Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH2 teszt

0

Kezelőszervek

A kezelőszervek tekintetében a három különálló funkció gomb érdemel említést. Az elődökben is kaptunk programozható gombokat, de ezek száma a GH2-ben már a valódi profi modelleket idézi. A gombok mindegyikéhez másfél tucat saját funkció rendelhető, és ezen felül megszabható a hátsó tárcsa, az LVF/LCD, valamint az AF/AE-LOCK gomb működése is.

Fent

(1) Fókuszmód kapcsoló: háromállású kapcsoló, mely az egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) autofókusz, és a kézi élességállítás (MF) kiválasztására szolgál.
(2) Fókuszpont választó tárcsa: az előbbi kapcsoló fölött egy tárcsát találunk, mellyel négyféle fókusz terület mód állítható be: 1-mezős, 23-mezős automata, követő fókusz, arcfelismerő mód.
(3) Objektív leoldó gomb: A gép elejének bal oldalán lévő gombot nyomva tartva, majd az optikát enyhén elforgatva leoldható a vázról a csatlakoztatott objektív. Felcsatolásához nincs szükség a gombra.

(4) Vakunyitó gomb: e tológomb segítségével pattintható fel a mellette lévő beépített vaku, mely egyben annak bekapcsolt állapotát is jelenti. A villanó üzemmódjai a menüben vagy a gyorsmenüben választhatók.
(5) Üzemmód választó tárcsa: A fényképezőgép fontosabb állókép és videó módjai találhatók a tárcsán, melyek az alábbiak:
– iA: intelligens automatika, mely az elődben egy külön gombbal volt aktiválható. Minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. A fotós csak az expozíció korrekció segítségével szólhat bele az expozícióba. A menüben mindössze a képarány, képméret és minőség, valamint a a stabilizátor MODE1 és 2 állása változtatható. Ezen kívül színes és fekete fehér színmód, valamint normál és mozgáskövető AF állások használhatók.
Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően. Ez lehet portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, és közelkép állás.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Működik az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.
– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A hátul lévő vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így a gép által beállított expozíciós értékek felülbírálhatók. Ezen kívül expozíció korrekció is használható, mely +/-3 fényérték között állítható 1/3 lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. Az előbb említett vezérlőtárcsával a fotós szabja meg a használni kívánt rekeszt, mellyel befolyásolható a mélységélesség. A gép a fénymérés alapján ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszértéket a gépre csatlakoztatott objektív határozza meg. A kitben kapható 14-42mm-es objektívvel nagylátószögnél F3,5-22, tele állásban F5,6-22 értékek között változtatható. ‘A’ módban is használható az expozíció korrekció.

– S: záridő előválasztás mód. A gép használója ezúttal a záridőt szabályozhatja tetszése szerint, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően állítja be a rekeszértéket. Abban az esetben célszerű használnunk, ha a készülék által ajánlottnál rövidebb záridőt szeretnénk (pl. gyors mozgások kimerevítéséhez), vagy éppen hosszabbat (a mozgás érzetének visszaadásához a képen). A következő záridők állíthatók be: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000. Az expozíció korrekciót is használhatjuk.
– M: manuális mód. A fotós a gép által kínált összes beállítást maga végezheti, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a hátsó vezérlőtárcsát kell benyomnunk, majd elfordítanunk. E módban szabadabb a záridő beállítása, mivel B (bulb) módot is kapunk, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót.
– CUST: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbi típusokhoz hasonlóan 3 mentési helyet kapunk (C1-3), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, majd elmenthetjük őket. A készülék minden mentési helyen egy tucat beállítást képest tárolni, melyek a következők: AF/AE-rögzítés , Pre-AF, direkt fókuszterület, fókusz prioritás, fókusz indítás az exponáló gombra, AF segédfény, AF+MF funkció, kézi élességállítás segédképernyője, MF segítség, videó gomb, videó/fotó felvételi terület, maradék képek/videóhossz kijelzése.
– Manuális mozgókép mód: a videó menüben elérhetővé válik a videó felvételi üzemmód választás is, így P, A, S és M módok is használhatók mozgókép felvételnél, melyek akár a záridő és rekeszérték kiválasztását is lehetővé teszik. A videó menü többi beállítása bármely már felvételi üzemmódból elérhető.
– SCN: témamód menü: itt választhatók ki a módválasztó tárcsán nem szereplő, ritkább témamódok: Homályos háttér, Éjszakai portré, Éjszakai tájkép, Napnyugta, Party, Sport, Baba 1, Baba 2, Háziállat. A Baba 1-2 módokban beállítható 2 gyermek születési ideje, így pontos életkorukat a róluk készült képekre „nyomtatja” a készülék.
A DISPLAY gomb lenyomásával szöveges magyarázat jelenik meg az adott témaprogramról.
– Az üzemmód választó tárcsa további programhelyeit a fontosabb témamódok foglalják el, melyek voltaképpen egy-egy témacsoportot jelölnek, több módot magukban foglalva. A csoportok az alábbiak:

