Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH2 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

Ahogy a sorozat összes fényképezőgépében, a GH2-ben kontraszt alapú automata élességállítást kapunk. A Panasonic komoly eredményeket ért el ezzel a rendszerrel, napjaink leggyorsabbját megkonstruálva. Az új modell első látásra ugyanazt kapta mint elődje, de ez csak a beállítások többségére igaz. A legfontosabb változás, hogy a gyártó megduplázta az AF meghajtás felbontását 60-ról 120 fps-re. Ez elméletben az igen gyors élességállítást még gyorsabbá tette. A gyakorlatban a Mért értékek oldalon foglalkozunk az AF sebességgel. Megmaradt továbbá az úgynevezett Pre-AF, vagy magyarul Elő-AF, mely egy kicsit szűkebb tartományt használ, ezzel is tovább gyorsítva a rendszert.

Beállítások terén jobbára ugyanazt kapjuk, mint korábban. A terület szerinti AF beállítások és a fókuszmódok a készülék bal oldalán lévő dupla tárcsával választhatók ki. A tárcsa felső részével az alábbiak állíthatók be:

  • 1-mezős: A képernyő középső kétharmadának szinte bármely részét kijelölhetjük fókuszmezőként, attól függően, hogy mekkora a fókuszterületünk. Négy méret állítható be, melyek közül a legkisebb 67 x 49 menüpozíciót a legnagyobb pedig 23 x 5-öt jelent. A gép ezután az ide erő témára állít élességet. Az AF-mező pozíciója a navigációs gombokkal, vagy érintéssel választható ki.
  • 23-mezős automata: A GH2 összesen 23 AF mezőt használ, melyek között automatikusan választja ki a legmegfelelőbbe(ke)t – többségében azokat, melyek kontrasztos képterületre esnek.
  • követő fókusz
  • Követő-AF: Bármely témára ráirányítva a fókuszkeretet, majd az exponáló gombot félig lenyomva rögzíthetjük a követő fókuszt. Ezután a téma vagy a gép elmozdulását folyamatosan leköveti majd a fókuszmező. A szolgáltatás elég gyorsan, és egy normál sebességgel elmozgó téma esetén pontosan működik. A fényképezőgép gyors elrántásával, vagy villámgyors mozgásnál azonban elvesztheti a téma helyzetét.
  • Arcfelismerő: A fényképezőgép AF-rendszere legfeljebb 15 emberi arcot képes egyszerre felismerni a képmezőben, majd ezekhez igazítani az élességet és az expozíciót. A készülék emberi arcvonásokat keres a képmezőben és ezekhez igazítja a fókuszt, valamint az expozíciót. Ez azt is jelenti, hogy ha a felismert arcok egymástól eltérő távolságra helyezkednek el, akkor a gép szűkebb rekeszt állít be, hogy a növekvő mélységélességgel az összes arcot élesen tartsa. Az Arcfelismerés beállításával automatikus vörösszem eltávolítást is kapunk.
    A GH2 arcfelismertetést is kínál, melynél 6 ember arcvonásai és alap adatai (pl. a neve) raktározhatók el. A későbbi élességállítás során a gép elsődlegesen ezekre az arcokra koncentrál majd és legfeljebb három nevet képes megjeleníteni mellettük az LCD-n. Beállíthatunk automatikus arcregisztrációt is, melynek érzékenysége három fokozatban működik.

AF mezők méretének változtatása

Az AF-rendszer 0-18 fényérték tartományon belül működőképes. Rossz megvilágítási helyzetben a gép bal oldalán lévő, vörös AF segédfényt villantja fel, mely nagyjából egy szobányi távolságon belül (max. 3-4 méter) biztosít hatásos megvilágítást. A fényképezőgép hátulján lévő AF/AE LOCK gombbal rögzíthető a beállított élesség és/vagy az expozíciós értékeket.

Igen komoly előnyhöz juttatja a gépet, hogy az AF pont kiválasztás és egyéb funkciók az érintőképernyő segítségével is kiválaszthatók. A lassú gombos megoldás helyett elég csak bármikor ráböknünk a képernyő egy pontjára és a fókuszkeret azonnal odaugrik. Ezzel a módszerrel ugyanúgy legfeljebb 67 x 49 mező választható, a fókuszmező nagyságától függően. Az érintőképernyővel a mező mérete is befolyásolható, mivel ilyenkor a képernyő jobb szélén egy skála jelenik meg, melyen az említett négyféle méret választható.

AF mező kiválasztása

Még érdekesebb funkció a fókuszálás, zárkioldás és az érintőképernyő kombinálása. Felvételi üzemmódokban a kijelző jobb szélén lévő kis ikonnal engedélyezhetjük. Ezután ha megérintjük a képmező bármely pontját a fókuszkeret azonnal odaugrik, a gép villámgyorsan beállítja az élességet, majd rögtön exponál. A képmezőben folyamatosan elmozgó téma esetén rendkívül gyors, kényelmes és látványos megoldás. Pillanatnyilag nem is tudnék elképzelni ennél felhasználóbarátabb fókuszbeállítást. A szolgáltatás automata expozíció sorozat és sima sorozatmód alatt is használható.

