Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH3 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

Hiába egyre divatosabb manapság a hibrid autofókusz, a Panasonic megmaradt a kompaktoknál hagyományos kontraszt alapú élességállításnál. Amit gépeibe épít az viszont cseppet sem régimódi, sőt a jelenleg elérhető talán leggyorsabb rendszer, mely simán vetekszik a DSLR-ek villámsebes fázis alapú automata élességállításával.

A GH3 elődje 120 fps sebességű AF rendszerrel büszkélkedhetett, az új modell továbbfejlesztett rendszerében viszont akár 240 fps-t is elérhet a kiolvasási sebesség, melyen a Gyors AF, vagy a Szemérzékelős AF funkciók aktiválásával is gyorsíthatunk egy picit.

Maradt a 23-mezős AF rendszer, mely 0-18 fényérték tartományban működik, de persze rengeteg terület szerinti üzemmód közül választhatunk, így a fókuszpont kiválasztását rábízhatjuk akár a gép automatikájára is. Terület szerint az alábbi üzemmódok választhatók a gyorsmenüben:

  • Arcfelismerő: A fényképezőgép AF-rendszere legfeljebb 15 emberi arcot képes egyszerre felismerni a képmezőben, majd ezekhez igazítani az élességet és az expozíciót. A készülék emberi arcvonásokat keres a képmezőben és ezekhez igazítja a fókuszt, valamint az expozíciót. Ez azt is jelenti, hogy ha a felismert arcok egymástól eltérő távolságra helyezkednek el, akkor a gép szűkebb rekeszt állít be, hogy a növekvő mélységélességgel az összes arcot élesen tartsa. Az Arcfelismerés beállításával automatikus vörösszem eltávolítást is kapunk.
    A GH3-ban is megtaláljuk az arcregisztráció szolgáltatást, melynél 6 ember arcvonásai és alap adatai (pl. a neve) raktározhatók el. A későbbi élességállítás során a gép elsődlegesen ezekre az arcokra koncentrál majd és legfeljebb három nevet képes megjeleníteni mellettük az LCD-n. Beállíthatunk automatikus arcregisztrációt is, melynek érzékenysége három fokozatban működik.
  • Követő-AF: Bármely témára ráirányítva a fókuszkeretet, majd az exponáló gombot félig lenyomva rögzíthetjük a követő fókuszt. Ezután a téma vagy a gép elmozdulását folyamatosan leköveti majd a fókuszmező. A szolgáltatás elég gyorsan, és egy normál sebességgel elmozgó téma esetén pontosan működik. A fényképezőgép gyors elrántásával, vagy villámgyors mozgásnál azonban elvesztheti a téma helyzetét.
  • 1-mezős: Ezúttal a teljes képmező bármely részén kijelölhető a fókuszmező, érintéssel vagy a navigációs irányokkal léptetve. A mező mérete ezúttal is négyféle lehet, melyet a hátsó tárcsával állíthatunk. Az, hogy mennyi pozícióba állítható az AF pont a képen ettől a mérettől függ, de az elődhöz képest most jóval több pontot kapunk. Legkisebbre állítva a mérőmezőt 103 x 75 pontra állíthatjuk, ha legnagyobbra vesszük, akkor pedig 58 x 31 pozíciót kapunk.
  • 23-mezős automata: A gép a 23 pont közül automatikusan választja ki a legmegfelelőbbe(ke)t – többségében azokat, melyek kontrasztos képterületre esnek. Ez lehet egy, de több pont is.
  • Hajszálpontos: A korábbi modellektől örökölt Pinpoint AF a lassú gombos megoldás helyett az érintőképernyő és a képnagyítás előnyét igyekszik kihasználni. Elég csak bármikor ráböknünk a képernyő egy pontjára és a fókuszkeret azonnal odaugrik. Ennél a módszernél nem használhatjuk a teljes képernyőt csak kb. a középső kétharmadát, és ezúttal AF mező nagyítást sem kapunk, de így is jóval több, szinte pixelpontos fókuszpont kijelölésre van lehetőség, továbbá 5x-ös részletnagyítást is ad a kijelző, mellyel a kívánt téma bármely pontjára állítható az élesség. Kb. 130 x 130 pozíciót kapunk, ami közel 17000 pontot jelent a képernyőn. Hajszálpontos AF módban egy érintőképernyős ikonnal is kezdeményezhetünk exponálást.

Korábban a fenti AF terület módok egy külön kapcsolóval voltak állíthatók, de most valamelyik funkciógombra programozva – vagy a gyorsmenüben – érhetjük el leggyorsabban őket. Külön kapcsológyűrűt kapunk viszont az alap fókusz üzemmódok váltásához. Ezek a következők lehetnek:

  • AFS/AFF: Egyszeri AF-mód, melynél a kioldó gomb félig lenyomásakor aktiválható a fókuszrendszer és a gomb nyomva tartása alatt a beállított élesség végig azonos távolságon marad. Videó módban AFF élességállítást használ gép, ami hasonló a fentihez, de gomb nyomása alatt korrigál az élességen a rendszer, ha a téma elmozdul eredeti helyéről.
  • AFC: Függetlenül az exponáló gombtól az élességállítás folyamatosan működik, így az élességállítás távolsága is mindig a beállított fókuszponthoz idomul.
  • MF: Kézi (manuális) élességállítás.

