Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-LX3 teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

Az ultrakompakt gépekkel mindig az az egyik probléma, hogy nehéz kényelmes kialakításúra tervezni. A DMC-LX3 sem kivétel, így annak ellenérel, hogy a gép jobb oldalára egy fogást segítő kiemelkedést hoztak létre, a gép nem túl kényelmesen tartható kézben. A „markolat-imitáció” persze segít abban, hogy biztosabban tartsuk a fényképezőgépet, s ne essen ki a kezünkből, de a vékony váz miatt a gépet mindig esetlenül próbáljuk megfogni.
A hátlapon a nagyméretű kijelző és a viszonylag sűrűn elhelyezett gombok miatt kevés hely marad hüvelykujjunknak, de ennek helyét rücskös mintázattal és egy kis kiemelkedéssel jól sikerült kiképezni.

LCD

A fényképezőgép hátuljára a korábbinál is nagyobb, 3″-os, széles formátumú kijelző került. A 63×40 mm-es LCD (teljes képátló: 74 mm) azonban korántsem 16:9 oldalarányú, mint ahogy azt első ránézésre hinnénk, hanem valójában inkább a 3:2-es arányhoz van sokkal közelebb. Ez persze egyáltalán nem hátrány, sőt ennek köszönhető, hogy a 4:3-as képek is kellően nagy méretben jelennek meg a képernyőn.
Az alkalmazott LCD felbontása kiváló, mintegy 460.800 szubpixelt (R, G, B szubpixelek összege) helyeztek el a kijelzőn. Ennek következtében a megjelenített kép igazán részletgazdag, már-már vetekszik a Sony VGA-felbontású csúcs-LCD-jével, melyekkel néhány tükörreflexes gépben már találkozhattunk.

A kijelzőn tükröződésmentesítő bevonatot is elhelyeztek, amely a remek háttérvilágítással együtt ill. a bekapcsolható Power-LCD móddal napsütésben is kitűnően látható képeket produkál. A háttérvilágítás fényereje egyébként ± 2 lépésben változtatható. A betekintési szög is átlagon felüli, s noha a színek kis mértékben változnak a különböző betekintési szögeknél, a megjelenített kép ennek ellenére jól látható. Ez teszi lehetővé a fej fölül való könnyed fotózást.

A kijelzőn a fotózás legfontosabb paraméterei ellenőrizhetők, úgymint üzemmód, vakumód, fehéregyensúly, érzékenység, filmmód, képformátum, akkuállapot, stabilizátor mód, hátralévő képek száma, fénymérés módja, expozíció-kompenzáció, rekeszérték, zársebesség. Ha szükséges, eltűntethetjük ezeket az információkat a kijelzőről, vagy megjeleníthetünk kompozíciós segédrácsot.

Lejátszáskor is módosítható a megjelenített információ mennyisége: alapesetben a fájlnév, a képformátum, a kép sorszáma és a készítés dátuma és időpontja látható, a Display gomb megnyomásával megjeleníthető az érzékenység, a fehéregyensúly, a vakumód, a használt üzemmód, rekeszérték és zársebesség is. Természetesen itt is választhatunk olyan kijelzést, amelynél csak a kép jelenik meg, mindenféle felirat nélkül.
Az egyképes módon kívül választhatunk 16 vagy 30 képes indexnézetet, sőt naptármódot is.
A kiégett részek villogtatása csak közvetlen a felvétel készítése utáni előnézetben lehetséges.@p

Eredeti kép nagyítva

A Panasonic nagyítása

A képekbe 2×-es, 4×-es, 8×-os vagy 16×-os mértékben nagyíthatunk bele, ez utóbbi már az 1:1 képnél nagyobb nagyítást jelent, vagyis ilyenkor a pixelek nagyobb maszatként látszanak a képernyőn. Az élesség ellenőrzését leginkább a 8×-os nagyításban végezhetjük el, bár az 1×1 pixeles részletek sajnos ekkor is összemosódnak.

