Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH2 teszt

0

Különlegességek

Film módok

Ezeket a beállításokat az eddigi G-modellekben is megtalálhattuk. Lényegében különböző képfeldolgozási beállításokról van szó, melyek egy-egy felvételi szituációhoz köthetők. Ilyen az élénk színeket adó Vibrant, vagy ennek ellentéte a Natural mód.

A GH2-vel kapcsolatban újdonság, hogy a Film módok mozgókép felvételnél is használhatók, illetve egy új üzemmód is helyet kapott Cinema néven, mely visszafogottabb kontraszttal, mozis színvilággal egészíti ki a többieket.

Ha az előre definiált gyári beállítások kevésnek bizonyulnak, sajátokat is készíthetünk és menthetünk. Ehhez három mentési hely áll rendelkezésünkre, a képfeldolgozási értékeke pedig a következő fejezetben bemutatott beállításokkal szabályozhatók.

A Multi Film módban a fentiek közül három színsémát választhatunk, a gép pedig sorozatban mindhárom beállítással elkészít egy képet.

Képfeldolgozási beállítások

Az összes Film módon belül megtaláljuk az alap képfeldolgozási beállításokat, melyekkel a kontraszt, képélesség, színtelítettség és a zajszűrés szabályozható, +/-2 lépésben. A zajszűrésről az előző oldalon már volt szó, a másik három opciót pedig az összes színes módban kiválaszthatjuk. Fekete-fehér üzemmódokban a színtelítettség lehetőség nem aktív.

Szín(telítettség)

My Color

Az üzemmód választó tárcsa külön beállítása, mely az előbbieknél jóval erősebb, a kép színvilágát komolyan befolyásoló effektusokat kínál. Összesen nyolc effekt választható, melyek erősségét nem befolyásolhatjuk, kivéve az utolsó, Egyéni módét, ahol a színezet, világosság, és telítettség értéke változtatható.

Háttér elmosás

Ez a beállítás a témamódok közül választható ki (SCN) és már a DMC-G2-ben is találkoztunk vele. Itt is ugyanazt kapjuk. A készülék egy képet készít a lehető legtágabb rekesszel, így biztosítva a minél lágyabb háttérelmosást. Semmilyen szoftveres trükköt nem kapunk tehát, mint más gépek esetén, ahol több kép egyesítésével hozza létre a feldolgozórendszer a mosott háttér hatást. Ezúttal annyi a beállítási lehetőségünk, hogy kiválasztjuk a fókuszpontot, a többi a gépre bízható. Fejlődés viszont a G2-höz képest, hogy beleszólásunk lehet a fehéregyensúlyba és egyéb beállításokba is.

Az alábbi táblázatban bekapcsolt Háttérelmosás móddal készítettünk egy képet, mely automatikusan ISO400 érzékenységet és a lehető legtágabb rekeszt, esetünkben F5,5-öt, használt. Ezután elkészítettük ugyanazt a képet, ugyanarra a pontra fókuszálva. Az érzékenységet ISO400-ra, a rekeszt F5,6-ra állítottuk. A két kép között lényegi különbség nem fedezhető fel.

Intelligens expozíció

Szintén a korábbi gépekből átvett szolgáltatás, mely a Panasonic fejlettebb kompaktjaiban is elérhető. Ugyanazokat a beállításokat kapjuk, vagyis egy kikapcsolt állást és három erősségi fokozatot. Ha a képen túl nagy kontrasztkülönbséget kell ábrázolni, például egy árnyékos épület és az égbolt között, akkor mindenképpen érdemes bekapcsolnunk. A feldolgozórendszer ilyenkor világosít a sötét képrészeken. A kiégés közeli csúcsfényes területekre nincs hatással.

Intelligens expozíció

Intelligens felbontás

Ezt a szolgáltatást is láthattuk már a gyártó újabb, csúcskompaktjaiban és a G-sorozat frissebb modelljeiben. Kezdetben csak be- és kikapcsolni tudtuk, később három fokozatban szabályozható volt az erőssége is. A GH2-ben egy újabb fokozatot kapunk Extended (Kiterjesztett) néven, mely a legerősebb beállítási érték.

Az Intelligens felbontás lényegében szelektív élesítést jelent. Az éleket kiemeli a fényképezőgép, míg a homogén felületeket érintetlenül hagyja. A zaj többnyire épp a homogén részeken zavaró, és a képet élesítve egyszer szembetűnőbb. Ezzel a módszerrel úgy növelhető a szubjektív részletesség, hogy a zajszint állandó marad.