  • Közeli: virág, étel, kisméretű fotótémák, kreatív közeli
  • Tájkép: normál, természet, épületek, kreatív
  • Portré: normál, bőrtónus-lágy, kültér, beltér, kreatív

A „Kreatív” jelzésű módok nem teljesen automatikusak. Némi beleszólást engednek bizonyos beállításokba (pl. rekesz, vagy záridő), így elképzelésünk szerint alakítható a kép az adott témaprogramon belül (pl. Kreatív tájkép módban egy skálán szabályozható a záridő, így elmosható a csobogó víz mozgása).
– Saját szín mód: automata expozíciós mód, melynél különböző színbeállításokat használhatunk. Bármely iránygombbal vagy akár a vezérlőtárcsa lenyomásával kiválaszthatunk egy tetszőleges szín effektust, mely lehet Kifejező, Retro, Tiszta, Elegáns, Fekete-fehér, Dinamikus művészi, Sziluett, vagy Egyéni. Egyéni módban +/-5 lépésben állítható a kép színezete, világossága és színtelítettsége. A gép ezen kívül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Film Mode), melyről később, az iránygomboknál lesz szó.
(6) Sorozat mód választó kar. Négyféle meghajtási mód választható: egyképes, sorozat, automata expozíció sorozat és önkioldó. Ezek további opcióit a menüben állíthatjuk.
(7) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát a kar melletti kis, zöld led jelzi.
(8) Videó gomb: a beállított felvételi üzemmódtól függetlenül, bármikor elindítható vele a mozgókép felvétel, melyet leállítanunk is ezzel a gombbal kell. A videofelvétel közben lenyomott exponáló gombbal állóképeket készíthetünk. Ha az üzemmód tárcsán a manuális videó módot választunk a menüben P, A, S és M módok is beállíthatók.
(9) Fn1 gomb: egyedi funkciót rendelhetünk e gombhoz, mely a következő lehet: iA mód, Film üzemmód, Fókuszpont beállítása, Képarány, Képminőség, RAW felvétel, Fénymérési mód, 1 felvétel, Vakumód, Vaku exp. korrekció, ISO limit, Kiterjesztett telekonverter, Sorozat sebesség, Expozíció sorozat, Kompozíciós segédrács, Fókusz engedélyezése az expo gombra, Pre-AF, Felvételi terület kijelzése.
(10) Exponáló gomb: az állókép expozíció elindításához használhatjuk. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Manuális videó üzemmódban az expo gomb lenyomásakor is videofelvétel indul.
Lejátszás módban használva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.

Hátul

(1) LVF/LCD gomb: az LVF kereső és a hátsó LCD között kapcsolhatunk vele. A kereső betekintő nyílása mellett egy szemérzékelőt letakarva automatikus is lehet az átkapcsolás. A szemérzékelő működése letiltható, érzékenysége pedig két lépésben szabályozható.
A gombbal a rekesz és záridő beállítás közötti váltás is lehetséges a hátsó tárcsa lenyomását kiváltva.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(3) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt fényképek és videók visszajátszása indítható ezzel a gombbal. A gomb következő lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot félig lenyomva is azonnal visszakerülünk.

