/vagy záridő beállítására szolgál. A két fő funkció között (M módban) a tárcsa lenyomásával válthatunk. Egyéb üzemmódokban az expozíció kompenzációt érhetjük el vele, mely +/-5 fényérték tartományban szabályozható, 1/3 Fé lépésközökkel.
A menükben a különböző értékek között lépkedhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható, de ugyanerre szolgál az új funkciókar is. A nagyítás a képernyőn megjelenő érintőikonokkal is elérhető.
(6) Lejátszás gomb: az SD kártyán, vagy a belső memóriában tárolt képek és videók visszajátszása indítható a gombbal. Újból lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba.

(7) DISP gomb: Az LCD-n felvételkor és lejátszáskor megjelenő adatok lapozására vagy kikapcsolására szolgál. A G5-ben ismét visszatért a kikapcsolható LCD, melyet ezzel a gombbal tehetünk meg.
(8) Navigációs gomb: a korábbi különálló gombok helyett most egy nagy négyirányút kapunk, hasonló opciókkal mint az elődben. Elsősorban a menüpontok közti navigációra és értékbeállításra használható.
Felvétel módban a gomb négy iránya külön funkciókkal bír, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása: Auto, Intelligens ISO, ISO160-12800. A jobb (WB) gomb után használva a kézi fehéregyensúly beállítást végzi.
– bal: AF módok – Arcfelismerés, Mozgáskövető, 23 mezős (auto), 1 mezős, Hajszálpontos (a kijelző bármely pontján). A le iránygombot használva elvégezhető az AF-terület beállítása is (kivéve mozgáskövető módban).
– jobb: fehéregyensúly beállítás: Auto, Napsütés, Felhős, Árnyékos, Izzólámpa, Vakufény, Saját1-2, Egyedi színhőmérséklet (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk).
– le: kioldási módok – Egy kép, Sorozatok (4-féle), Expozíció sorozat, Önkioldó módok. A bal gomb után lenyomva (1-pontos AF módban) szabadon kiválasztható a kívánt AF-mező. A jobb gomb után a fehéregyensúly finomhangolása a feladata.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között, a fel gombbal pedig a videolejátszás indítható. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható, de ehhez igénybe vehetjük az érintőképernyőt is.
(9) MENU/SET: a menü be-, és kikapcsolására szolgál, valamint egy beállított értéket is elfogadhatunk vele.
(10) Törlés/Vissza/Fn2 gomb: Alapvetően az éppen visszajátszott kép vagy videó törlésére használható, bár ugyanerre az érintőképernyőn is kapunk egy gombot.
Hasonló érintőgombot kapunk a menüoldalakról való visszalépéshez, de aki nem szereti folyton az érintőképernyőt használni, ezzel a gombbal is visszaléphet.
A fent ismertetett Fn1 és F3 gombokhoz hasonlóan programozható kezelőszervként is használhatjuk, melyhez 31 funkció rendelhető (a Lejátszás bekapcsolását kivéve).