A fókuszmód tárcsa alsó részén, a működési mód választható ki:

  • AF-S: Egyszeri AF-mód, melynél a kioldó gomb félig lenyomásakor aktiválható a fókuszrendszer és a gomb nyomva tartása alatt a beállított élesség végig azonos távolságon marad.
  • AF-C: Az élességállítás folyamatosan működik, változtatva a távolságát.
  • MF: Kézi (manuális) élességállítás.

kézi élességállítás

Manuális élességállításhoz az objektív fókuszgyűrűjét használhatjuk. A gyűrű megmozdításakor azonnal nagyított nézetre vált a kép közepe. Ez valódi nagyítás, nem csak interpolált, így a képernyőn is jól látható az élesség. Ha az automatikus, 5x-ös nagyítás kevésnek bizonyulna, a kijelző bal alsó sarkában lévő érintőikonnal 10x-esre válthatunk. A képkivágás a navigációs gombokkal görgethető. Az LCD alján egy fókuszskálát is láthatunk, mely ugyan nagyon finom kijelzésű és a legkisebb fókuszgyűrű elmozdulást is mutatja, de csak hozzávetőlegesen állapítható meg róla az élességállítás távolsága.

Sorozatfelvétel

A sorozatokból többet kapunk mint az elődben, sőt többet, mint a nem olyan rég kiadott G2-ben. Ez most négy sorozat módot jelent, az előd kettő és az említett márkatárs három üzemmódjához képest. A legfőbb újdonság a szuper gyors (SH) mód, mely másodpercenként 40 képet rögzít, igaz csak 4 megapixelen. A menthető fotók száma is 40, tehát 1 másodperc alatt lezavarja a gép a sorozatot.

Ezen felül kapunk egy gyors (H), közepes (M) és lassú (S) sorozatot is. A gyors mód sebessége viszonylag nagyot lépett előre, hiszen 5 kép/mp-et ígér a gyártó, a memóriakártya kapacitásáig. A 3 kép/mp-es sorozat itt már csak közepesnek számít, pedig az elődben még gyors volt. Végül a 2 kép/mp-es lassú sorozat az utolsó lehetőségünk. Mindhárom esetében akár teljes felbontásban, vagy RAW-ban is fényképezhetünk. RAW formátumot választva legfeljebb 7 felvétel készülhet egyhuzamban.

A Panasonic által ígért és az általunk mért sorozat sebességek az alábbi táblázatokban olvashatók.

Sorozat sebességek (JPEG,
Fine)
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(gyári érték)
sebesség
(általunk mért)
készíthetõ képek száma
(általunk mért)
SH (szuper gyors) 40 kép/mp
(max 4 Mpx)
kártya kapacitása

41,7 kép/mp

40 kép
H (gyors) 5 kép/mp kártya kapacitása 4,3 kép/mp 10 kép
M (közepes) 3 kép/mp kártya kapacitása 3 kép/mp 17 kép
L (lassú) 2 kép/mp kártya kapacitása

2 kép/mp

kártya kapacitása

Sorozat sebességek (RAW)
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(gyári érték)
sebesség
(általunk mért)
készíthetõ képek száma
(általunk mért)
H (gyors) 5 kép/mp 7 kép 3,9 kép/mp 7 kép
M (közepes) 3 kép/mp 7 kép 2,9 kép/mp 7 kép
L (lassú) 2 kép/mp 7 kép

2 kép/mp

8 kép

Egyedül a gyors sorozattal akadtak gondjaink, mivel az 5 kép/mp-es sebességet, még fürge, frissen formázott memóriakártyát használva sem sikerült teljesen megközelítenünk. A legjobb eredmény 4,3 kép/mp volt. Kisebb csalódást jelentett a készíthető képek száma is, finom tömörítésű JPEG-nél ugyanis a gyorsabb sorozatok 10-17 kép után borzasztóan belassultak. A szuper gyors sorozat hozta az ígért szintet, sőt egy kicsit túl is teljesítette, ahogy a lassú sorozat is a vártnak megfelelően teljesített.

A sorozat módok a Felvétel menüben, vagy a gyorsmenüben állíthatók be, maga a sorozatlövés pedig a módválasztó tárcsa alatti karral, mely az egyképes, és automata sorozatokat is aktiválja.

