Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH3 teszt

0

Kezelőszervek

Ha megszoktuk már az elődök kezelését, a GH3-ra szinte rá sem ismerünk majd. Ez persze nem azt jelenti, hogy romlott volna a kezelés. Épp ellenkezőleg! Sokkal ésszerűbben elrendezettek és használhatók a különféle gombok és kacsolók, ráadásul jóval több is van belőlük. Programozható gombból például hetet kapunk, ami széleskörű testreszabhatóságot feltételez.

Fent

(1) Meghajtási mód tárcsa: négy állásában az egyképes, sorozat, expozíció sorozat és önkioldó módok között válthatunk. Ezek részletesebb opcióit a menüben találjuk.
(2) Vakunyitó gomb: ezen elektronikus kioldású gomb segítségével nyitható fel a beépített vaku, mely egyben annak bekapcsolt állapotát is jelenti. A villanó üzemmódjai a menüben vagy a gyorsmenüben választhatók.
(3) Üzemmód választó tárcsa: A fényképezőgép fontosabb állókép és videó módjai találhatók a tárcsán, melyek az alábbiak:
– iA: intelligens automatika, melynél minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. Átválthatunk intelligens auto plusz módba (iA+) is. Ekkor a fotós három csúszkát kapcsolhat be a képernyőn (akár érintéssel is), melyek bizonyos mértékben beleszólhatnak az expozícióba, vagy a képminőségbe. Az egyikükkel világosíthatunk a képen (+/-3 Fé tartományú expo kompenzáció),, egy másikkal a hátteret moshatjuk el, vagy tehetjük élesebbé (rekeszállítás), míg a harmadik a kép színezetén változtat hideg vagy meleg irányban (fehéregyensúly korrekció). A menüben csak a fotóstílus, képarány, képméret/ minőség, sorozat, színtér, elektronikus zár, késleltetett expo, önkioldó, telekonverter, arcfelismerés, valamint a stabilizátor módjai változtathatók.
Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően.
– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A hátsó vagy a felső vezérlőtárcsát elforgatva program-eltolás módod kapunk, így a gép által beállított expozíciós értékek bizonyos határok között felülbírálhatók. Az expozíciós értékek ilyen módon egyszerre változtathatók meg. Expozíció korrekció is használható, mely +/-5 fényérték között állítható 1/3 lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. A felső, vagy a hátsó vezérlőtárcsával a fotós szabja meg a használni kívánt rekeszt, mellyel befolyásolható a mélységélesség. A gép a fénymérés alapján ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszértéket a gépre csatlakoztatott objektív határozza meg. A kitben kapható 14-140mm-es objektívvel nagylátószögnél F4,0-22, tele állásban F5,8-22 értékek között változtatható. Jobbára minden objektívnél F22 a maximált érték. E módban is használható az expozíció korrekció.
– S: záridő előválasztás mód. A fotós ezúttal bármelyik vezérlőtárcsa segítségével a záridőt szabályozhatja, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően állítja hozzá a rekeszértéket. Abban az esetben célszerű használnunk, ha a készülék által ajánlottnál rövidebb záridőt szeretnénk (pl. gyors mozgások kimerevítéséhez), vagy éppen hosszabbat (a mozgás érzetének visszaadásához a képen). A következő záridők állíthatók be: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000. Az expozíció korrekció itt is használható.
– M: manuális mód. A fotós a gép által kínált összes beállítást maga végezheti, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. Előbbit a felső, utóbbit a hátsó vezérlőtárcsa segítségével állíthatjuk. E módban szabadabb a záridő beállítása, mivel B (bulb) módot is kapunk, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig – de legfeljebb 60 percig – tart az expozíció.
– Manuális (kreatív) mozgókép mód: a videó menüben elérhetővé válik a videó felvételi üzemmód választás is, így P, A, S és M módok is használhatók mozgókép felvételnél, melyek akár a záridő és rekeszérték kiválasztását is lehetővé teszik. A videó menüben elérhetünk ezen felül változtatható sebességű lejátszás módokat is, mellyel 40 – 300%-os videó lassítást vagy gyorsítást érhetünk el.
