Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-L10 teszt

0

Kezelőszervek

Az tetszik a Panasonic L10-ben, hogy nem csak a szolgáltatások, de a kezelőszervek terén is sokat örökölt az FZ sorozattól. Aki ott eligazodott, az itt sem lesz eltévedve, hiszen szinte minden jól bevált dolgot megtartottak a kezelésben. A hátsó, négyirányú vezérlőgomb még inkább erősíti a kompakt érzést a dupla tárcsás vezérlés viszont a DSLR-ek gyorsaságát adja. Kiváló hibrid!

Fent

(1) Vakunyitó gomb: a beépített vaku felnyitására, egyben bekapcsolására szolgáló retesz, amely kioldja a vaku rugós mechanizmusát. Lecsuknunk kézzel kell.
(2) Elülső vezérlőtárcsa: A és M módokban a rekeszérték beállítására szolgál. A menüben megcserélhető az elülső és hátsó tárcsa funkciója, így a záridő és az expozíció kompenzáció beállítására is használhatjuk. P módban program eltolásra használhatjuk az exponáló gombot félig lenyomva és a tárcsát elfordítva.
Lejátszás módban a képernyőn kinagyított fotók között válthatunk a tárcsával.
(3) Exponáló gomb: Félig lenyomva aktiválhatjuk a fénymérést és az automata élességállítást. Teljesen lenyomva indítható az expozíció, vagyis a kép elkészítése.
(4) Felvételi kapcsoló: Azonnali átkapcsolást tesz lehetővé az egyképes, sorozat, expozíció sorozat és önkioldó módok között.
(5) Film Mode gomb: A készülék előre mentett képfeldolgozási beállításai és egyéni feldolgozási opciónk elérésére használhatjuk. A megjelenő menüben 9 gyári és 2 egyéni beállítási helyet kapunk. Mindegyiknél +/-2 fokozatban állítható a kontraszt, élesség, színtelítettség (csak színes képmódokban) és a zajcsökkentés. Részletezésük a következő oldal Felvétel menü pontja alatt olvasható.
(6) Felvételi módválasztó tárcsa: Az alap felvételi üzemmódok választhatók ki a tárcsáról.
– AUTO: kezdőknek szánt, teljesen automatikus mód. Az expozíciót teljes egészében a gép határozza meg, az érzékenység, vakumód és a fehéregyensúly automatikus. Multi fénymérést, Normál képfeldolgozási és MODE1 stabilizációs beállítást kapunk. Élőkép módban az arcfelismerő, normál esetben a 3 pontos AF lesz aktív.

– P: program automatika mód. A készülék a fénymérés alapján kiválasztja a megfelelő rekeszértéket és záridőt. Közvetve beavatkozhatunk az expozíció kompenzációval, melynél +/-2 fényértékkel bírálhatók felül a kapott értékek. Az exponáló gombot félig nyomva tartva majd az elülső tárcsát elfordítva eltolhatjuk a megadott értékeket (Program shift)
– A: rekesz előválasztás mód. A felhasználó választhatja ki a használni kívánt rekeszértéket, mely a géphez csatlakoztatott objektívtől függ. A kitobjektívnél általában F3,8 és F22 között állítható . A gép a kért rekeszértékhez választ egy záridőpárt. Az expozíció kompenzáció használható.
– S: záridő előválasztás mód. Hasonló az előző módhoz, de itt a záridő kiválasztása lesz a fotós feladata, a gép pedig ehhez rendel egy rekeszértéket. A rendelkezésre álló záridők: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000. Ebben a módban is használható az expozíció kompenzáció.

témamódok (SCN)

– CUSTOM: 3 helyre (C1-3) menthetjük egyéni beállításainkat, melyeket ebben a módban választhatunk ki. A képernyőn csak a következő beállítások jelennek meg: AF/AE rögzítés, AF/AE rögzítés gombfunkciója, AF-MF mód, fókusz prioritás, AF segédfény, élőképes AF, sorozat sebessége, automata képnézet, hosszú záridős hotpixel szűrés, expozíció objektív nélkül.
– SCN: témamód menü: itt választhatók ki a módválasztó tárcsán nem szereplő, ritkább témamódok: naplemente, étel, baba1, baba2, állat. A baba 1-2 módokban beállítható 2 gyermek születési ideje, így pontos életkorukat a róluk készült képekre „nyomtatja” a készülék.
A DISPLAY gomb lenyomásával szöveges leírás is megjeleníthető az adott témaprogramról.
– További témamódok: a tárcsa következő négy állásában az alábbi témamódok választhatók: portré, tájkép, makró, sport, éjszakai portré.
(7) Ki- és bekapcsoló kar: A készülék ki- és bekapcsolására szolgáló kapcsoló. Készenléti ideje (várakozás az első kép elkészítésére) kb.1 mp. Bekapcsolás után a fényképezőgép automatikus szenzortisztítást végez.