Az üzemmódokat váltó kapcsológyűrű közepén kapott helyet az AF/AE LOCK gomb, mellyel az automatikus élességállítás távolsága és/vagy az expozíciós értékek rögzíthetők.

Gyenge fényviszonyok közt a gép bal oldalán lévő, vörös AF segédfény villan fel, mely nagyjából egy szobányi távolságon belül (max. 3-4 méter) biztosít kellő megvilágítást.

Manuális élességállítást az említett kapcsoló MF állásában kapunk. Ilyen esetben az objektív fókuszgyűrűjének elfordításával állítható az élesség távolsága. Segítségként egy elnagyolt távolságskálát kapunk, valamint a kép 5x és 10x-es nagyítását, mely valódi képnagyítást és nem interpolált kijelzést jelent, így valóban hasznos lehet.

AF+MF opció is beállítható, melynél az autofókusz rendszer által beállított élességet a felülbírálhatjuk, finomíthatjuk az objektív fókuszgyűrűjének elforgatásával.

Sorozatfelvétel

A baloldalt felül található fénymérési módválasztó tárcsa helyét egy ugyanolyan kezelőszerv vette át, melyen ezúttal a sorozat és önkioldó módok váltogathatók. Azaz, csak a négyféle alap mód (Egyképes, Sorozat, Expo sorozat, Önkioldó), mivel ezek részletesebb beállításait a gyorsmenüben találjuk. Sorozat módból mindjárt négyet is. Van itt szupergyors (SH), gyors (H), közepes (M) és lassú (L) sorozat.

Szupergyors módban a korábbi 40 helyett csak 20 kép/mp a sebesség, de ez is bőven elég. Úgy is csak 4 megapixeles képmérettel dolgozhatunk, élőkép nélkül. Nem kapunk élőképet H (gyors) módban sem, de az összes képméretet, vagy akár RAW formátumot is használhatunk. A sebesség ez esetben 6 kép/mp, ami gyorsabb a GH2 teljesítményénél. Ugyanennyivel gyorsabb a közepes sorozat 4 kép/mp-es sebessége is, a lassú mód 2 kép/mp-e azonban az elődöt idézi. Utóbbi két beállításban már élőképet is kapunk.

Az általunk mért sorozat értékek az alábbi táblázatban olvashatók.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Szupergyors sorozat (max. 4 Mpixel) 20 kép/mp JPEG: 80 kép
RAW: nem készíthetõ
Gyors sorozat (teljes felbontásban) 6 kép/mp JPEG: 66 kép (lassabban folytatódik)
RAW: 20 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontásban) 4 kép/mp JPEG: 43 kép (lassabban folytatódik)
RAW: 23 kép
Lassú sorozat (teljes felbontásban) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 36 kép

A gyártó szerint RAW formátumban 18 képet készíthetünk sorozatban, JPEG-ben viszont nincs korlátozva a képszám, csak a kártya kapacitása szabhat neki gátat. Ez elméletben, és félig gyakorlatban is igaz. Azért csak félig, mert ugyan megtölthetjük egy sorozat JPEG képeivel a kártyát, de a leggyorsabb sebességnél egy gyors Panasonic UHS-I memóriakártyára 66 képet sikerült készítenünk. Ezután a sorozat folytatódott, de jóval lassabb sebességgel. Még érdekesebb, hogy közepesen gyors sorozatnál 43 kép után érkezett a lassulás ugyanannál az előzőleg frissen formázott kártyánál.

RAW-ban már jobb a helyzet. Minden sorozat beállításban jobb értékeket kaptunk a gyárilag megadottnál.

Az automata expozíció sorozat ugyanazt kínálja mint az előd. Beállítható, hogy egyképes, vagy sorozat módban szeretnénk-e használni, és kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen expozíciós lépésközökkel (1/3, 2/3 és 1 fényérték) készüljenek a fotók. Ugyanitt meghatározható a sorozat hossza is, mely 3, 5 vagy 7 képes lehet. Végül két értékben meghatározhatjuk a képek mentési sorrendjét. Beállítható 3 képes fehéregyensúly sorozat is kék/sárga vagy bíbor/zöld színegyensúly felé eltolva. A GH2 oldalarány sorozatot is tudott, de ilyen lehetőséget itt nem találtam.

Az önkioldó három módját a felvételi menüben állíthatjuk, aktiválása pedig a fent említett tárcsával lehetséges. Üzemmódként 2, vagy 10 mp-es késleltetés, illetve 3 képes sorozat állítható be. A sorozat képei 10-10 mp elteltével követik egymást.

