Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH2 teszt

0

Mért értékek

A DMC-GH2 sebességadatai közül az autofókusz teljesítmény kívánkozik az élre. Ahogy az élességállítás részben említettem, az AF meghajtás 60 fps-ét 120-ra emelték, mely valóban javulást jelent a sebességben is. A dolog pikantériája az, hogy korábban sem volt szégyenkeznivalója a gépnek, hiszen az előző modellek a világ leggyorsabb kontraszt-alapú élességállítását kínálták. Ez a típus viszont a gyártó szerint a világ leggyorsabb élességállítását kínálja. Korábban azt írtuk, hogy „érzetre megközelíti a DSLR-ek AF teljesítményét”? Ezt most arra módosítanám, hogy érzetre gyorsabb mint a DSLR-ek automata élességállítása, és itt nem a régebbi mikromotoros objektívekre, hanem a legújabb ultrahangos rendszerekre gondolok. Gyorsabb és egyben halkabb is.

Az általunk használt 14-42mm-es objektívvel normál megvilágításnál kb. 0,2 mp alatt beállt a fókusz, akár nagylátószögnél, akár tele állásban. Jó fényviszonyok között ezt a sebességet mindig hozta a gép, nem is mértünk lassabbat. Sötétben egy picivel volt csak komótosabb. A 0,3-0,4 mp-es AF idő nagylátószögnél kitűnő eredmény, és tele állásban sem volt számottevő lassulás.

A GH2-nek mindehhez kontrasztos témát kell találnia, a koromsötét nem zavarja, hiszen 3-4 méterig használható autofókusz segédfénnyel is rendelkezik. Ha viszont nem elég kontrasztos a fókuszpont alá eső tárgy, hiába a villámgyors AF, a gép nem tud élességet állítani.

Az AF villámgyors, a zárkésleltetés viszont kicsit sok. Kézi élességállításnál 0,17 mp-et késik az expozíció a kioldó gomb lenyomását követően.

Egyéb működési teljesítményét tekintve nagyjából ugyanazokat az értékeket kaptuk, mint az szintén idei, de pár hónappal korábban megjelent G2-nél. Ilyen például a memóriakártyára írás ideje, mely jó átlagos, de ezúttal sem tudott túllépni a 8 MB/mp-en.

A bekapcsolást követően fél másodpercen belül üzemkész, és további 2 tized mp múlva az első expó is elkattan. Két felvétel között, jobb esetben 0,37 mp-et kell várnunk, de a puffer hamar betelik, így a gép változó sebességet produkál és átlagban 0,6 mp-enként ismétli a képeket. Ha vakuval dolgozunk akkor persze ennél többet kell várnunk, jobbára 3 mp-et, rosszabb esetben 6-ot.

A kész képeket megtekinteni vágyó fotós 0,2 mp-en belül juthat lejátszás módba, és ugyanennyi ideig tart két fotó közötti váltás is. A videók váltása valamivel lassabb. A lapozó gombokat folyamatosan nyomva, gyorsabban is átfuthatjuk a tárolt fájlokat. Ez esetben 5,5 kép/mp- a sebesség, éppen annyi mint a G2-nél.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő
0,7 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 0,5 mp
Felvételbõl lejátszásba kapcsolás ideje 0,2 mp
LCD kijelzõ, LVF keresõ lefedettsége ~100%
Képváltás sebessége lejátszáskor ~0,2 mp
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 5,5 kép/mp
nagylátószög tele
Fókuszálás ideje Lumix G 14-42mm
(zárójelben: AF segédfénnyel)
0,2 mp
(0,3-0,4 mp)
0,2 mp
(0,3-0,5 mp)
Zárkésleltetési idõ 0,17 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) legjobb: 0,37 mp; átlag: 0,6 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 3 mp (max 6 mp)
Vaku távolsága optikai tengelytől 8 cm

 

 

Panasonic Class10 SDHC SanDisk Extreme Class10 SDHC
Kártyára írás sebessége (RAW, 16 Mpx) 7,7 MB/mp 7,8 MB/mp
fine standard
JPEG kép minősége 99% 95%