Élességállítás

Az automatikus élességállítást többféle mód valamelyikére állíthatjuk, ezek között arcfelismerést, témakövetést, több széles területű, egymezős, egymezős nagy sebességű és szpot fókuszt találunk. Az egymezős és szpot fókuszmódnál a Focus gomb megnyomása után szabadon változtathatjuk a fókuszkeret pozícióját, a több széles területű üzemmódban egymással szomszédos területeket jelölhetünk ki.
Az arcfelismerés során nemcsak a képszélekkel párhuzamos arcokat képes detektálni a gép, hanem a 45 fokban elfordított arcot is.

Ha az automatikus élességállításhoz nincs elegendő fény, a fényképezőgép LED-es AF segédfénye aktiválódik, amely narancs színnel világítja meg a témát. Ennek hatótávolsága nem túlzottan nagy, de közeli felvételeknél 0,5-1,5 m jó hasznát vehetjük.

Az élességet kézzel is beállíthatjuk, ezt a módot az objektív bal oldalán elhelyezett kapcsolóval választjuk ki. A manuális élességállítást a joystick-kal végezzük, a folyamat során távolságskálát és nagyított képet is megjelenít a fényképezőgép. Ez utóbbit MF1 beállításnál a képernyő középső 1/4-én 2×-es mértékben, MF2 beállításnál teljes képernyőn 4×-es mértékben teszi.

Manuális élességállító módban is van lehetőség automatikus élességállításra, ehhez a Focus gombot kell megnyomnunk.

Vaku

A Panasonic Lumix DMC-LX3 nem büszkélkedhet komoly vakuval, a gép sarkán elhelyezett felpattintható villanó relatíve kis teljesítményű. Szokatlan megoldás ez az ultrakompakt gépek között, de mindenesetre kedvezőbb, mintha beépített vakut alkalmaztak volna, hiszen így 5 cm-es távolságot értek el az optikai tengelytől, amely csökkenti a vörösszemek kialakulásának esélyét.
Vörösszemek ellen vaku elővillantással védekezhetünk, emellett digitális vörösszem korrekció is használható, ez sajnos csak a fotózás pillanatában, utólag nem érhető el.

A vaku teljesítményét ±2 Fé tartományban módosíthatjuk, melyet a négyirányú navigáló nyilak közül a felfelé gombbal érhetünk el. A vaku feltöltése átlagos témáknál 2-3 mp, maximális teljesítményen használva 5 mp-ig tart.

A fényképezőgépre külső vakut is helyezhetünk, erre szolgál a gép tetején kialakított vakupapucs, amely középpontos vagy FourThirds rendszervakuk fogadására alkalmas.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az állványmenetet fémből készítették, mely a gép bal sarkára került. Ez nemcsak az optikai tengelytől, de a tömegközépponttól is távol található. Ennek köszönhető viszont, hogy állványra helyezett fényképezőgépnél továbbra is cserélhető marad az akkumulátor és a memóriakártya.

A csatlakozókat a gép jobb oldalán egy műanyag ajtó mögött találjuk, itt kapott helyet a DC bemenet, az AV és USB kimenet, valamint a komponens kimenet.

A fotókat és a videókat a gép belső, 50 MB-os (52760 KiB) memóriájába, vagy opcionálisan megvásárolható SD/SDHC memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat az akkumulátor foglalattal együtt került kialakításra, mely a gép alján található ajtó kinyitása után válik elérhetővé. Ezen ajtó kinyitása nem okozza a gép működésképtelenségét, így esetleges letörése esetén gond nélkül továbbhasználhatjuk a fényképezőgépet.

A fényképezőgépet CGA-S005E jelzésű, 3,7 V névleges feszültségű, 1150 mAh (4,26 Wh) kapacitású Li-ion akkumulátor látja el energiával. Az akku feltöltését külső töltőben végezhetjük, a teljesen lemerült akkumulátort kb 2 óra lehet feltölteni.