Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GH3 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi

A készülékben egy beépített Wi-Fi modul is található (IEEE 802.11 b/g/n), mely úgy tűnik lassacskán alap szolgáltatásnak számít majd a hasonló gépekben. Elsősorban a manapság divatos mobil eszközökkel való használathoz optimalizálták, így például a megfelelő szoftver segítségével okostelefonról, vagy tabletről távvezérelhetjük, vagy indíthatunk expozíciót, sőt videofelvételt is. A távvezérlő szoftver segítségével a fókusz opciók, expozíciós értékek, érzékenység, fehéregyensúly vagy például a fotóeffektus is beállítható, és élőképet is kapunk a távvezérlő mobil készülék képernyőjén.

Arra is lehetőségünk van, hogy mobil eszközünk GPS adatait felhasználva a fotók készítésének helyszínét is rögzítsük, és természetesen az ismert megosztóhelyekre, közösségi portálokra (pl. Facebook, Youtube, Twitter, Picasa, Flickr) is gyorsan feltölthetjük elkészült műveinket. Az Auto Backup funkcióval a fényképezőgép önállóan letölti kész fotóinkat és videóinkat a csatlakoztatott mobil készülékre.

A Wi-Fi szolgáltatás egyes újabb Viera HDTV-kell való vezeték nélküli kapcsolatra is használható, melynek segítségével visszajátszhatjuk fotóinkat a nagyobb megjelenítőn. A Wi-Fi kompatibilis Panasonic tévék listája itt található.

A szolgáltatás hátulütője, hogy még a v1.0 verziószámú, tehát már bolti forgalomban lévő példányon is sikerült csontra fagyasztani a csatlakozási mód konfigurálásnál.

HDR

A GH3 ugyan kínál különféle korábbról örökölt dinamika javító szolgáltatásokat – például a 3 fokozatban állítható Intelligens Dinamika mód, vagy az automatikusan működő Dinamikus Művészet, illetve High Dynamic kreatív üzemmódok – de egy új HDR funkció is beállítható a Felvétel menüben. A gép három fotót készít sorozatban, majd ezek egyesítésével hoz létre egy nagyobb dinamikaátfogást szimuláló képet, melyen várhatóan az árnyékos témák is jól kiexponáltak és a csúcsfények sem égnek ki.

HDR kikapcsolva

HDR +3EV

Opciói között nem fogunk elveszni. Mindössze Automatikus igazítást kérhetünk, ha kézből készülnek a képek és nem vagyunk biztosak benne, hogy nem mozdultak-e el. A másik lehetőség a képek közötti expozíciós lépésköz beállítása, mely automatikus, illetve 1, 2 és 3 fényérték lehet.

HDR +3EV

HDR +3EV

Időeltolásos expozíció

Egy másik újdonság az időeltolásos expozíció. Ennek révén különböző időközönként készít állóképet a gép, melyeket utólag videóvá fűzhetünk össze. Az időközönkénti expozíció 9999 kép hosszú lehet, ami 30 kocka/mp-es videó képsebesség mellett is több mint 5 és fél perces videót eredményezhet.

A fotók közti várakozási idő 1 mp és 99 perc 59 mp között szabadon, 1 mp-es pontossággal állítható. Az időeltolásos felvétel elindítható azonnal, de egy napon belül bármikor, órára és percre beállított kezdési idővel.

A kész fotókat egyfajta mozgóképként játssza vissza a gép, de a memóriakártyán már külön-külön találjuk őket, így összefűznünk nekünk kell.

Multi expozíció

Szintén egy vadonatúj szolgáltatás, mely azelőtt nem szerepelt a sorozat gépeiben. Segítségével legfeljebb négy képet exponálhatunk egyetlen „kockára”. Ezzel több téma kreatív montázsát is elkészíthetjük, de sorozatban arra is lehetőséget nyújt, hogy a mozgó témát több elmozduló fázisban ábrázoljuk egyetlen fotón.

Elektronikus zár funkció

A G-széria korábbi modelljeinek mindegyike mechanikus zárral szerelt, így az exponálásnál egy halkabb kattanás hallható. A DMC-GH3 az első a sorozatban, melyet elektronikus zár funkcióval is felszereltek. A menüben kikapcsolható a mechanikus zár.

A gyártó szerint erre elsősorban a még élesebb képek miatt volt szükség, hiszen teljesen kiiktatható a mechanika okozta apró vibráció is. Akad azonban egy másik előnye is. A kép készítés így teljesen hangtalan lehet. Igaz ugyan, hogy a hangulat kedvéért mechanikus zárhang is engedélyezhető, de ezt kikapcsolva a gép csendben exponál.

Némi hátránya, hogy az érzékenység ilyen esetben maximum ISO1600 lehet.

Zárkioldás késleltetés

Az előző modellekből szintén hiányzó szolgáltatás, mely más fényképezőgépekben sem gyakori. Lényegében arról van szó, hogy az expo gomb lenyomását követően a készülék néhány másodpercet vár az tényleges expozíció megkezdésével (mint az önkioldó), majd a beállított idő letelte után automatikusan elkészíti a képet. Hasznát a gép készítői abban látják, hogy ily módon csökkenthetjük az exponáló gomb lenyomásakor önkéntelenül okozott berázást. A késleltetést 1, 2, 4 és 8 mp-re állíthatjuk. Ilyen esetben a zár a késleltetés alatt végig csukva van.