– C1-C2-C3 módok: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbi típusokhoz hasonlóan több mentési helyet kapunk, melyek így a főtárcsáéról egy mozdulattal elérhetők. Legfontosabb beállításaink összesen 5 helyre menthetők, mivel a C3 álláshoz 3 mentési lehetőség (C3-1, C3-2, C3-3) tartozik. Aktuális beállításaink állapot az Egyéni menüben néhány gombnyomással elraktározható bármelyik pozícióban.
– SCN: témamód menü. 23 teljesen megújult és képernyő magyarázatokkal is tarkított témaprogramot találnak itt a kezdők, melyeket egy-egy gyakori fotós szituációhoz igazítottak. Ezek részletezése a következő oldalon olvasható.
– Képeffektusok: 14 db, állóképnél vagy akár videózásnál használható szűrőeffektust találunk itt, melyek a következők: Kifejező, Retro, High key, Alulexponálás, Szépia, Dinamikus monokróm, Hatásos művészet, Nagy dinamika, Keresztbehívás, Játék hatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Csillagszűrő, Szín egy pontban.
(4) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát a kar melletti kis, zöld led jelzi.
(5) Exponáló gomb: az állókép expozíció elindításához használhatjuk. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Manuális videó üzemmódban az expo gomb lenyomásakor is videofelvétel indul.
Lejátszás módban használva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.
(6) Felső vezérlőtárcsa: a felvételi módtól függően a rekeszérték, vagy záridő szabályozását végzi. M módban a rekeszértéket változtathatjuk vele.
Menüben használva a főbb menücsoportok közötti váltás a feladata. Egy felvételi funkció (pl. fehéregyensúly) beállításakor pedig az opciók között lépdelhetünk az elfordításával.
Lejátszáskor a tárolt képek és videók között lapozhatunk a segítségével, mely nagyított módban is lehetséges.
(7) WB: fehéregyensúly gomb. Lenyomva egy külön menüben választhatjuk ki a nekünk tetsző fehéregyensúly módot, vagy kézi értéket, illetve egy színmátrixon 19 x 19 pozícióban finomhangolhatjuk a beállított módot. Létrehozhatunk saját mentett beállítást is, melyhez mentési hely áll rendelkezésre.
(8) ISO: érzékenység gomb. Az előzőhöz hasonló menüt aktiváló gomb, melyben ezúttal az ISO érték változtatható a hátsó tárcsával. A felső vezérlőtárcsa hatására az automatikus érzékenység állítás felső határa változik. Manuális és automatikus ISO állás mellett választhatunk intelligens érzékenység vezérlést is, mely figyelembe veszi a téma mozgását is, és gyorsabb téma esetén nagyobb ISO értéket használ, a rövidebb záridő érdekében.
(9) Expozíció korrekció gomb: lenyomva egy skála jelenik meg a képernyő alján melyen a jobb-bal irányokkal, vagy a hátsó vezérlőtárcsával +/-5 fényérték között bírálhatók felül az expozíciós értékek. A korrekcióra P, A, és S módokban nyílik lehetőség.
(10) Fn1 gomb: az egyes számú funkciógombhoz az elődhöz képest több mint kétszer annyi beállítás valamelyike rendelhető. A választható beállítások a következők: Wi-Fi, Q-Menu, AF mód, LVF/kijelző váltása, Egygombos AE, AEL/AFL, DOF előnézet, Vízszintjelző, Fókuszterület beállítása, Kiterj, telekonverter, 1 felv RAW+JPEG, 1 felvétel Szpot fénymérés, Fotóstílus, Képarány, Képméret, Minőség, Fénymérési mód, HDR, i.dinamikus, Vaku mód, i.felbontás, Kiterjesztett telekonverter, Digitális zoom, Elektronikus zár, Sorozat sebesség, Expo sorozat, Önkioldó, Stabilizátor, Mozgókép beállítás, Időkód megjelenítés, Kép üzemmód, Hisztogram, Kompozíciós segédrács, Zoom léptetés, Zoom sebesség, Felvételi terület, Hátsó tárcsa funkció, Nincs beállítás.
(11) Wi-Fi LED: a vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat meglétét visszajelző lámpa.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt fényképek és videók visszajátszása indítható ezzel a gombbal. A gomb következő lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot félig lenyomva is azonnal visszakerülünk.