Hátul

(1) Live View gomb: ezzel a gombbal válthatunk élőkép nézetbe, mely a tükör felcsapásával és az optikai kereső elsötétülésével jár. E módban csak a kihajtható LCD képernyő használható. A MENU vagy a lejátszás gombok használatával az Live View funkció megszakad, de ezeket kikapcsolva visszatér az élőkép. Kikapcsolni csak a gomb ismételt lenyomásával tudjuk. A gépet kikapcsolva, majd újra üzembe helyezve a Live View szolgáltatás csak megszakad, bekapcsolás után a gép visszatér az élőképhez.
(2) AFL/AEL gomb, és fókuszmód kapcsoló: a gomb körüli külső gyűrű elfordításával a fókuszmódok (AFS, AFC, MF) között válthatunk. Ezekkel az Élességállítás fejezetnél bővebben foglalkoztunk.
Az AFL/AEL gomb lenyomásával rögzíthetők az aktuális expozíciós értékek (rekesz/záridő), valamint az élességállítás. A menüben beállíthatjuk, hogy a gomb nyomvatartásának ideje alatt, vagy újbóli lenyomásáig tartson a rögzítés. Meghatározható az is, hogy a gomb csak a expozíció (AE), a fókusz (AF), vagy mindkettő zárolását végezze.
AF+MF módban a gomb használatával automata élességállításból azonnal kézi fókuszra válthatunk.
(3) Hátsó vezérlőtárcsa: S és M módokban a záridő beállítására szolgál. Egyéb esetben az expozíció kompenzáció szabályozására is használhatjuk, +/-2 Fé között, 1/3 Fé lépésközökkel. Funkciója a menüben felcserélhető az elülső tárcsáéval, így a rekeszérték szabályozására is használható.

képek nagyítása és az előnézeti képernyők

Lejátszás módban a képernyőn megjelenő fotóba nagyíthatunk vele 1x – 2x – 4x – 8x – 16x mértékben. A másik irányba elfordítva 9 és 25 nézőképes, valamint naptárnézet módba válthatunk a segítségével.
A Lejátszás menü Levágás pontjánál e tárcsával választhatjuk ki a vágandó képdarabot.

(4) Lejátszás gomb: ezzel a gombbal kapcsolhatjuk be és ki a élőkép módot, így a komponálás az LCD-n is lehetséges. Az élőkép mód – amennyiben nem állítunk semmilyen opciót – 1 perc múlva automatikusan kikapcsol. Az expo gomb félig lenyomására az élőkép mód magától aktiválódik.

a lejátszás mód információs képernyői

(5) DISPLAY/LCD MODE gomb: felvétel módban ezzel kapcsolható be az infó képernyő

Aktiválhatjuk és kikapcsolhatjuk vele a lejátszás módot (az expo gomb félig lenyomásával is kikapcsol). Lejátszás módban az aktuális kép információs képernyői között válthatunk: csak a kép megjelenítése, akkuinformáció, normál expozíciós információk, részletes információk kisebb nézőképpel, négy csatornás (RGBY) hisztogram képernyő kisebb nézőképpel.
Élőkép módban ugyanez a szerepe. A következő képernyők között választhatunk: csak élőkép, élőkép+alap expozíciós adatok, ugyanaz mint az előző+hisztogram, kereszt segédrács, harmadoló segédrács. A gombot 1 mp-ig nyomva tartva három pontos menüt kapunk melyben automata, állandó, vagy kikapcsolt képernyő világosságot állíthatunk be.

(6) Négyirányú vezérlőgomb: az iránygombok a menü használatakor az opciók közötti navigációra használhatók.
Felvétel módban a négy iránygombnak külön funkciója van, hasonlóan a kompakt gépekhez:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása.
– bal: AF mező kiválasztása.
– jobb: fénymérési mód (Multi, Középre súlyozott, Szpot).
– le: fehéregyensúly (WB) mód kiválasztása, illetve kézi beállítása.
Lejátszás módban a képek között lapozhatunk a bal/jobb gombbal, nagyításnál (max 16x) pedig a megjelenített képrészlet görgethető négy irányba.
(7) MODE/SET: a menü használatakor az iránygombokkal kiválasztott menüpontot véglegesíthetjük vele, illetve be- és kikapcsolhatjuk a menüt.
Felvétel módban szintén az iránygombokkal beállított opció (ISO, AF mező, fénymérés, fehéregyensúly) érvényesíthető.

(gyors)funkció menü

(8) FUNC gomb: ezzel a gombbal kapcsolható be és ki a gyorsfunkciók menüje, mely a képernyő felső sorában jelenik meg és a legfontosabb beállítások választhatók ki néhány gombnyomással: képméret, minőség, stabilizátor mód, érzékenység, fehéregyensúly, vakumód.
(9) Törlés gomb: a képernyőn megjelenített, vagy előzőleg kijelölt, esetleg az össze kép törlésére szolgáló gomb.