Videó

A GH-széria már a kezdetektől a videó szolgáltatásra volt kihegyezve, az új modell pedig továbbviszi ezt az örökséget. Nem is akárhogyan! A DMC-GH3 a valaha volt legjobb videó képességgel felszerelt fényképezőgép, amit volt szerencsém kézben tartani. Minden van itt, ami a legjobbakban, sőt egy kicsivel talán több is. Simán odatehető a VSLR világban alapnak számító Canon EOS-5D Mark II, vagy még inkább a Mark III mellé, bizonyos képességeivel azonban ezeken is túltesz.

1920×1080 pixel, 50 kép/mp, IPB/50Mbps, MOV, 31 mp, 188 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A FullHD (1920 x 1080 pixeles) mozgókép felbontás ezúttal is adott, a képfrissítés sebességét azonban 60 kocka/mp-ig növelhetjük, mely mellett 30 és 24 kocka/mp sebesség is választható (PAL normát beállítva: 50/25/24). Minderre AVCHD és MOV formátumban is képes a gép, de kérhetünk MP4 tömörítést is. Utóbbi két beállításban 1280 x 720, MP4-ben pedig 640 x 480 pixeles felbontás is beállítható.

1920×1080 pixel, 50 kép/mp, MTS, 30 mp, 100 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A MOV formátum még egy érdekességet tartogat, az IPB és ALL-I tömörítést, melyet a fent említett újabb Canon modellből ismerhetünk. MP4-ben 20 Mbit/mp az elérhető legjobb minőség, AVCHD-ben pedig 28 Mbit/mp, az IPB tömörítésű MOV fájlunk viszont 50 Mbit/mp-et, az ALL-I opció pedig 72 Mbit/mp-et jelent.

1920×1080 pixel, 24 kép/mp, MTS, 31 mp, 84 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A minőségi videókra vágyókat a közvetlen HDMI kimenet lehetősége is csábítani fogja. A gép kimenetén keresztül ugyanis tömörítetlen videojel is kiküldhető külső rögzítőre. Az európai kontinensen forgalomba kerülő GH3 modellek sajnos nem rendelkeznek időkorlát nélküli videofelvétellel, így az itt beszerzett gépeknél egy -egy snitt 29 perc 59 mp-ben korlátozott.

1920×1080 pixel, 24 kép/mp, MTS, 51 mp, 137 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A képváltási sebességet a fentieken túl is szabályozhatjuk, ily módon lassabb vagy gyorsabb visszajátszást hozva létre. A felbontás ilyen esetben mindig 1920 x 1080 pixel, a frissítési sebesség pedig 24 kocka/mp (24 Mbps, IPB). Ezt a szolgáltatást csak a főtárcsán beállított kreatív mozgókép üzemmódban érhetjük el, és 40%, 48%, vagy 80%-os lassítás, illetve 160%, 200%, vagy 300%-os gyorsítás választható. Ugyanebben az üzemmódban választhatunk Programautomatika, Rekesz, vagy záridő előválasztás, és Manuális felvételi opciót, melyek felvétel közben is teljes hozzáférést adnak az expozíciós értékek módosításához. Beállítható ezenkívül a fénymérési mód, engedélyezhető folyamatos élességállítás, telekonverter, vibráláscsökkentés, vagy digitális zoom, illetve új szolgáltatásként csendes üzemmód is. Csendes módban érintőképernyőn keresztül, tehát szinte hangtalanul vezérelhető a rekeszérték, záridő, expo kompenzáció, érzékenység, hangfelvételi jelszint és a zoom. A zoom csendes állítása csak PZ (Power Zoom) optikákkal lehetséges.

1920×1080 pixel, 25 kép/mp, MP4, 25 mp, 63 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az expozíciós beállításokon túl a képfeldolgozást érintő kreatív lehetőségeink is lesznek. Kiválaszthatjuk az állóképeknél megismert Fotóstílusok egyikét, vagy egy tetszőleges intelligens dinamikus, illetve intelligens felbontás módot.

1920×1080 pixel, 24 kép/mp, MTS, 21 mp, 58 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A minőségi funkcióknak azonban még nincs vége. A GH3 nem csak az elődben megismert sztereó külső mikrofon bemenetet, hanem fejhallgató kimenetet is kínál, valamint időkódot is beállíthatunk a felvételre, így utólag több kamera képe és hangja is könnyebben szinkronba hozható. A gépen egy sztereó mikrofonpár található, melynek jelszintje 19 fokozatban emelhető, és szintkijelzést is bekapcsolhatunk a képernyőn. A géphez kínált gyári DMW-MS2 mikrofon normál sztereó és „puska” üzemmódban is használható, mely jóval szűkebb karakterisztikával rendelkezik a normál mikrofonokhoz képest, így figyelmen kívül hagyva az oldalról és hátulról jövő hangokat, csak az elölről jövőket veszi. A készülék hangbeállításait automata (kikapcsolható) szélzaj csökkentés színesíti.

1920×1080 pixel, 24 kép/mp, MTS, 23 mp, 61 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A kész videók visszajátszásánál állóképeket lophatunk ki a felvételt bárhol megállítva és kockánként léptetve. Az állóképek mérete a videó felbontásával megegyező lesz.