(2) LVF/Fn5 gomb: az LVF kereső és a hátsó LCD között kapcsolhatunk vele, ha nem akarjuk a szemérzékelőt használni ugyanerre. Programozható funkciógombként is viselkedik, nagyjából ugyanazokkal a hozzárendelhető funkciókkal, mint az Fn1 gombnál felsoroltak.
(3) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(4) Fókuszmód váltó kapcsoló: a gyűrűt elforgatva egyszeri (AFS/AFF), folyamatos (AFC), valamint kézi (MF) élességállító mód között válthatunk.
(5) AF/AE-LOCK: a gép által beállított expozíciós értékek (fénymérés) és/vagy az élesség rögzítésére használható. A készülék a kép átkomponálása után is a korábbi fókusztávolságot és expozíciós adatokat tartja érvényben. A menüben beállítható, hogy a kettő közül melyik funkciót (vagy mindkettőt) vezérelje a gomb. Az is megadható, hogy a gomb ismételt lenyomásáig, vagy nyomvatartása alatt rögzüljenek az értékek.
(6) Videó gomb: bármely felvételi üzemmódban elindítható és leállítható vele a mozgókép felvétel.
(7) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételi módban a tárcsával állíthatjuk a rekeszértéket és/vagy záridőt, illetve az expozíció korrekciót. M módban a záridő megváltoztatására szolgál.
A menükben a különböző értékek között lépdelhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható.
A kép nagyítása az érintőképernyővel is lehetséges.
(8) Q.MENU/Fn2: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü főbb opciói között a felső tárcsával, vagy a jobb és bal irányokkal lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei közötti váltásra pedig a hátsó tárcsa szolgál. A beállítások az érintőképernyő segítségével is elvégezhetők.
A gombhoz egy tetszőleges funkció is rendelhető (Fn2).
(9) AF mód/Fn3: a gombbal előhívható menüben állíthatjuk be az automata élességállítás üzemmódját, mely Arcfelismerő, Témakövető, 23-pontos, 1-pontos, vagy Hajszálpontos lehet.
A gombhoz egy tetszőleges funkció is rendelhető (Fn3).
(10) DISP gomb: felvétel és lejátszás módokban ezzel a gombbal váltogathatunk az különböző információs képernyők között, illetve kikapcsolhatjuk az LCD kijelzőt. Felvétel módban a beállításainkat összefoglaló infó/aktív státusz képernyő is megjeleníthető vele.
(11) Értékbeállító tárcsa+Négyirányú gomb: a tárcsa elforgatásával megváltoztathatjuk egy aktivált menü, vagy funkció értékeit.
A menüben szintén az opciók közötti váltásra szolgál, de négy irányának használatával is navigálhatunk a menüpontok között.
Lejátszáskor úgyszintén a tárcsa elfordítása, vagy a jobb-bal irány szolgál a tárolt képek és videók lapozására. A le iránnyal a nézőkép oldalt és a törlést aktiváló érintő ikon hívható be.
A lejátszott fotó nagyított nézetében a négy iránnyal görgethetjük a képkivágást. (Megjegyzendő, hogy mind a képnagyítás, mind a részlet görgetése érintéssel is elvégezhető.)
(12) MENU/SET: segítségével aktiválható, vagy kapcsolható ki a menü. A beállított értékek ugyanezzel a gombbal (SET) véglegesíthetők.
(13) Törlés/Vissza/Fn4 gomb: Lejátszás módban a képek törlésére használható. Választhatjuk az aktuálisan megjelenített fotót, több kijelölt fotó, vagy az összes kép törlését.
Némely menüpontnál e gombbal léphetünk vissza az előző oldalra.
A gombhoz egy tetszőleges funkció is rendelhető (Fn4).