Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-L10 teszt

0

Mért értékek

Az angolnak van ilyen esetekre egy frappáns szókapcsolata – „mixed-bag” – nekem azonban nem jut eszembe semmi ide illő magyar kifejezés. A lényeg, hogy a Panasonic L10 bizonyos területeken gyorsnak bizonyos területeken talán átlagosnak, vagy az alattinak mondható, sebesség terén. A dorgálást elsősorban a manapság már lassúnak számító bekapcsolás utáni készenléti idejéért és a lejátszás módba kapcsolás idejéért kaphatja. Az elsőre van mentsége, szenzort pucol közben, így az 1 mp-es idő nem is olyan sok. Csak az a baj, hogy a szenzortisztítás nem kapcsolható ki, ha úgy akarnánk, hogy még se eddig… A szintén egy másodperces lejátszásba váltás sem a világvége, csak kicsit komótos így a XXI. században. Aztán itt a két felvétel közötti várakozási idő, amelynek 0,87 mp-es eredménye egy kicsit magas egy DSLR-től.

Átlagos tempót diktál az L10 a kártyaírási sebességek terén. 2-3 évvel ezelőtt még elégedetten dőltünk volna hátra eredményei láttán, de hát szalad az idő. Manapság már 7,45 MB/mp egy villámgyors SanDisk Extreme III SDHC kártyán, nem mondható sebesnek, átlagosnak annál inkább. A Panasonic Super High Speed kártyán másfél megabájttal mértünk lassabb értéket, míg további 0,5 MB-ot esett a tempó egy 60x sebességre datált A-Datával. Nem mindegy tehát milyen kártyát használunk a géphez, de a jelenlegi leggyorsabb modelleket nem tudjuk majd kihasználni vele.

A Panasonic L10 bekapcsolása után már 0,3 mp múlva aktív LCD-t kapunk, már az első fotó csak további 0,7 mp múlva készülhet el. Szintén jónak mondható a képek közötti lapozás sebessége, ami ugyanennyi és villámgyors a már emlegetett vakutöltési idő, a maga 1 mp körüli átlagával.

A gépet használva sosem kapott el az unalom, nem voltak kínosan hosszú mentési és működési idők, a fentiek eredmények csak gyorsuló korunk tükrében tűnhetnek néha komótosnak.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
0,3 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
1 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
1 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,87 mp
SanDisk Extreme III 4GB SDHC Panasonic Super High Speed 256 MB SD A-Data 60x 256 MB SD
Kártyára mentés sebessége 7450 KByte/s 5900 KByte/s 5400 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 46%* egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest
(*képátlóban. A 4:3 oldalarány miatt a magaság átlagban
nagyobb, mint egy 3:2 oldalarányú készüléknél)
Optikai kereső lefedettsége 95%
Kereso~ nagyítása 0,92x (nagyító szemkagylóval: 1,104x)
Vaku távolsága az optikai tengelytől 9 cm
Fine Standard
JPEG kép minősége 99% 94%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~2 óra 20 perc