Az automata expozíció sorozat sokat finomodott a korábbi modellhez képest. Szintén a menü egy külön pontjánál állíthatjuk be mindhárom opcióját. Az első, hogy egyképes, vagy sorozat módban szeretnénk-e használni, aztán kiválaszthatjuk a lényeget, vagyis, hogy milyen expozíciós lépésközökkel készüljenek a fotók. Ez 1/3, 2/3 és 1 fényérték lehet, és ugyanitt válaszható ki a képszám is, ami már nem csak 3, de akár 5 vagy 7 kép is lehet. Végül a képek mentési sorrendje válaszható meg két értékben.

A GH2 egy új automata sorozatot is kínál, ami a magyarra fordított menüben az elég értelmetlen Arányú sorozat nevet kapta. Oldalarány sorozatról van szó, hiszen a gép négyféle oldalméretet kínál. Ennyi képet ment a készülék. Nem beszélhetünk azonban valódi sorozatról, hiszen csak egy expozícióról van szó, melyből négy, különféle oldalarányú (4:3, 3:3, 16:9, 1:1) változat kerül mentésre. Az Oldalarány sorozatot engedélyezve a képernyő szélén négy színes keret jelzi a leendő képhatárokat.

Az üzemmódválasztó alatti kapcsoló utolsó állása az önkioldó. Ehhez előzőleg 10, 2 és 3×10 mp-es késleltetést adhatunk meg a menüben.

Videó

A Lumix DMC-GH1 volt az első gép a sorozatban, mely videofelvételt is tudott, méghozzá Full HD felbontásút. A GH2 persze nem kapott nagyobb felbontást, hiszen egyelőre ez a maximum, de azért sok újdonsággal bővült. Először is az AVCHD formátum egy új, jobb minőségű móddal bővült, az FSH-val, mely az eddigi 17 Mb/mp-es minőség helyett 24 Mb/mp-es maximumot hoz. Ezen felül megmaradt a 17 Mb/mp is (SH mód).

A legjobb minőséget Cinema módban érhetjük el, ami szintén újdonság, és a mozifilmeknél használatos 24 kocka/mp frissítési sebességet hozza. Gyengébb tömörítésnél 25 kocka/mp-es kimeneti képfrissítést kapunk. Mindez persze 1920 x 1080 pixel felbontásban. A színeffektusok között egy új Cinema stílus is megjelenik, mely természetesen mozi módban is használható, hiszen bármely színstílus kiválasztható videofelvételnél is.

Aki megelégszik a kisebb felbontással, de AVCHD-ben szeretne dolgozni, 720p soros beállítást is választhat, melynél 13 (H) és 9 Mb/mp (L) minőség választható. Az AVCHD jobb tömörítést, de ettől függetlenül kiváló minőséget ad a normál Motion JPEG formátumnál, mely szintén kiválasztható és 720p HD, VGA, vagy QVGA felbontásokban használhatjuk.

A gép sztereó hangfelvételre is képes a tetején lévő mikrofonpárnak köszönhetően, de belső hangszórója csak mono lejátszásra képes. A mikrofon érzékenysége 4 fokozatban szabályozható, sőt, a jelszint kijelzése is láthatóvá tehető a képernyőn. Az igényesebb felhasználók külső mikrofont is csatlakoztathatnak a géphez, az oldalán lévő sztereó mikrofontbemeneten. A GH2 szélzajcsökkentő móddal is rendelkezik, mely három érzékenységre állítható.

Nem csak a színeffektek, vagy hivatalos nevükön Film módok használhatók a videózáshoz, de a My Color effektusok is rendelkezésünkre állnak. Lehetőségünk lesz folyamatos AF használatára, az érzékenység és a fehéregyensúly beállítására, a fénymérési mód kiválasztására, beállíthatunk digitális zoomot, sőt, az új telekonverter funkciót is. Még az intelligens dinamika korrekció és a kiégés közeli területek élőképen való kijelzése is beállítható. Ahogy fotó módban, úgy videónál is rendelkezésre áll az optikai stabilizátor, már amennyiben objektívünk támogatja. A mozgóképek lejátszásakor bármely képkocka kiemelhető, és fel is darabolható a videofájl.

Az üzemmód választó tárcsán megtalálható a manuális mozgókép mód is. Ezt beállítva programautomatika , rekesz- és záridő-előválasztás, és manuális üzemmód is választható. Csak manuális videó állásból érhető el a fent említett Cinema mód, valamint a változtatható sebességű üzemmód. Ezt választva 80, 160, 200, vagy 300%-os sebességű videókat rögzíthetünk, AVCHD módban. Manuális videó beállítás esetén nem csak a videó gombbal, de az exponáló gombbal is indíthatjuk a felvételt.

Videofelvétel alatt állóképek is készíthetők attól függően, hogy mozgókép-, vagy fotó-prioritást állítunk be. Az előbbi esetén legfeljebb 2 megapixeles fényképek menthetők, és a videofelvétel sem szakad meg. Állókép prioritás módban szünetel a mozgókép és a hang rögzítése, de akár 14 megapixeles fotók is készülhetnek. A kép oldalarány ez esetben mindig 16:9 lehet.