(4) AF/AE-LOCK: a gép által beállított expozíciós értékek (fénymérés) és/vagy az élesség rögzítésére használható. A készülék a kép átkomponálása után is a korábbi fókusztávolságot és expozíciós adatokat tartja érvényben. A menüben beállítható, hogy a kettő közül melyik funkciót (vagy mindkettőt) vezérelje a gomb. Az is megadható, hogy a gomb ismételt lenyomásáig, vagy nyomvatartása alatt rögzüljenek az értékek.
(5) Vezérlőtárcsa: felvételi módban a tárcsával állíthatjuk a rekeszértéket és/vagy záridőt, illetve az expozíció korrekciót. A tárcsa nyomógombként is használható, így két beállítás (pl. rekesz és záridő) között is könnyedén válthatunk.
A menükben a különböző értékek között lépdelhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható.
A kép nagyítása az érintőképernyővel is lehetséges.
(6) Q.MENU: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü opciói között az elülső tárcsával lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei között pedig a fel és le iránygombokkal lehetséges a váltás. Ebben a modellben az érintőképernyőn megjelenő gombbal is bekapcsolható a Q.Menu, ahogy a megjelenő értékek között is válthatunk az érintésérzékenység segítségével.
(7) DISPLAY gomb: felvétel és lejátszás módokban ezzel a gombbal váltogathatunk az különböző információs képernyők között, illetve segítségével kapcsolható ki az LCD kijelző. Felvétel módban a beállításainkat összefoglaló infó/aktív státusz képernyő is megjeleníthető.

(8) Négyirányú gomb: iránygombjaival a menüpontok között navigálhatunk és beállíthatjuk a nekünk tetsző értéket.
Felvétel módban a gombok külön funkciókkal bírnak, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása: Auto, Intelligens ISO, ISO160-12800.
– bal: Fn2 funkciógomb. Egyedi funkciót rendelhető hozzá, mely a következő lehet: iA mód, Film üzemmód, Fókuszpont beállítása, Képarány, Képminőség, RAW felvétel, Fénymérési mód, 1 felvétel, Vakumód, Vaku exp. korrekció, ISO limit, Kiterjesztett telekonverter, Sorozat sebesség, Expozíció sorozat, Kompozíciós segédrács, Fókusz engedélyezése az expo gombra, Pre-AF, Felvételi terület kijelzése.
– jobb: fehéregyensúly beállítás: Auto, Napsütés, Felhős, Árnyékos, Izzólámpa, Vakufény, Saját1-4 (fel gombbal választva), Egyedi színhőmérséklet (2500-10 000 K, 10 fokonként). Bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk.
– le: Fn3 funkciógomb. gyedi funkciót rendelhető hozzá, mely a következő lehet: iA mód, Film üzemmód, Fókuszpont beállítása, Képarány, Képminőség, RAW felvétel, Fénymérési mód, 1 felvétel, Vakumód, Vaku exp. korrekció, ISO limit, Kiterjesztett telekonverter, Sorozat sebesség, Expozíció sorozat, Kompozíciós segédrács, Fókusz engedélyezése az expo gombra, Pre-AF, Felvételi terület kijelzése.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható, de ehhez kérhetjük az érintőképernyő segítségét is.
(9) MENU/SET: segítségével aktiválható, vagy kapcsolható ki a menü. A beállított értékek ugyanezzel a gombbal (SET) véglegesíthetők.
(10) Törlés/Záridő hatás: felvételi módban a gomb lenyomásával a képernyőn ellenőrizhetjük a beállított záridő hatását. Az effekt bekapcsolásához a DISPLAY gombot is le kell nyomnunk. Hosszú záridőnél világosabb, a gép elmozdítására mosódó képet láthatunk, rövid záridőt állítva sötétebb a kijelzőn látható kép.
Lejátszás módban a képek törlésére használható. Választhatjuk az aktuálisan megjelenített fotót, több kijelölt fotó, vagy az összes kép törlését.
Némely menüpontnál e gombbal léphetünk vissza az előző oldalra.